Sunnuntai 20.1.2019

Venäläisprofessori: Tshernobylin takia kuoli lähes miljoona ihmistä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.4.2008 17:07
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ukrainalainen sotilas vartioi Tshernobylin puhdistustöissä menehtyneiden muistomerkkiä.

Venäläisprofessori Aleksei Jablokov väittää, että Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden takia on kuollut kaikkiaan 900 000 ihmistä. Jablokovin mukaan puoli miljoonaa Tshernobylin takia kuolleista on eurooppalaisia.

Terveysjärjestö WHO puolestaan vahvistaa suoraan kuolleiden määrän 56:ksi ja säteilyn takia syöpiin kuolleiden luvun 9000:ksi. Tshernobylin reaktorin räjähtämisestä tulee lauantaina kuluneeksi 22 vuotta.

Venäjän tiedeakatemian jäsen esitteli käsityksiään Genevessä, jossa pitää majaansa myös maailman terveysjärjestö WHO.

Jabloko-puolueen jäsen on juuri julkaissut kirjan venäjäksi Tshernobylin seurauksista. Professori syyttää siinä kansainvälistä ydinvoimajärjestöä IAEA:ta ja WHO:ta valehtelusta. WHO on professorin mielestä ydinvoimafriikkien hallinnassa.

- Keskityin tutkimaan nyt Tshernobylin vaikutuksia entisessä Neuvostotoliitossa, mutta aion selvittää tuhon jälkimainingit myös Euroopassa ja Pohjoismaissa länsikielille käännettäviin kirjoihin, hän sanoi.

Genevessä järjestetään ydinvoimalatuhon vuosipäivänä mielenosoituksia ja näyttelyitä. Aktivistit aikovat ympäröidä WHO:n päämajan ihmisketjulla. Ylipäätään WHO:n edessä on ollut jo vuoden ajan pysyvä partio syyttämässä kylteissään järjestöä Tshernobyl-valehtelusta ja ydinvoimalalobbylle nöyristelystä.

- Ydinvoiman puolustajat ovat vahvempia kuin jopa tupakkalobby, Jablokov suomi.

- Ydinvoiman puolestapuhujat ovat saaneet Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan hallituksetkin pauloihinsa.

Tshernobylin onnettomuus on ydinvoimaloiden pahin. Radioaktiivinen säteily levisi ukrainalaiskaupungista tuulen mukana Länsi-Eurooppaan, myös Pohjoismaihin ja Suomeen.

Tshernobylin radioaktiiviset jäämät ovat yhä mitattavissa luonnosta. Yhdeksän miljoonaa ihmistä elää alueilla, joiden radioaktiivisuus on edelleen korkea onnettomuuden jälkeen.

Jablokovin mukaan presidentti Vladimir Putin on vain heikentänyt Venäjän ympäristölakeja. Jablokov itse toimi Venäjän presidenttien Mihail Gorbatshovin ja Boris Jeltsinin ympäristöpoliittisena neuvonantajana vuosina 1991-1993.

Jaa artikkeli:

Kommentit

oksanenjuha

Suomalaiset ydinvoimalat toimivat erilaisista lähtökohdista kuin Tsernobyl.

Mitä esität vaihtoehdoksi, koska aurinkoenergia ei ole vielä tarpeeksi kehittynyttä? Millä turvaamme riittävän energiansaannin, jolla paljolti sinunkin elintasosi kustannetaan? Ostamalla sähköä venäläisistä ydinvoimaloista tai maakaasulaitoksista?

Ydinvoima on paras siirtymäkauden energialähde, koska kukaan vakavasti otettava henkilö ei ole vielä tarpeeksi hyvää vaihtoehtoa esittänyt. Kun kylmäfuusio tms. keksitään, voidaan ydinvoimasta luopua.

pekka jarvinen

Eivät ihmiset lopu vielä kesken, lisää tulee niin, että päätä huimaa. Pystyykö tämä Tellus kaikkien paskat imemään? On ihan sama, mihin, tai miten ihminen kuolee, hukkumalla, tai säteilyyn, kun ottaa huomioon viimeisen arvion, että vedenpinta nousee 7m. Tosiasiat ovat tosiasioita, eivätkä mitään fiktiivisiä juttuja.

tapio_o_neva

Tässä asiassa kannattaa Suomessa nostaa sankariksi Mauri Pekkarinen. TVO, joka maksoi liian vähän Olkiluoto-3:sta ei ole kiirehtinyt lainkaan Olkiluoto-3:n valmistumista, koska Fortumin (entinen Imatran Voima) vesivoimalla hallitsemat energiapiikit pitävät energiapolitiikan turvallisesti PVO:n ja Fortumin käsissä.

Toisin sanoen TVO:lla ei ole ollut mikään kiire saada Olkiluoto-3:a valmiiksi: sähkön hinta pysyy korkealla ja Olkiluoto-3:n valmistajalta saadaan alennuksena vielä sakkomaksuja.

Nyt kun Fennovoima on ostanut maita ja aloittanut ydinvoimalan valmistumisen niin TVO:lle ei riitä Olkiluoto 3, jota se ei ole halunnut saada valmiiksi ajoissa, vaan se on kiirehtinyt Olkiluoto-4:n lupaa, mikä on saanut Mauri Pekkarisen kannattamaan sitä, että Fennovoimakin tekee aikaisin lupahakemuksen, jotta se voidaan käsitellä samass akuin TVO:nkin.

Pekkarinen on lisäksi ilmoittanut, ettei Suomeen tarvita kahta uutta lisäydinvoimalaa.

Fortumin ja TVO:n politiikasta seuraa, että ne pyrkivät sulkemaan Fennovoiman pois ydinjätteiden käsittelystä nostamalla lisäkustannusta sillä, että ne eivät hyväksy Fennovoimaa mukaan, vaan Fennovoiman pitäisi 1 600 MW:n reaktorilla tehdä oma käsittelynsä lisäksi.

Ei siis ihme, että Kumpula-Natri, jonka puoliso on Fennovoimalla töissä, joutuu siunatussa tilassaan SDP:n puheenjohtajaehdokkaaksikin.

Suomi on maailman korruptoitumattomin suhdetomintamaa ja sen kyllä huomaa. Raha ei liiku, mutta liha raakkuu.

Pekkarinne ei pyri kuin Suomen omavaraisuuteen sekä bioenergian huomioon ottamiseen.

Fortum-PVO ajattelevat pohjoismaisesti: Suomesta pitää hinnalla millä tahansa tehdä ydinvoimasta luopuvan Ruotsin ydinvoimakeidas, jolloin Ruotsin kansallinen vastuu sen valtiopäivien omista päätöksistä poistuisi, kun Suomesta tulisi Ruotsille ydinvoimaa tuottava kehitysmaa tai kehittyvien markkinoiden maa.

Ruotsalaisten pitäisi hoitaa oma energiapolitiikkansa eikä uittaa sitä PVO:n & Finngrdin kautta Suomeen.

Fingridin voisi kansallistaa, jolloin valtio kykenisi kantaverkon kautta toteuttamaan energiapolitiikkaansa Fortumin ja PVO:n yli. Lisäksi vesivoima pitäisi kansallistaa säätövoimaksi.

Suomeen ei muodostu Suomen tahdon mukaista omavaraista sähkömarkkinaa eikä EU:n tahdon mukaista bioenergiamarkkinaa, ellei oligopolisteja oteta niskasta kiinni.

On mielenkiintoista nähdä, mihin toimiin PVO ryhtyy, jos Pekkarinen aikoo myönnättää luvan Fennovoimalle, josta tulisi Fortumin ja TVO:n kilpalija.

Uskoisin, että Allersin Seitsemän päivää, Yhtyneiden Kuvalehtien Suomen Kuvalehti, Alma Median Iltalehti ja Sanoman Ilta-Sanomat voitaisiin ottaa käyttöön ministerin ahdistamisessa nurkkaan: taas toimittajaliittolaisia tarvittaisiin.

tapio_o_neva

http://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1ernobylin_ydinvoimalaonnettomuus
http://fi.wikipedia.org/wiki/RBMK

Grafiittihidasteiset voimalat tuottivat ydinaseiden tuotannon kautta puolustuspoliittista turvallisuutta Neuvostoliittoon.

Suomessa Yhdysvaltain ydinasevarjon alle heittäytyminen katsotaan turvallisuutta lisääväksi tekijäksi, vaikka Suomeen voidaan maalittaa minkä maan ydinaseet tahansa.

Samaan aikaan kun ydinvoimaa paheksutaan, äänestellään ja lobataan ydinaseiden puolesta tavanomaisia aseita vastaan.

joukoakoskinen

tapiolta:
Fortum-PVO ajattelevat pohjoismaisesti: Suomesta pitää hinnalla millä tahansa tehdä ydinvoimasta luopuvan Ruotsin ydinvoimakeidas, jolloin Ruotsin kansallinen vastuu sen valtiopäivien omista päätöksistä poistuisi, kun Suomesta tulisi Ruotsille ydinvoimaa tuottava kehitysmaa tai kehittyvien markkinoiden maa. """

Nykyinen kehityssuunta siis parempi ellei Paras ? Kantaverkkoa vahvistetaan Itä _ Länsi -suunassa. Mikkeli - Toivila välille suunniteltu 400 kV;n linja vahvistaa entisestään suunnitelmaa siirtää sähköä Venäjältä (kehitysmaasta) Suomen kautta ruotsalaisille siirtomaaherroille. Kun se Mussalon kaapelihanke viivästyi. Kehitysmaasuomen aluevesien kautta suunnitellaan suoraa tasavirtakaapelia Venäjän pommitehtailta Ruotsiin. Jopas ollaankin varsinaisessa Paratiisissa! Etten sanoisi parasiitteja.

Vattenfall tuskin hevin alkaa raketamaan hiililauhdetta rapautuvien ydinvoimaloidensa tilalle. Ja jos - niin siitä pitää nostaa huikea meteli. Ilmavirtaukset kun ovat meille päin.

Tässä on Suomelle biljoonan taalan - eiku euron paikka. Pelastaa pullamössökansan kasvot - ettei sen milloinkaan tarvitse perua nolosti ydinvoimapäätöstään. Maksakoot siitä ilosta kunnon korvauksen. Eikä vain jotain mitättömiä siirtokorvauksia. Varsinaisen rahasammon jäädessä sinne entiseen Kalevalaan.

Sitäpaitsi Putin tarvitsee pian itse sähkönsä.

tapio_o_neva

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kotkan_merikaapeli
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mikko_Kara

Kotkan merikaapeli piti torpata Olkiluoto-3:n takia. PVO/TVO alkoi itsekin uskoa Mikko Karan ennusteisiin siitä, ettei sähköntuotanto Suomessa kasva, vaikka Anne Brunila pantiin naisena asialle haukkumaan VTT.

Kun Olkiluoto-3:n sähkö uhkasi "jäädä käsiin" sitten kun se valmistuu, piti ruveta Olkiluoto-4:ää varten laajentamaan Ruotsin vientiä varten kaapelia.

http://www.uusirauma.fi/artikkelit.phtml?id=5&osastoid=5

09.04.2008
Kantaverkkoyhtiö Fingrid varautuu Olkiluoto-neloseen
"Näkemys, että uusi johtoväylä Raumalle"

=> Toisin sanoen TVO, jolla ei ole ollut lainkaan kiire saada Olkiluoto-3:a valmiiksi, on syntynyt pakonomainen tarve saada lupa Olkiluoto-4:n valmiiksi. Kotkan merikaapeli pelattiin ulos Venäjän pelolla, mutta koska Fennovoimassa on Saksa mukana, ei käy pelottelu Venäjän tapaan tässä tapauksessa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Fennovoima

=> Finngrid on UPM-Kymmene-PVO-TVO:n ja Fortumin juoksupoika, joka suunnittelee kantaverkon nyt siten, että Olkiluoto-3:n ylijäämäsähkö voidaan myydä Ruotsiin. Lisäksi halutaan Olkiluoto-4, koska on nyt tiuristinen ilmapiiri.

Uskoisin, että mikäli Mauri Pekkarinen toimii oikein ja tuottaa Fortum-TVO:n rinnalle Fennovoiman, hän saa lietesäiliöllisen niskaansa mediasta. Lisäksi puolueiden nauttima Fortumin puoluetuki voi kärsiä.

tapio_o_neva

Olisi ihannetila, mikäli ydinvoimasta luopuva Ruotsi ostaisi suoraan Suomen kautta menevin Ruotsin rahoittamin infroin sähköään Venäjältä.

Ruotsihan on Suomen ulko-, kauppa-. ja puolustuspolitiikan tehosekoitin.

Vaikka Venäjä jo maksoi Carl Bildtille Nafta Vostokin optioilla, silti Ruotsi ilmeisesti Yhdysvaltain laivaston toivomuksesta vastustaa maakaasuputkea Gotlannin itäpuolen kautta, koska Venäjän Itämeren laivasto voisi öljyputken lisäksi valvoa myös Yhdysvaltain sukellusveneiden tilanteen Gotlannin itäpuolen syvänteessä. Virokin käänsi takkinsa nukuttuaan yön yli - ilmeisesti Yhdysvaltain opastuksesta.

Saksa puolestaan haraa Yhdysvaltoja ja reunavaltioita vastaan, vaikka katsookin hyötyvänsä enemmän NATO:sta kuin Ranskasta ja EU:sta. Ranska-Saksa haraavat Ukrainan ja Georgian NATO-jäsenyyttä vastaan, koska eivät katso energiarauhan edellyttävän uusia konflikteja Venäjän kanssa.

NATO:sta ei oikeastaan puutu enää muu kuin Israel. Näin EU pääsisi valvomaan ihmisoikeuksien toteutumista Gazassa sekä ydinsulkusopimusta.

Ruotsin kannattaisi hoitaa energiansa ja Venäjä istumatta Suomen housuilla tuleen.

tapio_o_neva

Minusta jokaisen pitäisi voida tilate henkilökohtaiseksi turvakseen salkkuydinpommin postimyynnistä. Koskaan ei voi olla liian varovainen.

Salkkuydinpommi voitaisiin antaa lisäksi jokaiselle Suomen suurlähettiläälle ja konsulille asemamaihin. Tähä tehostaisi suomalista diplomatiaa tehokkaasti ja halvalla.

eerosuonio

Tsernobylin vuosipäivän kunniaksi media ja poliitikot taas aktivoituvat. Tiedelehdissä säteilyn terveysvaikutuksista ilmestyy julkaisuja jatkuvasti. Jablokovin nimeä ei ole siellä näkynyt.
Asiallisempaa tietoa saa
http://www.unscear.org/unscear/en/chernobyl.html
WHO:lla Genevessä on 3 ihmistä töissä koko maailman säteilyasioissa, resursseja siis hyvin vähän.
http://www.who.int/ionizing_radiation/IRstaff/en/index.html
IAEA:lla riittää rahaa ja väkeä...
http://www.iaea.org/About/org_chart.html

semi

Minusta Suomen hiihtoliitto voisi alkaa tutkia asiaa ja Esko aho voisi sitten vaatia stt,ltä vahingonkorvausta Tsernobylin puolesta. Stt on kuitenkin syyllinen tämänkin valheellisen tiedon julkaisemiseen. Oli totuus sitten mikä tahansa.

helanes

Aika härskiä pään panemista pensaaseen sillä
http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2007/02/12/viritetyt-voimalat-valja...
Eli sama inhimillisen erehdyksen ainainen mahdollisuus joka sai aikaan Tshernobylin. Yhtä hyvin toki meillä, mutta toivottavasti kuitenkin erittäin epätodennäköisesti. Ja ydinsaasteet, ainakaan voimaloiden, eivät ole eivätkä tule koskaan olemaan uhka. Uraanin louhinta toki lähitienoille, ellei tosi tarkoin vaalita varotoimia.

simo L

Julkisuuden hakua oman kirjan mainostamiseksi; "aion selvittää tuhon jälkimainingit myös Euroopassa ja Pohjoismaissa länsikielille käännettäviin kirjoihin, hän sanoi". Ja kyllähän pelottelulla voikin saada rahaa, toistuva kuvio. Julkisuutta ainakin, onhan media tunnetusti varsin perso pelottelu-uutisille niinkuin tästäkin lehdestä nähdään! Muistaako kukaan enää hullun lehmän tautia ja mm sen "varmuudella" tuovaa ihmiskunnan apuharvennusta. Erityisesti hampurilaisia syöneitä nuoriakin olisi tuolloisten asiantuntijoiden mukaa pitänyt kuolla jo sadoin tuhansin.....

mattimayranpaa

Silloin, 22 vuotta sitten, Tshernobyl oli eräs järkyttävimmistä salailuista ja valehteluista lähishistoriassa. Tieto ja totuus tulivat huomattavasti hitaammin kuin tuuli kuljetti saasteita Suomeen. Saastelaskeuma kohdistui erityisesti Päijät-Hämeen maisemiin. En muista "virtauksia" tarkemmin, tokko niitä edes kirjattiin, tosin jonkin verran maakunnassa selvitettiin laskeumia "beckerelleinä".

Seurauksista muistan valveutuneen äidin, jolla oli leikki-ikäisiä lapsia. Hän viritytti lasten hiekkalaatikon yli pressukatoksen! - Kenties lasten terveys oli silloin "korkeemmas käres", sillä noin 10 v myöhemmin parissa pitäjässä alkoi esiintyä lapsilla tilastollisesti paljon mm. leukemiaa.

Mielestäni Pekkarinen puhaltaa oikeaa asiaa. Mitä nyt, paljon puhuessa, sekoileekin. En pitäisi katastrofina hallittuja säästö- (säännöstely-) keinoja. Sähkökatkoja tulee myrskyistä joka tapauksessa, joka vuosi ja lisääntyen, jopa.

Suomi tarvinnee vielä yhden lisävoimalan, mutta johonkin Kokkolan korville tai lähelle Venäjän markkinoita.

Juhani Putkinen

Ryssät valehtelee "aina" - niin myös tässä tapauksessa.

Venäjän ulkoministerin Vjat-seslav Molotovin selostus Neuvostoliiton Korkeimman Neuvoston VI sessiassa 29.3.1940. ”Sota Suomessa vaati niin meiltä kuin suomalaisiltakin suuria uhreja. Yleisesikuntamme laskujen mukaan on kaatuneiden ja haavoihinsa kuolleiden luku meidän puolellamme 48 745, siis hieman alle 49 000 henkilöä ja haavoittuneiden luku on 158 863 henkilöä. Suomalaisten puolelta tehdään yrityksiä heidän uhriensa vähentämiseksi, mutta suomalaiset uhrit ovat huomattavasti suuremmat kuin meidän. Yleisesikuntamme varovaisimpien laskelmien mukaan suomalaisilla on kaatuneitten luku ainakin 60 tuhatta, ottamatta lukuun haavoihinsa kuolleita, ja haavoittuneiden luku on ainakin 250 000. Pitäen lähtökohtana sitä, että Suomen armeijan lukumäärä on ollut ainakin 600 tuhatta miestä, on todettava, että Suomen armeija menetti kuolleina ja haavoittuneina yli puolet miesluvustaan. Sellaiset ovat tosiasiat.”[Antero Kautto – Stalinin istunnot Suomen ja Baltian kohtalo Neuvostoliiton asiakirjoissa 1939-40; 1982; sivu 31]

Näin siis Molotov vuonna 1940. Verrataanpas lukuja suomalaisessa historiankirjoituksessa (mainintana ”uusimpien venäläisten tilastojen mukaan”): ”Neuvostoliiton miestappiot 1939-40: Kaatuneita ja vankeja 84 994, haavoittuneita ja vammautuneita 186 584, sairastuneita 51 892, paleltuneita 9 614, yhteensä 333 084. ... Venäjän sota-arkiston aakkosellisessa tappioluettelossa on kaatuneita, kadonneita ja haavoihinsa kuolleita nimettyinä 131 476. ... Suomalaisten miestappiot 1939-40: Kaatuneita 21 396, Lopullisesti kadonneita 1 434, haavoittuneita 43 557, yhteensä noin 66 400.”[Suomi 85 (Ohto Manninen) – Itsenäisyyden puolustajat Rintamalla; 2002; sivu 112]

Marsalkka Mannerheim mainitsi päiväkäskyssään 13.3.1940 vihollisen tappioiksi pelkästään kaatuneina n. 200 000 miestä. Kuinka ollakaan marskimme ei myönnä meillä olleen aseissa yli 600 000 miestä, vaan arvelee kenttä-armeijassamme olleen maksimissaan hieman yli 200 000 miestä.[G. Mannerheim – Muistelmat toinen osa; 1952; sivu 232-233]

Kun vielä otetaan huomioon Hrutshevin väite Venäjän kärsimistä miljoonan miehen tappioista Talvisodassa, niin näistä voi sitten jokainen yrittää löytää mieleisiään lukuja. Itse en ole erityisen taipuvainen uskomaan Venäjän johdon antamia lukuja, varsinkaan kun muistan millaista valehtelua on ollut mm. sukellusvene Kurskin upotessa, Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden tapahtuessa ja vaikkapa Tshetshenian sodan tappioita puolin ja toisin julkaistaessa.

domino

Tieto onnettomuudesta saatiin Suomeen, säteilymittauksista huolimatta , Ruotsista, sukulaisten ja tuttavien kautta. Se kesti aika kauan ennen kuin Suomen demarimädätetty propagandakoneisto päästi sen lävitseen. Mites kauan tässä mahtoi kestää.

On muuten vastenmielistä että STASI-listojen julkistamisen ja muun vakoilutoiminnan julkistamisen edellä ilmapiiriä muokataa demarilehdistöjen toimesta pikkupikkuhiljaa siihen malliin että "se oli pakko toimia näin". Ikäänkuin se vähentäisi maanpetturuuden saastaa yhtään.

joukoakoskinen

. . kukoistaa muuten tälläkin palstalla. Kvartaalitavoitteellinen populisti ei näe nenäänsä pidemmälle. Maan ja kansan toimeentulo lastenlastemme osalta ei heitä liikuta.
Energiapolitiikan alistaminen päivänpoliittisille tavoitteille merkitsee aivan liian epävakaata johtamista. Kun USAn pressaksi tulee tummihoinen demari heilahtaa suomalainen energiapoliitikko taas johonkin toiseen laitaan.

Ikääkuin vaihtoehtoja olisi olemassa. Sellaisia ei ainakaan Suomessa ole esitetty.

Australiassa on porattu 4 km syvälle luonnon omaan uraani/torium fissiomiiluun. Tarkoituksena ottaa sieltä lämpövoimalaan ydinvoimaa. Eikös olekin kauheata. Suomessa vastaava reaktori on onneksi yli 7 kilometrin syvyydessä. Sieltä nouseva säteily ylittää kaikki pommi- ja tshernopäästöjen määrän.

Militanttien maanpettureiden silmissä valtakuntien rajat ylittävä yhteiskäyttö on kauhistus. Ja tosihan se onkin; keskinäinen riippuvuus vaikeuttaa militäärien tavoitteita.
Ja helpottaa säätötarvetta jo aikavyöhykkeidenkin ansiosta.

Tietenkin sillä edellytyksellä ettei kukaan heittäydy siipeilijäksi.

Sifferi

Säteilymaksimi oli Helsingin Sanomien mukaan 65 yksikköä (löytyy lehtileike, en muista ulkoa laatua). Itse katsoin säteilymittarista omin silmin, että se oli 165 yksikköä. Salailu pudotti satasen pois.

Tsernobylin aiheuttamista syöpäkuolemista on lääkintähenkilöillä täysin selvä kuva. Suurimmat laskeumat Suomessa tuli Torniojokivarteen, Kokkolan ja Tampereen seuduille. Näillä alueilla oli suuret leukemiaepidemiat, mutta tämä on salattu julkisuudelta. Kokkolassa sairaanhoitajana ollut naapurin flikka kertoi äidillee ja äiti minulle. Sairaanhoitajakin kuoli itse leukemiaan.
Muitakin vastaavia tapauksia on olemassa ja ne on kaikki salattu Suomessa.

Ei ole näkynyt ydinonnettomuuksistakaan juttuja lehdessä Olkiluoto 3 hankkeen aikana. Kuutisen vuotta sitten Unkarissa Paksin voimalaitoksella tuli töppäilyn tuloksena mittava polttoainevaurio, josta pääsi paljon radioaktiivista saastetta laajalle voimalan tiloihin ja edelleen ulos. Tästäkin vaietaan totaalisesti.
STUK on muka viranomaisena valvomassa asioita, mutta se valvoo vain ja ainoastaan ydinkiimaisten etua, ei kansan.

Tiedän, koska ajoin ydinvoimalan reaktoria 30 vuotta ja pidin silmäni auki.

Vieras

"Terveysjärjestö WHO puolestaan vahvistaa suoraan kuolleiden määrän 56:ksi ja säteilyn takia syöpiin kuolleiden luvun 9000:ksi."

On tainnut toimittaja sortua käyttämään Wikipediaa lähteenään. WHO:n raportista ei tuollaista 9000 kuolleen lukua löydy. WHO:n mukaan akuuttiin säteilyoireyhtymään menehtyi 47 henkilöä ja syöpiin kuolleiden määrä olisi muutamia satoja. WHO:n raportissa asia esitetään niin, että vuosina 1991-1995 syöpiin kuolleista 4.995 henkilöstä 4,6% olisi saanut syövän säteilystä johtuvista syistä. Tämä tarkoittaisi 230 henkilöä.

Juuso Jokinen

Ydinenergia saa alkunsa reatorista ja vaikka se tulee minkä tahansa suodattimien kautta se on silti terveydelle haitallista ja aiheuttaa syöpää ja muita terveyshaittoja sähköntuotanto on mahdollista järjestää täysin erilailla käyttämällä sellaisia materiaaleja ettei niistä aiheudu terveyshaittoja