Sunnuntai 26.5.2019

Trump järkytti maailmaa: 59 ohjusta Syyrian tukikohtaan – Venäjä ehti varoittaa

Luotu: 
7.4.2017 08:00
Päivitetty: 
7.4.2017 11:44
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt Suomen aikaa yöllä ohjusiskun Syyriaan, kertoo maailman media. Venäjä ehti varoittaa Trumpia sotilaallisista toimista Syyriassa ennen iskua, joka kohdistui Syyrian hallinnon lentotukikohtaan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat on iskenyt sotilaallisesti Syyrian hallintoa vastaan. Päätös on järkyttänyt maailmalla ja käynnistänyt pohdinnat siitä, mitä sen taustalla on ja mihin se johtaa.

59 Tomahawk-risteilyohjusta laukaistiin lentotukikohtaan, josta käsin lähteiden mukaan tehtiin kemiallinen isku. Se sijaitsee lähellä Homsin kauopunkia. Syyrian hallintoa on syytetty kemiallisesta iskusta, joka niin ikään herätti tällä viikolla voimakkaita ja järkyttyneitä reaktioita maailmalla. Syyria on mukana sopimuksessa, joka kieltää kemialliset iskut.

Venäjä on Syyrian presidentin Bashar al-Assadin merkittävä liittolainen ja Venäjällä on joukkoja Syyriassa. Yhdysvallat sanoi muutama tunti iskun jälkeen, että kyseessä oli kertaluonteinen isku, jota ei ole tarkoitus laajentaa.

Tietojen mukaan isku tehtiin sillä välin, kun Trump istui illallisella vierailulla olevan Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa Floridassa. Vierailua oli muutenkin povattu vaikeaksi. Nyt iskun odotetaan nousevan aiheeksi vierailun aikana. Kiina ja Yhdysvallat ovat olleet erimielisiä muun muassa kauppapolitiikasta ja Pohjois-Koreasta.

Asiantuntijat arvioivat Ylen aamu-tv:ssä, että isku oli näpäytys Venäjälle ja muistutti Yhdysvaltain toimivan maailman poliisina. Lisäksi kerrottiin, että Yhdysvalloissa reaktiot iskuun ovat olleet pääosin positiivisia. Hillary Clinton kehotti Yhdysvaltoja iskemään Syyrian sotilastukikohtiin juuri, ennen kuin isku tehtiin.

LISÄÄ AIHEESTA:

Huhumylly käynnistyi Tomahawk-iskusta: Miksei Venäjä torjunut? – ”Trump yllättää meidät kaikki”

”USA:n laajamittainen puuttuminen riskaabelia – Venäjä hallitsee Syyrian ilmatilaa”

“USA suunnitteli iskua jo aiemmin“ – Venäjä hyllyttää ilmaturvallisuussopimuksen

Syyrian armeija: Iskusta isot tuhot, 6 kuoli – “USA:sta tuli Isisin kumppani“

Syyriaan voimalla iskenyt Trump aiemmin: ”Älkää hyökätkö Syyriaan tai hyvin pahoja asioita tapahtuu!”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ville Salomäki

"Kuka on valinnut Yhdysvallat maailman poliiksi?"

Yhdysvaltain johto on valinnut itse itsensä sillä, että ovat voittaneet maailmansodassa.
Muun muassa YK on olemassa vain ja ainoastaan sen takia, että USA on sen kehittänyt ja sitä tukee, ainakin jollain tasolla.
Tilanne lienee maailmanhistoriassa melko poikkeuksellinen, että sotilaallisesti ylivoimaisen valtion johto antaa monikansallisen toimijan toimia.

Pekka Siikala, mikä sinun mielestäsi olisi vaihtoehto? 'Täysi demokratia', siis jonkinlainen internationaali?
Ja, miten Suomen johto sitä asiaa voisi edesauttaa?

Reijo Helli

Olet oikeassa... tilanne ei enää ole kenenkään hallinnassa... nuo ohjukset olisi pitänyt suunnata heti sotatilan alettua sinne Assadin toimistoon niin olisi säästytty Putinin ja Assadin satojen tuhansien ihmisten ja lasten tappamiselta ja miljoonien ihmisten pakomatkalta :-(

Teppo Vanamo

Kohde oli ihan ok, mutta viisi vuotta liian myöhään. Nyt tehtynä se oli pelkkä poliittinen pullistelu, joka ei todennäköisesti johda yhtään mihinkään. Mielenkiintoista on Venäjän suhtautuminen asiaan, siellä on ilmeisesti annettu tiukka määräys, kuinka asiasta uutisoidaan. Aivan varmaa on, että Venäjällä on ollut tieto iskusta hyvissä ajoin.

Kim Serrano

liian kauan oltiin tuuliajolla...nyt palaa järjestys taas jossa pienilläkin valtioilla on isomman tuki ja sen myötä rauha palaa koko maapallolle..mister President Trump tausta voimineen on antanut nyt ymmärtää että heikompia ei enään sorreta ja kielletyt kaasu aseet kaikissa muodoissaan on laittomaiksi luokiteltu kaikissa neuvottelu pöydissä..ja kun tämä viimeinen lasten murhaaminen oli niin provokatoorinen teko..johon ei voi muuten vastata..minä olisin pommittanut kaikki sotilas kentät..ja tulee olemaankin seuraava isku massiivisempi..jos ei laki ja järjestys palaa Syyriaan..Mielestäni nyt varaoitus on annettu..mitä on odotettu viimeiset 5 vuotta..

Markku Nieminen

Taisi olla otsikon kirjoittaja ainut joka järkyttyi!
Venäjä ja Kiina pitävät YK;ta panttivankinaan ja sanelevat mitä se ei saa tehdä. Silloin ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin toimia ilman sitä, tai jättää pienet maailman maat oman onnensa nojaan. Hyvä ettei Trump ole jättänyt.

Timo-Pekka Mustakallio

USA:n aseellinen ensi-isku suvereeniin Syyriaan on yksiselitteisesti sotarikos. Sillä ei ole perustetta, ei Kongressin eikä YK:n hyväksyntää. Isku pitää tuomita jyrkästi.

Khan Sheikhunin tapahtumista ei edelleekään ole virallista ja puolueetonta tutkimusta, eikä se olisi peruste siinäkään tapauksessa, että tutkimus osoittaisi Syyrian valtiollisten voimien käyttäneen kaasuaseita (jotka se kuitenkin luovutti jo 2013 YK-valvonnassa tuhottaviksi!) maan sisäisessä sodassaan. Sen sijaan kapinallisvoimilla on ollut aiemmin kaasuaseita käytössään (mm. Ghouta) joten on uskottavaa, että siviiliuhreja vaatinut kaasupäästö juontui osumasta kapinallisten kaasuasevarastoon - eli vahvistaa Syyrian virallisen hallinnon kertomusta.

Reijo Helli

Mahdatkohan olla Putinin Pietarin Trollitoimiston palkkalistalla vai mistä moiset mielipiteet ?!... Eiköhän sinne Syyrian suvereeniseen valtioon ole iskenyt juuri Putin lähes joka päivä tappaen tuhansittain siviilejä ja lapsia joka kuukausi.. vai harjoitteleeko ne Putinin vihreät miehet siellä jo seuraavaa iskua Ukrainaan ?.... sinne Krimin suunnalle voisi Trump laittaa muutamat terveiset kanssa....

Peter Leinonen

Ei hyvä! Syyrian hallinto oli jo käytännössä lyönyt kapinalliset (jotka olivat käytännössä jihadisteja eikä mitään vapaustaistelijoita) niin miksi helvetissä Assad olisi tässä vaiheessa pommittanut siviilejä kemiallisilla aseilla? Jokin tässä haisee eikä se ole sariini.

Reijo Helli

Putin ja Assad saivat juuri sitä mitä ovat tilanneetkin..... tässä asiassa nostan hattua Trumpille vaikka suurin osa hänen uhkailuistaan ja teoistaan ei olekaan hyväksyttävissä... toivottavasti Pohjois-Korea ottaa hiukan opikseen..... on siellä kyllä yksi pahimmista diktaattoreista maailmassa Putinin, Assadin ja Erdokan jälkeen.

Mutta nyt on aivan turha Putinin "räksyttää" ja huutaa YK.ta hätäkokouksiin ja apuun kun on itse ensin torpannut Assadin kanssa kaikki rauhalliseen ratkaisuun tähtäävät ratkaisut heti sodan aloittamisensa jälkeen.... syyriaanhan oltiin YK.n toimesta luomassa sotatoimet tyrmäävää ja tuomitsevaa "PÄÄTÖSLAUSELMAA" heti sodan puhkeamisen jälkeen.... mitä tapahtui.... Putin kaatoi ja torppasi tuon ehdotuksen joka olisi mahdollistanut rauhanneuvottelujen aloittamisen Syyriassa, mutta kun mister Assad ja Putin Veto-oikeudellaan kaatoi ehdotuksen YK.ssa niin Obama vetäytyi koko roskasta eroon, mutta toivottavasti nämä diktaattorit ottavat nyt opikseen !

Siis Putinhan on toisen "Mister" Assadin kanssa vastuussa satojen tuhansien ihmisten, siviilien, lasten tappamisesta ja miljoonien ihmisten pakottamiseen pakenemaan omasta kotimaastaan.... sehän on Putinin sotilaallinen "HARJOITUSKENTTÄ"... ehkä nyt huomaa sen ettei kuitenkaan ihan mikä vain ole mahdollista.

Jukka Lampinen

Kuka osapuolista haluaa demokratiaa Syyriaan, Sunnit haluaa valtaan omat miehet ja Shiiat oman uskonnon.
Hallitus edustaa omaa Alaviittien lahkoa, jota tukee myös Syyrian kristityt.
Usa pyrkii siirtämään vallan Libyassa ja Syyriassa omille länsi olikargeille, mutta tukijoita on vähän ei ole oikein onnistunut.
Syyrian uskonsotaa ei länsi pysty ratkaisemaan, ei se ole pystynyt siihen missään muuallakaan.

Lännen pitäisi antaa oikeuden toteutua Ukrainassa, venäläinen vähenmistö on ansainnut vapautensa.
Kun USA-EU liittouma lopettaa Venäjän nöyryyttämisen, ei Venäjää enää kiinnosta suurvalta peli muualla maailmassa.
Jos Syyrian ongelma katoaa, Venäjä voi aloittaa Jemenissä, Libyassa tai Afganistanissa vastaavan tuki toiminnan.
Ilmaisten aseiden jakaminen Taliban sisseille, olisikin paljon parempi tapa iskeä Usaa vastaan kuin Syyrian sota.

Merkel ei ole järkevä se on suurin ongelma ja nyt se on Trumpin ystävä, kun Trumppi on osoittanut olevansa yhtä sekopäinen.
Saksa ja USA-EU liitouma on tullut suuruudenhulluiksi, ne ei väitä enää neuvotelle vaan sanelee pakko päätöksiä.

Reijo Helli

>>> Usa pyrkii siirtämään vallan Libyassa ja Syyriassa omille länsi olikargeille, mutta tukijoita on vähän ei ole oikein onnistunut.
Syyrian uskonsotaa ei länsi pysty ratkaisemaan, ei se ole pystynyt siihen missään muuallakaan.<<<

Meinaatko että Putinin joukkiot pystyy ne ratkaisemaan kun ei Sodan alkuvaiheessa hyväksynyt Obaman ja Yk.n turvaneuvoston yksimielistä päätöstä jolla Assadin oman kansansa murhaaminen olisi lopetettu ja saatu Rauhanneuvottelut käyntiin.... Putin "Yksin" (Venäjä) kaatoi tuon YK.n päätöslauselma ehdotuksen.. lauselman jonka Putin siis kaatoi ja sen jälkeen Obama luovutti koko Syyrian pelikentän Venäläisten sotaisan hallinnon harjoittelupaikaksi Assadin tukemana... nyt taitavat nämä Diktaattorit hiukan miettiä kun Trump pisti heidän suunnitelmat ja pelikentät sekaisin :-)