Sunnuntai 26.5.2019

Rinkebyn poliisipäällikkö avautuu SVT:lle: ”Rikolliset nauravat meille”

Luotu: 
9.3.2017 18:56
Päivitetty: 
9.3.2017 19:21
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Poliisiauto Rinkebyn lähiössä Tukholmassa helmikuun mellakan aikana. Kymmenien nuorten miesten joukko kävi poliisipartion kimppuun näiden suorittaessa pidätystä metroasemalla.

Tukholman Rinkebyssä poliisi on kyllästynyt voimattomuuteensa rikollisten, ammuskeluiden ja aseistautumisen edessä.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo tukholmalaislähiön poliisin katsovan, että ”rikolliset nauravat meille”. Poliisi vaatii aselakien kiristämistä tuohtuneena viimeisimmästä tapauksesta, jossa tunnettu rikollinen jouduttiin päästämään vapaaksi viiden tunnin kiinnioton jälkeen, vaikka hänet otettiin kiinni ladatulla aseella varustautuneena ja luotiliiviin pukeutuneena.

– Rikolliset nauravat yhteiskunnalle, koska tällaisesta ei seuraa mitään kyseiselle ihmiselle. Hän pääsee vapaalle jalalle ja saa myöhemmin ehkä vuoden tuomion lyhennettynä, sanoo alueen poliisipäällikkö Jörgen Olsson SVT:lle.

Kuolemaan johtaneiden ampumisten vuosittainen määrä on SVT:n mukaan kaksinkertaistunut Ruotsissa vajaassa vuosikymmenessä. Vuonna 2008 ammuttiin kuoliaaksi 14 ihmistä, vuonna 2013 jo 22, vuonna 2014 jälleen pari enemmän eli 25 ja vuonna 2015 lopulta 31 henkeä.

Viime päivinä Ruotsia, tarkemmin sanottuna pääkaupunki Tukholmaa, on piinannut veritekojen piikki. Noin 36 tunnin sisällä on murhattu viisi ihmistä, Aftonbladet kertoo. Tukholman alueella on tapahtunut peräti kaksi kaksoismurhaa, joista toisessa surmattiin ilmeisesti rikollisjengin pomo ja toisen tapauksen uskotaan liittyvän huumerikollisuuteen.

Poliisi epäilee, että usealla viime päivien viidestä uhrista on kytköksiä järjestäytyneisiin rikollisjengeihin. Tukholmassa kerrotaan olevan käynnissä laajamittainen jengien valtataistelu, ja Tukholman poliisi on pyytänyt virka-apua muun muassa maan keskusrikospoliisilta.

– Pelkäämme, että väkivalta ei lopu tähän, poliisin edustaja varoittaa.

Kaksoismurhista toinen tehtiin ampuma-asein, toinen teräaseilla.

Rinkebyn poliisipäällikkö Jörgen Olssonin SVT:lle antama haastattelu ei suoraan liity tuoreeseen murha-aaltoon, sillä haastattelu julkaistiin keskiviikkoaamuna. Pidempiaikaisesta kehityksestä puhuva Olsson muistuttaa, että aserikoksiin on lupailtu nykyistä kovempia rangaistuksia pitkään ja että puhetta on ollut myös pakollisesta tutkintavankeudesta tilanteissa, joissa joku otetaan kiinni ladattu ase hallussaan ja epäilynä on törkeä aserikos. Hänen mukaansa lainsäädännön muutokset kuitenkin tapahtuvat aivan liian hitaasti.

Sisäministeri Anders Ygeman kertoo SVT:lle, että aselakeja kiristävä lakiesitys on valmistumassa kesään mennessä. Törkeästä aserikoksesta seuraavaa vankeusrangaistusta nostetaan vuodesta kahteen vuoteen. Lakiesitys sisältää myös rangaistuksen kiristyksen ja vangitsemisedellytyksen, jos henkilön hallusta löytyy ladattu ase.

– Jos tämä laki olisi ollut voimassa neljä tai kahdeksan vuotta, olisi [aseväkivallan] kehitys ollut erilaista, Ygeman sanoo.

Poliisipäällikkö Olsson varoittaa seurauksista, mikäli lakiesitystä ei saada voimaan. Silloin Ruotsin poliisin mahdollisuudet pysäyttää ”nyt käynnissä oleva kehitys” ovat heikot, hän sanoo. Suuri osa ampumissurmista tapahtuu laittomilla aseilla.

Lue myös:

Rinkebyn mellakka: Ruotsin sisäministeri tukee poliisin päätöstä ampua – ”Poliiseja tulee lähiöihin yhä enemmän”

Väite Ruotsista: Venäläinen tv-ryhmä tarjosi Rinkebyn nuorille rahaa levottomuuksista

Ruotsin ongelmalähiöt huomattu Suomessakin: ”Maahantulijoille opetettava suomalainen käyttäytymistapa”

Ruotsalaispoliisit haukkuvat Fox Newsin – tyrmistyivät nähtyään itsensä Trumpin katsomassa ohjelmassa

Trumpin Ruotsi-kommentti: Foxin jutussa useita virheitä

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arsi Saarijärvi

Rikolliset eivät aselupien perään kysele. Kaikki rikollisten aseet ovat laittomia ja rekisteröimättömiä. Ase ylivoima siirtyy siis rikollisille ja uhrit ovat sitäkin voimattomampia. Poliisi on jo voimattomuutensa ilmaissut. Ruotsilla ei ole edes kunnollisia Puolustusvoimia / Armeijaa. Tyhmistä päätöksistä saa näin kärsiä.

Kurt Sainio

Suomessahan asia ratkaistaisiin niin, että aselakia kiristettäisiin luvallisen aseenhaltijan kohdalla tai nuhteettoman kansalaisen kohdalla jolla olisi aikomus aselupaa hakea.

Rikolliset edelleen kävelisi luvattomien aseidensa kanssa ja kiinni jäädessään se otettaisiin pois ja kirjoitettaisiin sakko. Sakon repisivät ja uusi ase olisi hommattuna taskun pohjalle alle tunnissa.
Meillähän ei voisi edes harkita, että luvattoman ladatun aseen kanssa kuljeskeleva kiinni jäätyään saisi vaikka pakollisen 2 vuoden ehdottoman tuomion. Toisen kerran kiinni jäätyään saisi 4 vuotta. Kolmas kerta toisi 6 vuotta istumista. Kaikki olisi reali-istumisia eikä mitään alennuksia / vähennyksiä.

Pentti Westerholm

Näin ei pitänyt koskaan Ruotsissa käydä ja Suomessa ei tule vastaavaa tapahtumaan.Tämä on sitä pahinta populismia jota jotkut sinisilmäiset pitävät yllä..Mikäli ongelmiin ei ajoissa tartuta seuraamme naapuria perässä.Voisi aloittaa vaikka rautatietorin telttakylän purkamisella.

Petri Hämäläinen

Mitä ihmettä Saksassa tapahtuu.

Ei-saksalaisen näköiseksi kuvattu mies hyökkäsi kirveellä junassa ja asemalla Düsseldorfissa. 5 haavoiittunutta, yksi vakavaksi. Tekijä loukkaantui paossa ja saatiin kiinni. Motiivi epäselvä. Eli ei vielä tiedossa

Mikko Raatikainen

MItä mitä mitä....?

Vastahan tälläkin foorumilla todettiin ettei ruotsissa tällaista tapahdu ... suomi on pahempi maa kuin ruotsi.... ruotsin lähiöt on turvallisia.
Jopa muutama keskustelija kehui kuinka käy viikoittaion paikanpäälllä eikä ongelmiia ole.
Trumpin on ihan sekaisin kun puhuu ruotsin ongelmmista.
Olihan näytillä joku tilastokin jossa todettiin ettei ongelmia ole....esittelijänä ruotsin poliisi. Nyt sama ruotsin poliisi puhuu ihan päinvastaista.

Mistä on kysymys?

Nim. Epätiietoinen

Timo Hietanen

Hopsan, joku ongelma, jonninjoutavaa panettelua. Siellä vain Troijan Hevosen
pienoismallin veistäjät selvittelevät keskinäisiä huumevelkojaan. On noista
Svenssoneista tullut aktionia rakastavaa perukkaa. Oisko syytä diskuteerata
ihan vakavasti kotouttamispolitiikan kypsyvistä hedelmistä...

Tapani Tuominen

Vähän hiljaisempaa ollut tuolla Alexander Stubbin "opetan Trumpia" - twiittitehtaalla tässä viime päivinä.

Sen sijaan vihervasemmiston puheenjohtajat vaativat kaikki juuri laittomasti maassa oleskeleville lupia jäädä maahan. Todellista vastuunkantoa yhteiskunnasta. Epäselväksi jää vain mistä yhteiskunnasta. Ei Suomesta kuitenkaan.

Voiko muuten enempää halveksia virkamiesten tekemää työtä asiassa?

Heikki Hjulgren

Siis niin kuin täh?. Eli: Järjestäytynyt rikollisuus käy valtataistelua ammuskelemalla + kyseisessä lähiössä asuu maahanmuuttajia = järjestäytyneen rikollisuuden valtataistelu lähiössä ammuskelemalla johtuu maahanmuuttajista?. Eiköhän kyseinen ongelma pikemminkin johdu paskasta sosiaalipolitiikasta joka koskettaa yhtälailla kantaväestöä kuin maahanmuuttajia. Mutta ei, maahanmuutto aiheuttaa kuljetuksia laivoin, lentokonein, ja koska ne käyttävät (yleensä) fossiilisia polttoaineita = maahanmuutto aiheuttaa ilmaston lämpenemisen.