Maanantai 20.5.2019

Varoitus Ranskasta: Nyt alkaa aivan uusi kampanja – Le Penillä iskun paikka

Luotu: 
24.4.2017 08:25
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen voittaja Emmanuel Macron toi vaimonsa Brigitte Trogneux'n lavalle juhlimaan kanssaan.
|

Ranskassa sitoutumaton ehdokas Emmanuel Macron lähtee selvänä ennakkosuosikkina presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

Macron voitti vaalien ensimmäinen kierroksen noin 24 prosentin kannatuksella ennen äärioikeiston Kansallisen rintaman Marine Le Peniä, joka sai noin 22 prosenttia äänistä. Ennen sunnuntain vaali-iltaa tehtyjen mielipidetiedusteluiden mukaan Macron voittaisi Le Penin toisella kierroksella selkeästi.

Analyytikot kuitenkin varoittavat, että näin selvä asia Macronin voitto ei ole.

– Nyt alkaa uusi kampanja, korostaa Francois Miquet-Marty gallupyhtiö Viavoicesta France24-kanavan mukaan.

Le Pen aloitti heti sunnuntai-iltana asetelman luomisen: hänen mukaansa toisella kierroksella on kyse globaalisaation (Macron) ja Ranskan itsenäisyyden (Le Pen) välisestä taistelusta. Vaikka Macron tulee pääosin politiikan ulkopuolelta, hän on EU-myönteinen ja ammattitaustaltaan investointipankkiiri. Lisäksi maan poliittinen eliitti ja vaalitappion kärsineet vastaehdokkaat Francois Fillon sekä Jean-Luc Mélenchon tukevat Macronia.

– Muutos ei tietenkään tapahdu [sosialistipresidentti] Francois Hollanden manttelinperijän kautta, Le Pen piikitteli sunnuntaina.

Ranskan valtapuolueet kärsivät rajun tappion vaaleissa, joissa molemmat toiselle kierrokselle etenijät tulevat niiden ulkopuolelta. France24 arvioikin monen muun tapaan, että valtapuolueiden tuki Macronille voi toimia jopa häntä vastaan.

Kanava muistuttaa lisäksi, että keskustaliberaalin Macronin äänisaalis sunnuntaina oli alhaisin ensimmäisen kierroksen voittajan äänimäärä sitten vuoden 2002. Hänen äänestäjiään voi myös pitää tavallista epävarmempina, koska hänen takanaan ei ole järjestäytynyttä puoluetta.

LISÄÄ AIHEESTA:

Irti Schengenistä, 15 000 uutta poliisia – Lue tästä mitä Macron ja Le Pen ajavat Ranskalle

Timo Soini: ”Macronilla ei ole yhtään kansanedustajaa, Le Penillä kaksi”

Marine Le Pen: ”Tässä on nyt kyse Ranskan eloonjäämisestä”

”Olemme kääntämässä uutta sivua Ranskan historiassa”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Jos jos jos.. nyt kuitenkin Marcon voitti ja muut rakentavat voimat lupasivat tukensa hänelle .
Tosta epäilyn viljelemisestä voi todeta että on tämä lohdullisempi tulos jos tuo Le PEN olisi ollut ykkönen.
Nyt nähdään varmaan samanlainen pissing contest jonka vaihtoehtototuus Trump viritti syksyllä.
Nythän Trump oli retostellut Pavarotin olevan loistava ja hänen hyvä ystävä. Pava tosin kuoli 10 v sitten. Tämmöisiä johtajia joku kaipaa?

Rauno Tarkia

Le Pen sanoo edustavansa kansaa eliittiä vastaan. Noin 15% ranskalaisista äänesti häntä, joten loput 85% kuuluvat siis eliittiin. Tyypillistä populistien matematiikkaa. Hän on siis juuri kertonut kuinka hyvin Ranskalla menee.

Timo Nenonen

"selvänä ennakkosuosikkina presidentinvaalien toiselle kierrokselle."

Heh heh, tämä on kyllä oikea propagandaosaston helmi tilanteessa, jossa toinen sai vaivaiset pari prossaa enemmän ääniä.
Juttu lojahti välittömästi Fake News-osastoon.

Timo-Pekka Mustakallio

Macron on outo kummajainen, establishmentin "Mantsurian kandidaatti".

Miten uskottavalta kuulostaa, että Rothschild-pankkiirissa herää yhtäkkiä poliittinen liekki, hän ottaa-ja-menee perustamaan puolueen, jonka nimi on mitäänsanomaton "oon käynnissä", ja tuo mitäänsanomaton puolue olemattomalla ohjelmalla, jonka johtajasta ei muutamia vuosia sitten tiedetty politiikan kentillä vielä yhtikäs mitään... muka kerää nyt neljänneksen kannatuksen tärkeissä vaaleissa?!

Uusien puolueiden uusine poliitikkoine kestää tavanomaisesti vuosikausia etabloitua, nousta edes parin prosentin kannatusta kerääväksi pienpuolueeksi, saavuttaa hiljalleen kansan ja äänestäjäkuntansa luottamus. Ranskassa väitetään nyt, että Macron olisi tehnyt saman pikakelauksella parissa vuodesta, tyhjästä? Tämä ei kerta kaikkiaan tunnu uskottavalta, Macronin väitetystä valtavasta äänisaaliista puhumattakaan.

Kaikkein surullisin lie kuitenkin Francois Fillon, jota konservatiiviveljet puukottivat julmasti selkään rötöstelyskandaalin avulla. Oikeusjuttu luultavimmin raukeaa aikanaan vailla näyttöä rikoksesta - mutta auttoi Macronia pääsemään Fillonin sijaan kärkikamppailuun.

Timo Hietanen

Tästä voi vielä loppumetreillä sukeutua painajainen puunhalaajille, avoimia ovia vieläkin
avoimempien ovien politiikan puolestapuhujille ja vihervassulaisille kaikkien kukkien
kasvattajille. Toivottvasti Le Pen yllättää, että saadaan jotain oikeaa muutossuuntimaa
maailmoja syleilevään EU-hömppään ja omaan otsaan ampuvaan turvapaikkasirkukseen.