Keskiviikko 20.2.2019

Loppuiko Kiinan tuki Pohjois-Korealle? Käännyttää hiiltä takaisin – ostaa nyt USA:sta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.4.2017 08:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kiina on käännyttänyt hiililähetyksiä takaisin Pohjois-Koreaan. Arkistokuvassa hiilikaivos Pohjois-Koreassa.
|

Kiina on määrännyt maan yrityksiä palauttamaan kaikki pohjoiskorealaiset hiililähetykset takaisin Pohjois-Koreaan, kertovat useat uutislähteet. Hiili on yksi Pohjois-Korean merkittävimmistä vientituotteista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pyytänyt Kiinalta, Pohjois-Korean läheisimmältä liittolaiselta, apua painostuskeinojen lisäämiseksi, jotta Pohjois-Korea lopettaisi ydin- ja ohjuskokeet.

Reutersin lähteiden mukaan Kiinan satamissa olisi tällä hetkellä noin kaksi miljoonaa tonnia pohjoiskorealaista hiiltä. Kaksitoista hiilellä lastattua rahtialusta olisi palaamassa Kiinasta Pohjois-Koreaan. Samaan aikaan Kiina on kasvattanut yhdysvaltalaisen hiilen ostoja.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi eilen, ”selittäneensä Kiinan presidentille, että maa saa paremman kauppasopimuksen Yhdysvaltain kanssa, jos se auttaa ratkaisemaan pohjoiskorealaisen ongelman”.

Yhdysvallat on lähettänyt lentotukialuksen ja saattoaluksia kohti Korean niemimaata.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Teoriassa voisi olla mahdollista, että Trump on tehnyt jonkinlaisen diilin US hiilen myynnistä Kiinaan, missä hiiltä vielä määrällisesti massiivisesti kulutetaan. Tuolla liikkeellä näyttäisi siltä, että hän on toimittanut kuolevalle hiiliteollisuudelle lupauksen hiilen "ylösnousemuksesta" näin pääsiäisen kunniaksi.

Tilannemuutos on kuitenkin silmänkääntötemppu, jolla enintäin vaikeutetaan hiilenviennistä Kiinaan riippuvaisen Pohjoiskorean sotaohjelmien rahoittamista.

Kiina on nimittäin nopeassa vauhdissa siirtymässä pois hiilivoimasta. Kiina siirtyy lisäydinvoimaan maailman vauhdikkaimmin. Lisäksi siellä rakennetaan paljon aurinko-ja tuulivoimaa. Miten kiinalaiset saavat sen kannattamaan on mysteeri, vai otetaanko noiden voimien tuki yksinkertaisesti veronmaksajilta mitään kyselemättä.
Kiinassa maaseuduilla kuitenkin tuotetaan ihan tilakohtaisesti tilojen omiin tarpeisiin biokaasua erittäin halvoilla laitteistoilla. Se pieneltä osin helpottaa hiilivaivaa.

Kiina ei kuitenkaan metsää (biomassaa) käytä energiantuotantoon kun siellä on selvää, että silloin tuhottaisiin sekä luonto, että ilmasto hiilivoimaakin nopeammin.

Trumpinkin pitäisi hiilen henkiin nostattamisen sijasta kehittää nopeasti lisää ydinvoimaa ja hiilen osalta kehittää sitä käyttävien laitosten savukaasun puhdistusta ja hiukkasten poistoa siitä. On nimittäin selvää, että kunnon savukaasunpuhdistuksella päästään aina tuulivoiman taloutta parempaan tulokseen sekä luonnon, että ilmaston kannalta. Ihmiset eivät vain heille kaadetulta vaihtoehtoiselta propagandalta näe kaikkia tuulivoiman haittapuolia. Jopa moni "tutkijakin" elää ihan illuusioissa aina professoritasoa myöten.