Keskiviikko 20.6.2018

FBI vahvistaa ensimmäistä kertaa: Tutkimme Trumpin ja Venäjän yhteyksiä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.3.2017 16:59
Päivitetty: 
20.3.2017 17:03
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    FBI:n johtaja James Comey (vasemmalla) sekä NSA:n johtaja Mike Rogers Yhdysvaltain edustajainhuoneen julkisessa kuulemisessa maanantaina.
|

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on ensimmäistä kertaa julkisesti vahvistanut tutkivansa presidentti Donald Trumpin ja tämän kampanjan väitettyjä yhteyksiä Venäjään.

– Siihen kuuluu kaikkien Trumpin kampanjaan liittyvien henkilöiden ja Venäjän hallituksen välisten yhteyksien luonteen tutkiminen sekä sen selvittäminen, oliko vaalikampanjan ja Venäjän [vaikutus]yritysten välillä mitään koordinaatiota, FBI:n johtaja James Comey sanoi maanantaina.

Comey antoi ilmoituksensa Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedustelukomitean julkisessa kuulemisessa. Comeyn lisäksi kuultavana on muun muassa tiedusteluvirasto NSA:n johtaja Mike Rogers.

Comey sanoi FBI:n tutkivan myös, rikottiinko viime vuoden kampanjoinnissa maan lakeja. FBI:n tutkinnan etenemisestä, kohdistumisesta tai tuloksista hän ei toistaiseksi kertonut enempää. Sen sijaan Comey kertoi, että Donald Trumpin väitteille, joiden mukaan istuva presidentti Barack Obama olisi määrännyt hänet tarkkailuun, ei ole löytynyt tukea.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset arvioivat jo tammikuisessa raportissaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin alaisuudessa toimi vaikuttamiskampanja, jolla pyrittiin vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin Trumpin hyväksi. Venäjä on kiistänyt vaikuttamisyritykset. Lue lisää: Vaikuttiko Venäjä Trumpin valintaan? – FBI:ltä ja NSA:lta pian vastaus

Lähteet: CNN, Guardian

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kasvio

On aika harvinaista että USA:n kongressin julkisessa kuulemisessa maan tiedusteluelinten ylin johto ilmoittaa tutkivansa maan presidentin ja hänen avustajakuntansa mahdollisia Venäjä-yhteyksiä sekä samalla tuomitsee presidentin esittämät väitteet hölynpölyksi.

Donald Trumpin kuulemisen aikana raivokkaasti twiittaamat reaktiot vain vahvistavat kuvaa siitä, miten pihalla hän on itse asiasta.

Tämä herättää kysymyksen siitä, valmistaudutaanko USA:ssa mahdollisesti jo presidentin vaihdokseen?

Jukka Kautto

Sorry, satutko tietämään, että vaalikampampajan aikana esim. Clintonin taustaporukka tapasi Venäjän suurlähettilään. Siitä ei keskustella, koska entinen valtakoneisto kieltäytyy hyväksymästä demokraattien itseaiheutettamaa vaalitappiota ja yrittää vierittää syyn Venäjän niskoille. Myös Obaman varapreseidentti Biden lähtiessään totesi, että demokraatit olivat kadottaneet kokonaan kosketuksensa vaalien kannalta ratkaisevaan Keski-Länteen, jonka äänestäjien uskollisuutta demokraateille pidettiin niin itsestään selvänä, ettei Hillary vaivautunut edes kampanjoimaan siellä. Jos epäilet tietoja googlaa. Sen mitä lehdet tyrkyttävät ja mitä voit löytää vähintäänkin yhtä luotettavista muista lähteistä, pitäisi herättää kriittisiä kysymyksiä.