Tiistai 22.5.2018

Poliisi: Havainto Helsingin mielenosoituksista – nettiviha valuu jo kaduille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.4.2017 13:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
|

Poliisi pyrkii puuttumaan entistä tehokkaammin nettikeskusteluiden vihapuheeseen ja ylilyönteihin sekä ”laajemmin organisoituun informaatiovaikuttamiseen”. Noin kuukauden ajan toiminut Helsingin poliisilaitoksen vihapuhetutkintaryhmä raportoi nettikeskusteluiden ilmapiirin heijastuvan nykyisin myös ”kaduille”.

– Netissä kiristynyt ilmapiiri on alkanut vaikuttaa suoraan myös toimintaan kadulla, kertoo vihapuhetutkintaryhmän esimiehenä toimiva rikosylikomisario Jonna Turunen Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

– Vihapuheella onkin nykyään välitön vaikutus yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen. Tämä on nähty esimerkiksi Helsingissä viimeisen vuoden aikana järjestetyissä lukuisissa mielenosoituksissa, mutta myös erilaisten ryhmien rekrytointikampanjoissa.

Turusen mukaan ”nettiä ei voi enää erotella jollakin tavalla irralliseksi todellisesta maailmasta, vaan kaikki netissä tapahtuva heijastuu myös kaduille ja tällä on vaikutusta ihmisten turvallisuuden tunteeseen”.

– Tämän takia myös turvallisuuteen internetissä on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota.

Helsingin poliisilaitoksen Vakavan rikollisuuden tutkintayksikköön sijoitettu vihapuhetutkintaryhmä on ollut toiminnassa nyt noin kuukauden ajan ja esitutkinnassa on jo muutamia tapauksia. Tutkinnanjohtajan ja tutkintasihteerin lisäksi ryhmässä toimii kahdeksan tutkijaa.

– Vihapuhetutkintaryhmän toiminta tehostaa selkeästi poliisin puuttumista viharikoksiin. Ryhmä puuttuu erityisesti aktiivisten toimijoiden tekemisiin internetissä. Toiminnallaan vihapuhetutkintaryhmä pyrkii ennalta estämään rangaistavaa vihapuhetta ja takaamaan kaikille turvallisen mahdollisuuden osallistua kansalaiskeskusteluun vaikeistakin aiheista, Turunen sanoo.

Rangaistavan vihapuheen tai vihapuherikoksen käsitettä ei löydy laista. Vihapuhetutkintaryhmälle tutkittavaksi tulevat jutut ovatkin rikosnimikkeiltään kiihottamisia kansanryhmää vastaan, törkeitä kiihottamisia kansanryhmää vastaan tai uskonrauhan rikkomisia. Helsingin vihapuhetutkintaryhmä ottaa tutkittavakseen myös internetissä tapahtuvia kunnianloukkauksia, törkeitä kunnianloukkauksia, laittomia uhkauksia sekä muita rikoksia, jos teon vaikuttimena on ollut rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen, vammaisuus tai muu vastaava.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Salminen

Mistä lähtien uskonto on ollut kansanryhmä?
Ovatko autoilijat kansanryhmä?
Ovatko oopperaa harrastavat ihmiset kansanryhmä?

Poliisin pitäisi pohtia mistä kiristyneet ja värittyneet kommentit johtuvat!
Kyse ei ole rasismista!
Kyse on siitä että lukuisat ihmiset eivät ole tyytyväisiä nykyisen elämään, jossa joutuu pohtimaan uskaltaako matkustaa laivalla, metrolla, mennä massa tapahtumiin, kirkkoon, katsomaan egyptiin pyramidejä, liikkumaan pimeällä yksin (varsinkin naiset) jne jne.

Mistä tämä nykyinen kehitys on saanut alkunsa? Siitäkö että joku rasisti ei tykkää ihonväristä tai silmien väristä? Ei ei ei ! Rasismi on tekosyy sille että ei tarvitsisi tunnustaa tosiasioita. JUHO KUSTI PAASIKIVI sanoi " Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku" Jos tunnustat mikä on oikea ongelma, niin voit tarttua siihen ongelmaan. Niin pitkään kun et tee ongelmalle mitään, niin se ei häviä ja se voi vaan paheta.

Nyt tarvitaan päätäjiltä toimia ja poliisilta järkeä. Syyllinen ei välttämättä ole aina se paha suomalainen rasisti mies.

Jouni Auranen

Jos sinulla on vaikeuksia ymmärtää mikä on kansanryhmä tai uskonrauha suosittelen palaamaan koulun penkille. Poliisin tehtävä ei ole miettiä mistä kiristyneet vastakkainasettelut johtuvat, se olisi hallituksen tehtävä (kesk.pers.kok.). ps. tähän asti ylivoimaisesti suurimman osan vaarasta aiheuttaa se suomalainen rasisti mies, luultavasti vielä kännissä.

Janne Pohjala

Mielestäni käsitettä kansanryhmä käytetään perin epäimääräisesti. Miksi ihmeessä vaikkapa suomalaisia miehiä saa syyllistää jatkuvasti rangaistuksetta syntyperänsä ja sukupuolensa vuoksi jotka eivät ole valittavissa?

Mutta sitten ei saisi kritisoida yhteiskuntajärjestystä nimeltä Islam, joka on sekä laki, arvot ja uskonto yhdessä. Ja nämä eivät ole minkään länsimaisen sivistysvaltion lakien ja arvojen mukaisia.

Tietenkään asia ei olisi ongelma, mikäli niitä ei opetettaisi tai vaadittaisi niiden mukaan toimittavan tai joutuu vainotuksi. Mutta näin tapahtuu. Saako tästä puhua koska uskonto on "ihmisryhmä" vaiko ei?

Gun-May Arffman

Pasi Käyhkö, ennemmin se pelko näyttää olevan tuolla vihapuhetutkija osastolla. Suosittelisin noille tutkijoille kaduille rantatutumista niiden näyttöpäätteiden ääreltä oikeiden ihmisten sekaan. Hallusinaatiot vihapuheesta kun tuntuu saavan ylitsevuotavat mittasuhteet. Muistuttaisin myös, että vihapuhetta ei ole olemassakaan. On vain vihaista puhetta, joka kumpuaa epäoikeudenmukaisuuksista.

Teemu Salminen

Ei minua elämä paljoa pelota, mutta läheisteni puolesta kylläkin (itselläni ei niin väliä ja olen fyysisesti aika kova jäbä pistämän tarvittaessa hantiin). Mutta kyllä minua pelottaa läheisteni puolesta! Jos menin vaikka vuonna 1999 johonkin massatapahtumaan, niin eipä mielessä käynyt että voisiko joku ajaa rekalla päälle tai räjähtääkö pommi, tai sormettaako joku tyttöystävääni yleisömeressä.

Miksi minua huolestuttaa nämä asiat nyt? Johtuukohan se siitä että näitä asioita tapahtuu nyt!!?? Miksi näitä asioita taphtuu?!! Johtuuko se siitä että vihapuhutaan ja ollaan rasisteja? EI EI EI! Kerrataan nyt vielä... JK Paasikivi " Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku" Tosiasia = pilapiirtäjien murhat, pommit rock konserteissa, rekkamassamurhat Nizzassa, Berliinissä, Tukholmassa, pommit Egytien kristittyjen kirkoissa jne jne jne... Näin ei ollut ennen!! Jokin on muuttunut ja me tiedämme mikä se jokin on. Jos puhut totuuden mukaisesti, mutta teet pienen pinenen kosmeettisen lausontovirheen niin joku kulttuurimarxisti lukee tahallaan lausuntosi pilkulleen ja lätkäisee sinulle tuomion. IHANAA IHAANAA IHANAA

Kyllä on rikkautta!

Ilkka Korkalainen

On todellista lepsuilua poliittisilta päättäjiltä sallia väkivaltaisen poliittisen islamin vyöryä Eurooppaan ja Suomeen. "Yksittäisiä" terroritekoja on jo nähty riittävästi jotta voidaan todeta islamin olevan yhteydessä tähän väkivaltaan. Kaikki jotka ovat huolissaan turvallisuudesta ja ottavat asioihin kantaa leimataan oitis rasisteiksi vaikka siitä ei ole kysymys lainkaan.

Jape Sinisalo
Vastaus kommenttiin #10

Kyllä terrorismi on todella lisääntynyt suomessa, valitettavasti tekijät eivät ole toivomianne islamisteja vaan sitä toista ääripäätä. Polttopulloiskuja, muilutuksia, tappo..
Tavalliset ihmiset eivät tosiaan uskalla enää öisin kulkea kadulla, ilman pelkoa uusnatsien hyökkäyksestä
.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #19

Kun Ruotsin PM Löfen sanoo että he aikovat muuttaa linjaansa, palauttaa laittomasi maassa olevat välittämästi ja ettei maahantulon määrät tulee enää palamaan entiselleen, niin voitaisiinko nyt jo lopettaa meilläkin tämä syyllisien etsintä PELKÄSTÄÄN oman väestön toimista.

Kaikkien teot tulee tutkia ja rangaista yhtäläisesti. Vai oletko eri mieltä?

Samaten kun Europol nosti vuosiraportissaan ääri-islamistisen terrorin suurimmaksi uhaksi Euroopassa ja iskuja on todella myös tapahtunut, niin onko Jape sitä mieltä että "ei koske Suomea", "huuhaata", "katisten vika"?

Meidän "ei saa antaa pelolle valtaa" -poliitikot olivat ensimmäisenä lisäämässä poliisivartiointia eduskuntaan ja ilmeisesti maamme viranomaisetkin ovat vihapuherasisteja turhaa uhkaa torjumassa pääisiäisen tapahtumien ja joulurauhan julistuksen suojaamisessa.

Eikö nyt ole korkea aika alkaa puhua asioista asioina ja ratkaista ongelmat. Tai elleivät ne ratkea niin presidentti Niinistön uuden vuoden puheen mukaisesti:

"Viittaan vielä vanhaan sanontaan, joka ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan, nimittäin – maassa maan tavalla. Maahanmuutto ei koskaan voi tarkoittaa sitä, että keskeiset arvomme, demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeudet, kyseenalaistetaan."

https://www.europol.europa.eu/activities-services/main-reports/european-...

http://www.tpk.fi/public/default.aspx?contentid=339634&nodeid=44810&cont...

Markku Laitinen

Rikolliset poliisit on laitettu kitkemään vihapuhetta, rikollisen poliittisen eliitin toimesta. Toiminta on kuin suoraan banaanivaltioista, valtionjohto on laittanut totalitarisen valvontakoneiston kiusaamaan kansalaisia, samaan aikaan kun valtionjohto on maanpetoksella antanut valtion itsemäärääämisoikeuden valtion rajojen ulkopuolelle ja myy valtion omistamat luonnonvarat ja kansallisvarallisuuden pilkkahintaan, nostaen itse lahjukset veroparatiiseihin.

Jos poliisi tekisi tehtävänsä, se kiinniottaisi kaikki kansanedustajat ja tutkisi poliittisen eliitin toimet 90-luvulta lähtien.

Esko Kotilainen

Milloin saadaan kaduille burkaan puketuneita poliiseja.Kolhemainen voisi toimia mallina.
Odottakaas poliisit kun teitä aletaan opettaman oikein isän kädestä toimimaan sen vallan eustajina jonka äänestäjät ovat teille suoneet.

Mikko Toivonen

Minäkään en näe enkä löydä vihapuhetta tai rasismia, kun en sitä erityisesti etsi.
Sensijaan yli 40 vuotta ulkomailla kautta maailman asuneena tiedän 100% varmuudella, että todellista rasismia on Suomessa kovin vähän, samoin "vihapuhetta", kun verrataan muuhun maailmaan.
Muualla vapaassa maailmassa keskustelut ovat merkittävästi "äänekkäämpiä" kuin Suomessa eikä niitä kukaan siellä vihapuheeksi osaa edes ajatella puhumattakaan syyttämisestä.

Henkisesti olemme siis edelleen tsarismissa missä virkavalta määrää mitä kukin saa sanoa ja miten. Poliisin pitäisi kyllä irroittautua tuosta vihapuhe ja rasismi poliittisesta maniasta ja yrittää palata koko kansaan poliisiksi mitä se hyvin on yrittänyt olla EU liittymisen jälkeen näitä viimeaikojen poliittisia lähtöjä lukuun ottamatta. Ilmeisesti poliisivoimissakin on vielä tallella tsarismin siemen ja se aina välillä yrittää nostaa päätään.

Janne Pohjala

Jaan näkemyksen. Charlie Hebdossa etusivulla "musu lma anit" juoksvat alasti rannalla ja koko EU -johto marssii puolustaen tätä Eurooppalaisena sananvapautena.

Mutta suomessa jos totetaa että Muha - mmedin vaimo oli heidän kiisttattoman ja ehdottoman totuuskirjansa mukaan yhdeksänvuotias, niin tämän sanominen ääneen on vihapuhetta ja uskonrauhan loukkaamista.

Hyvin erikoista. Meillä on rima hinattu niin alas, että mikä tahansa voi olla vihapuhetta, koska sille ei ole edes spesifiä määritystä. Olemme liukuneet kohti DDR:n "yhteiskunnan vihollinen" -määritystä, jossa lähes mikä tahansa voitiin katsoa yhteiskunnan vastaiseksi toiminnaksi.

Tässä ollaan ampumassa yli, eikä se ole hyvä asia. Meiltä koko ajan kavennetaan sanavapautta ja mielipiteen vapautta tulkitsemalla lakeja tiukemmin ja säätämällä epämääräisiä uusia lakeja.

Meillä on täysin sallittu mielipidevaino ja leimaaminen, ilmastokysymyksessä denialisteiksi, maailmanpolitiikassa trolleiksi ja tietekin yleislyömävälinet rasisti ja vihapuhe heiluvat villinä ja niillä saa kuka hyvänsä mätkiä vapaasti ketä tahansa ja kukaan ei siihen puutu vaan suorastaan kannustaa.

Meno on kuin 1960 -luvulla kun kommunistit käyttivät "neuvostovastaista" työkalunanaan ja sille oli hiljainen hyväksyntä. Nyt "neuvostovastaisen" paikalla on rasisti ja huutajana samat punavihreät ex taistolaiset ja stallarit.

Kun leimaamiselle vielä annettiiin virallinen tuki niin riemulla nyt käytetään saatua valtaa ja kaivettiin vanhat leimakirveet ja menetelmät käyttöön. Ja jopa maamme valtiollinen mediamme suorittaa leimaamista ja mielipidevainoja, eikä vieläkään ole etsinnöistä sitä suomeksi kirjoittavaa Pietarin trollitehdasta löytynyt.

On monta syytä olla huolestunut siitä suunnasta mihin Suomi on menossa. Britanniassa ja Ranskassa saa puhua vapaammin, kuin Suomessa. Tuliko meistä uusi Itä-Saksa kun siirryimme "lännemmäs"?

Kuvaavaa on että tähän kommenttiin piti tiettyihin sanoihin lisätä viivoja jotta se kelpasi julkaistavaksi. MOT.

Risto Nikander

Mitään muuta tässä maassa ei suojella kuten islamisti nuoria miehiä, joiden joukko käsittää suureksi osaksi rintamakarkureita, makean ja helpon elämän etsijöitä, seikkailijoita, rintamakarkureita, potentiaalisia terroristeja, massamurhaajia, raiskaajia. KAnadassa sellaisille sanotaan heti ja suoraan ei. Sinne pääsee todellisia pakolaisia ja MYÖS miehiä perheittensä mukana. Moraali ja suhteellisuudentaju on täysin hukassa suomalaisilta päättäjiltä. ja EU on surkein "liitovaltio" maailmassa. MAksaa lahjuksia Erdogainin tapaisille hirmauhallitsijoille rajojensa "suojelusta".

Merja Nurmi

On varmasti mukava keino pestä itsensä pulmuseksi omissa silmissään, kun määrittelee käsitteitä näppärästi vähän uusiksi, niin kappas, eihän ainakaan omat puheet mitään vihapuheita ole, eikö niin?

Jos ette todellakaan usko, että vihapuhetta on olemassa, netistä löytyy useita niiden varassa toimivia ryhmiä. Sellaisia, jotka saavat helpoimmin manipuloitavissa olevien ihmisten päät niin pyörälle, että he uskovat esimerkiksi muslimien muodostavan jonkinlaisen yhtenäisen koalition, jonka tarkoituksena on hävittää muut kuin muslimit maan päältä.

Kimmo Tallqvist

Meneppä viisastelemaan tuo "ahaa elämyksesi"
Esim. Suomessa katurauhattomuutta pelkääville ahdistelluille naisille ja etenkin raiskatuille uhreille.
Stubbin "diggaama" rikkaus näkyy jo katukulttuurissa.
Helsingin Uutiset 25.10.2016
Nousua jopa 521 % -
Ulkomaalaisten tekemät seksirikokset kovassa kasvussa.
Erityisesti ovat lisääntyneet ulkomaalaisten tekemät seksuaaliset ahdistelut 521 %.
Joukolla tullaan hipelöimään naisia ja teinityttöjä kadulla jo keskellä päivääkin.
Raiskausrikokset kasvoivat vuodessa 13.5 % mutta ulkomaalaisten tekemiksi epäillyt raiskausrikokset kasvoivat 59 %
Siinä hyysäri vihervasukki ämmille rikkautta kulttuuriin.
Omaa oksaanne sahaatte.
YLE 26.10.2016
Joka viidennestä seksirikoksesta epäillään ulkomaalaista kun vuosi aiemmin heitä oil vain kymmenesosa.
Mikäli ulkomaalaisten osuus lasketaan mukaan seksuaalirikosista joissa tekijä on tiedossa on heidän osuus 29 % Eli liki kolmannes.
Kansainvälistyminen ei ole pelkkää kliffaa
Juu pelkosi aiheet tulevat ehkä sisältäsi mutta tekijät tulevat kuitenkin ulkoa.

Pentti Kupari

Tärkeää olisi muodostaa tosiasioihin perustuva tilannekuva asioista, käyttää myös aikaa ja resursseja sen muodostamiseen. Kysyisin millaisiin näyttöihin tuo analyysi pohjautuu. Onko antaa konkreettisia esimerkkejä väitteen tueksi?

"– Vihapuheella onkin nykyään välitön vaikutus yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen. Tämä on nähty esimerkiksi Helsingissä viimeisen vuoden aikana järjestetyissä lukuisissa mielenosoituksissa, mutta myös erilaisten ryhmien rekrytointikampanjoissa."

Tuollaisia mielenosoituksia voi seurata juutuubista ja ne on siellä tallenteena. Niistä on pääteltävissä että suurimmat rayhääjät löytyvät anarkistien ja vasemmistolaistaustasten porukoista. Rasismin vastustajina esiintyvät ovat levottominta sakkia noiden videoiden perusteella.

Petri Hämäläinen

Samoin kuin kaikissa totalistaristissa järjestelmissä, vihervassarit tarvitsevat "uhkan" ja "yhteiskunnan vihollisen".

Se on rasismi, jota ei näy, ei kuulu.

Mutta se on hirveää ja pelottavaa.

Sitten sitä etsitään epäjuridisilla ja pseukotieteellisillä käsitteillä kuten "vihapuhe".

Ja heureka - sitten sitä onkin kaikkialla.