Tiistai 21.5.2019

Nyt jyrähti Kiina: ”Kaikki häviävät”

Luotu: 
14.4.2017 12:30
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kiinan ulkoministeri Wang Yi varoittaa Korean niemimaan tilanteesta.
|

Kiinan ulkoministeri Wang Yi varoittaa mahdollisesta konfliktista Korean niemimaalla.

–Konflikti voi puhjeta millä hetkellä hyvänsä. Jos sota syttyy, tuloksena on tilanne, jossa kaikki häviävät, eikä voittajia ole, Yi sanoi tiedotustilasuudessaan uutistoimistojen ja The Independentin mukaan.

–Tilanne voi kehittyä sellaiseksi, ettei paluuta ole, hän totesi myös.

Pohjois-Koreaa seuraava yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopistoon kuuluvan kansainvälisten suhteiden laitoksen Korea-instituutin verkkosivusto 38 North varoitti torstaina, että Pohjois-Korea valmistautuu uuteen ydinkokeeseen. Ydinkokeen on epäilty tapahtuvan huomenna lauantaina, tulee kuluneeksi 105 vuotta maan entisen johtajan Kim Il-sungin syntymästä.

Lue lisää: Satelliittikuvat paljastavat – Analyytikot: Pohjois-Korean uusi ydinkoe ”viritetty ja valmis”

Amerikkalainen uutiskanava NBC kertoi viime yönä Suomen aikaa, että Yhdysvallat on valmis tekemään ennaltaehkäisevän iskun Pohjois-Koreaan, jos ydinkoeaikeet varmistuvat.

NBC:n siteeraamien amerikkalaisten tiedustelulähteiden mukaan Yhdysvallat on sijoittanut kaksi hävittäjäalusta Pohjois-Korean lähettyville. Myös Yhdysvaltojen raskaiden pommikoneiden on NBC:n mukaan sanottu olevan Guamilla valmiita iskemään Pohjois-Koreaan.

Pohjois-Korean varaulkoministeri Han Song Ryol on syyttänyt Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia sodan lietsomisesta.

–Olemme valmiit sotaan, jos he niin haluavat, hän sanoi Independentin mukaan.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Lius

Uskotko ihan oikeasti että USA on vyöryämässä Pohjois-Koreaan ydinaseen vuoksi? Uskotko mitä Yhdysvallat sanoo tekevänsä? Ajattele uudelleen. Afganistan, Jugoslavia, Irak, Libya, Syyria, Ukraina, Jemen, Iran, Brasilia... Näille kaikille on yhteistä se, että ne ovat valinneet ensisijaiseksi liittolaisekseen Yhdysvaltojen sijaan Venäjän tai Kiinan.

Teemu Terava

Kriisin puhjetessa Kiinaan kohdistuisi todennäköisesti pohjois-korealaisten pakolaisaalto. Sen estämiseen aatteellinen tuki ei riitä. Aseiden käyttö olisi noloa ja Kiina saattaisi menettää kasvonsa kansainvälisessä politiikassa.
Täytyy tosin kysyä, kuka hyökkäisi Kimien kimppuun, jos Kimit eivät ensin hyökkää jonnekin. Maa ei pysty edes ruokkimaan kansalaisiaan. Sitä ei kenenkään kannata vallata, koska silloin joutuu ruokkimaan 25-miljoonaisen väestön.

Tapani Tuominen

No ei. Kiina on jo ajat sitten valinnut markkinatalouden. Suomi kiinalaiseen(kin) systeemiin verrattuna umpisosialistinen. Maata ja järjestelmää vain johtaa CPC.

Ota kartta esiin ja etsi Dandong ja katso sitten miten syvälle Kiinan "sisälle" Pohjois-Korean alue tulee. Arvioi sitten haluaako Kiina siihen rajalle mieluummin USAn joukot.

Poliittiselle ideologialle ei asiassa ole tilaa kuin korupuheissa.

Juha Kuikka

Kiina on jopa patistanut Pohjois-Koreaakin ottamaan käyttöön markkinatalouden oman esimerkkinsä mukaisesti. Kimien dynastia haluaa kuitenkin jatkaa maolaisella linjalla. Oudon sitkeässä elää joidenkin suomalaisten käsitys siitä, että Kiinan talousjärjestelmä olisi sosialistinen. Sitä se ei miissään nimessä ole ja sen huomaa jokainen jo ensimmäisen vartin aikana Kiinaan saavuttuaan.

Mikko Toivonen

Tässä näkyy nyt erittäin selvästi peruskiinalaisuus. Se ei hevillä sotaan ryhdy juuri siksi, että kaikki häviävät. Häviävät materiaa ja hyvinvointia, häviävät statusta.
Kiina kyllä pullistelee ja uhkailee suurella sotavoimalla, mutta pyrkii viimeiseen asti välttämään todellista konfliktia juuri tuom materian, hyvinvoinnin ja statuksen menetyksen pelossa.
Kiinalaiset kun ovat patologisia materialisteja joille juuri nuo materiaaliset arvot ovat pyhiä ja tärkeitä päinvastoin kuin venäläisille jotka viis veisaavat huonosta olosta ja materiasta kun heille valloitus, ja sotavoitto on kaikkein tärkein ja kunnian asia.

Risto Pihlajaniemi

"Mitä häikäilemättömämpi valhe, sitä helpommin sen uskon".
Vaikuttava, mahtava nimi koko mitassaan Amrican Korea-instituutilla.
Vaikka silmiä häiköö, tiivistän nimen Amrican P-Korea - lavastamoksi. Ymmärrän vaivatta, että P-Korea ei tee huomenna ydinkoetta muualla kuin Amrican ja sen seuraajien uutisoinnissa.
Kyse on sotahistorian yksinkertaisimmasta provokaatiosta, valheesta, joka oikeuttaa Amrican murhaajat taas kerran tappamaan ja hävittämään puolustuskyvyttömän maan.
p. donaldin independent duck-sivusto ja mainitun lavastamon 38 orth-sivustot ovat tietolähteet, joihin me kaikki luotamme silmät sikkaralla, korvat kokkaralla.
Paikallisen tietolähteen (Tilpe a.) mukaan P-Korean varaulkoministeri on sanonut ylläolevan typeryyden vain Amrican uutisoinnissa, johon sydämestäni uskon, olkoon uskontoni: "Amrican rauhantahto pelastaa meidät Pohjois - Korealta".

Antti Harju-Ontto

En toivo sotaa, mutta jos USA hyökkää pohjoiskoreaan, niin tekee sen sitten täydellä voimalla, elikkä kaikki mahdolliset pommit mitä USA:lla on, (ei ydinpommeja) "myydään" pohjoiskorealle. Olen nimittäin sitä mieltä, että kaikki diktaattorit ovat vapaata riistaa kenelle tahansa.

Mikko Aaltonen

Kiina on oman käsityksensä mukaan sosialistinen markkinatalous. Ja ovathan he erilaisia kuin tavallinen markkinatalousmaa. Edellä oli jotain epäselvyyttä tästä asiasta.

Trump koettaa nyt kunnostautua ainakin jossain eli sotimisessa. Siinä ei mitään "paina" jos se saa tuhottua jälleen yhden kansantalouden (aiemmin mm. Libya, Irak, Afganistan, ja Syyria. Kuitenkin Kiina kai (muistini mukaan) oli varoittanut.

Juha Kuikka

Sosialistista markkinataloutta ei ole olemassa. Se on käsitteellisesti mahdotonta. On vain markkinatalous tai keskusjohtoinen talous.

Kiina on markkinatalous kaikkine markkinataloudelle ominaisine piirteineen. Toki siellä edelleen on entisistä ajoista jäljellä valtionyhtiöitä, mutta talouden kannalta ne eivät edusta sen suurempaa pottia kuin Suomessakaan. Yrittämisen vapaus on Kiinassa käytännössä parempi kuin Suomessa, koska byrokratia on jonkin verran vähäisempää yrityksen pyörittämisessä.

Taisto Pihlajamaa

Tuntuu saavan sotakiihko sijaa jopa tässä höpövitjassa. Onko jo liian kauan aikaa edellisestä todellisesta kärsimyksestä.

Oma toivoni, että kaikki pysyisivät oman maansa rajojen sisäpuolella rakentamassa siellä parempaa tulevaisuuttaan, taitaa olla turha.

Jari Kaisla

Mitään sotaa ei tule syttymään vaan nyt luodaan markkinoita nopealle rahanteolle. Tällä pelottelulla tehdään rahaa pörsseissä kun myydään erinäisiä asioita lyhyeksi. Lisäksi mediaporno käy kuumana ja lehdet nauttivat tilanteesta kun saadaan rakennettua vaikka minkälaisia mielikuvituksellisia uhkakuvia. Kaiken tämän kruunaa vielä se, että asekauppa kiihtyy ja eri valtiot tilaavat uusia kalliita puolustusjärjestelmiä.

Seppo Himanen

Olin tyytyväinen, että Trumpista tuli presidentti. Hänen "Amerikka ensin" ja "USA ei ole maailmanpoliisi, joka tuputtaa omia arvojaan maailmalle", olivat hyviä lähtökohtia kohti turvallisempaa maailmaa ja rauhantilan palauttamista. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että tunteet ja neuvonantajat vievät miestä pahemman kerran. Pelkkä takin kääntö ei tunnu riittävän, vaan takki vaihtuu nopeaan tahtiin.