Torstai 23.5.2019

Tuomioja ylisti Ruotsin maahanmuuttoa – Carl Bildt torjui: ”Karmean huono luku”

Luotu: 
3.5.2017 12:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Ex-ministerit Carl Bildt ja Erkki Tuomioja keskustelivat maailmanpolitiikasta tiistaina Hanasaaressa.
|

Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt torjui kansanedustaja, entisen ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ylistävät kehut Ruotsin maahanmuuttopolitiikasta. Bildtin mukaan Ruotsi on yksi Euroopan huonoimmista maista integroimaan maahanmuuttajia.

Ex-ministerit, ulkopolitiikan tekijät ja Historians without borders -verkoston koordinoijat keskustelivat maailmanpolitiikasta tiistaina Hanasaaressa, kun keskustelu kääntyi maahanmuuttoon ja Euroopan pakolaistilanteeseen, vihapuheeseen ja rasismiin. Tuomioja ja Bildt olivat eri mieltä siitä, kuinka paljon maahanmuutto on avittanut Ruotsin taloutta.

–Mitkä ovat ne kaksi maata Euroopassa, joilla on viimeisten vuosikymmenien aikana ollut paras talous? Ruotsi ja Saksa. Ja nämä molemmat maat ovat vastaanottaneet enemmän maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita kuin muut Euroopan maat, Tuomioja sanoo.

–Ruotsin talous on dynaaminen ja maahanmuutto on yksi tekijä. Siinä on myös omat ongelmansa, Bildt vastasi.

Maahanmuuton suurin ongelma Ruotsissa on Bildtin mukaan hidas integraatioprosessi. Hän pitääkin ruotsalaista integraatiota yhtenä Euroopan huonoimmista.

–Tutkimusten mukaan, joita on tehty muun muassa 1990-luvun maahanmuutosta, vie 7 vuotta ja 50 prosenttia tulijoista on mukana työmarkkinoilla. Se on karmean huono luku, Bildt kertoo.

Yhtenä syynä kehnoon integraatioon Bildt pitää pohjoismaista yhteiskuntamallia, joka hänen mukaansa on liian jäykkä uusien tulijoiden vastaanottamiseen.

–Istanbulissa on enemmän turvapaikanhakijoita kuin koko Euroopassa, mutta heillä ei ole samaa hyvinvointijärjestelmää, jonoja, lottoja ja mitä kaikkea hyvinvointivaltiossa onkaan. Siksi he integroituvat nopeammin niihin olemassaoleviin rakenteisiin, Bildt arvioi.

Myös Tuomioja katsoo, että suurista tulijamääristä aiheutuu sosiaalisia ongelmia. Erityisesti hän arvioi maahanmuuton koventaneen puhetta ja tehneen rasismista hyväksytympää. Samalla Tuomioja kertoo kuitenkin ilahtuneensa mielenosoituksista, joissa pakolaisia on toivotettu tervetulleeksi.

–En usko, että suomalaisista on tullut rasistisempia kuin ennen. Mutta rasismista on tullut sisäsiistiä, koska meillä on hallituksessa puolue, jota en viitsi nimetä. Ja sitten meillä on sosiaalinen media, joka ei aseta esteitä rasistiselle vihapuheelle, pohtii Tuomioja.

”Rasismia on todella, todella vähän. Meillä on vastarintaa liian nopeaa maahanmuuttoa vastaan ja pelkoa siitä, että yhteiskunta muuttuu liian nopeasti – sen voi hyvin ymmärtää”

Bildtin mielestä Tuomiojan puheet rasismista olivat liian jyrkkiä.

–Rasismia on todella, todella vähän. Meillä on vastarintaa liian nopeaa maahanmuuttoa vastaan ja pelkoa siitä, että yhteiskunta muuttuu liian nopeasti. Ihmiset esimerkiksi terveysasemien jonoissa saattavat hämmästellä, kun eivät ymmärrä, mitä kieltä jonossa puhutaan. Ja sen voi hyvin ymmärtää, että ajatellaan muutoksen tapahtuvan liian nopeasti: en oikein pysy perässä ja mihin minun yhteiskuntani on menossa. Mutta en sanoisi sitä rasismiksi, Bildt toteaa.

–Vihapuhetta, kyllä sitä on aina ollut. Nyt sitä vain näkyy enemmän, kun sitä voi kirjoittaa sosiaaliseen mediaan, mitä ennen maailmassa on sanottu snapsilla tai ruokapöydässä. Ja meidän yhteiskunnan hyvien voimien on myös mahdollista toimia sitä vastaan, Ruotsin moderaattien entinen puheenjohtaja jatkoi.

Tuomioja tarttui Bildtin kommenttiin napakasti ja tivasi, miten populistisia puolueita tulisi kohdella.

–Haluaisin kysyä sinulta, Carl, näistä puoluehaasteista, onko parempi eristää, kuten Ruotsissa on tehty, vai ottaa mukaan hallitukseen niin kuin Suomessa.

–Vaikea tietää, kun kyse on eri tilanteista. Mutta aina täytyy löytää joku yhdistelmä näistä. Meillä on kokemuksia 1990-luvulta, kun meillä oli sellainen [oikeistopopulistinen] puolue kuin Uusi demokratia. Heitä kohdisteltiin tällaisella yhdistelmällä, koska kun he tulivat eduskuntaan, he olivat yhdistelmä – sanon tämän kärjistetysti – täysin normaaleja ja täysin seinähulluja.

–Ei pidä ylenkatsoa sitä, että nämä puolueet onnistuvat saamaan kannatusta, eikä heitä pidä stigmatisoida. Samaan aikaan pitää olla tietoisia siitä, että mukana on joskus ja epäilemättä selviä pimeitä voimia, jotka täytyy pitää poissa.

Lue seuraavaksi:

Ruotsin maahanmuuttajien työllisyysaste korkeampi kuin Suomen koko väestön – ”Pitäisi jo herättää viimeisetkin”

Poliisin tutkijat varoittavat: Ruotsin jengi-ilmiö riski Suomessakin – puututtava pian

Ruotsin ongelmalähiöt huomattu Suomessakin: ”Maahantulijoille opetettava suomalainen käyttäytymistapa”

Onko Ruotsi ”tuhottu”? Näin kertoo ruotsinsuomalainen Malmöstä

Rinkebyn mellakka: Ruotsin sisäministeri tukee poliisin päätöstä ampua – ”Poliiseja tulee lähiöihin yhä enemmän”

Rinkebyn poliisipäällikkö avautuu SVT:lle: ”Rikolliset nauravat meille”

Ruotsin hallitus vastaa Trumpille: Julkaisi faktoja maahanmuuttajista ja rikoksista

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorkka Jaatinen

Carl Bildtissä on kokeneen valtiomiehen laajaa näkemystä ja ymmärrystä maailman moninaisuudesta ja ihmisistä. Erkki Tuomioja ei taas näytä edes oppineen demokratian sitä perusasiaa, että kansa saa valita edustajansa, eikä hallitseva eliitti kansaa.

Ihmisiä voi auttaa asuinalueittensa lähimaissakin, ei ole järkeä suorittaa väestönvaihtoa kauas kalliiseen pohjolaan, mistä vain ihmiskauppiaat ja hyysäysbisnes hyötyvät.

Mikko Toivonen

Bild on kyllä selvästi todellisuudesta jotenkin selvillä, kun Tuomiojalta puuttuu enää punainen tukka ja pastorin titteli.
Ruotsin maahanmuuttopolitiikka on pahoin epäonnistunut, mutta ovat myös ryhtyneet tilannetta korjaamaan.
Meillä taas nämä punatukkaiset ja vihreäsilmäiset edelleenkin haluavat tilannetta heikentää.

Hannu Mononen

Vaikuttaa siltä, kuin Tuomioja olisi innokkaasti ja sokean kritiikittömästi kopioimassa Suomeen kaikki Ruotsin tekemät virheet, jos vain valta olisi hänellä.

Bildt puolestaan tietää faktat ja osaa varoittaa haihattelusta kokemusperäisen realistisesti.

Marja-Liisa Kalkela

Aivan.Mites ne persut "vastustikaan" kun pakolaisaaltoa puitiin Brysselissä?
27 EU-maata kun yhdessä päätti miten vastuu jaetaan maiden kesken.
Kun EK,kepu,kok on puhunut jo-07 lähtien 1,8 milj.työvoimapulan poistajasta ,kun väki vähenee ja eläkeille ei löydy tulevaisuudessa maksajia. PS 39 eduskuntaryhmällä
ei päätetä yhtään mistään.

Jack London

Tämä Tuomioja on tosi sairas olio. Mitä nämä ihmiset ovat antaneet tieteelle ja taiteelle? Eivät yhtään mitään. Näistä maista ei tule keksintöjä, ei teknistä osaamista, ei high techiä, ei filosofista jargonia, ei lääketieteen osaamista, ei ydinfysiikkaa eikä yhtään ainoaa Nobelistia. Niitten ainoa tehtävä on vahtia vahtia vaimo(je)nsa ja tyttäriensä p*lluja ja etsiä joukosta vääräuskoisia.

Mauno Strandén

Hienosti sanottu: "Tuomioja on tosi sairas olio"! Tuomiojalla on samoja ajatuksia kuin "kansallissosialisteilla" ettei kaikki äänestäjät ole samalla viivalla, että vain he on oikeassa? Sehän on tosi rasistista, joku muu pantaisiin jalkapuuhun ja yleinen kirkuna alkaisi, syytettäis natseiksi!

Marja-Liisa Kalkela

Onneksi Tuomioja ei ole ollut pääministeri koskaan . Mamupolitiikastahan päättää pääministeri Brysselissä 27 EU-maan kesken.EU-huippukokouksissa. Suomen valtion EU tekemien sopimuksien mukaan.
E.Ahon-hallituksen
M.Vanhasen/Kiviniemen
J.Kataisen/Stubin
Nyt Sipilän sopimina
Eli eduskunnan jokainen puolue .Nyt myös PS .Sillä joka puolue on nyt istunut kepu,kok hallituksessa ja hyväksynyt sopimukset.

Esa Paloniemi

"Mitkä ovat ne kaksi maata Euroopassa, joilla on viimeisten vuosikymmenien aikana ollut paras talous? Ruotsi ja Saksa. Ja nämä molemmat maat ovat vastaanottaneet enemmän maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita kuin muut Euroopan maat, Tuomioja sanoo."

Puppua. Maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat ovat menneet Ruotsiin ja Saksaan koska Ruotsilla ja Saksalla on mennyt taloudellisesti hyvin. Ensin oli taloudellinen menestys, joka houkutteli ulkomaalaisia eikä toisinpäin.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Timo Hietanen

Tuomioja ja Halonen ovat samoja maailman syleilijöitä ja -pelastajia molemmat.
Kritiikittömiä ja todellisuudesta vieraantuneita molemmat turvapaikkapolitiikassa.
Rinkeby on heidän pinkki lempikarkki, jota Tarja Ja Erkki haluavat maistaa. Aikuiseen
makuun.

Mauno Strandén

Olisko liikaa sanottu, nuo molemmat on yrittäneet ajaa koko ajan Suomea alas?
No rikkaat on menneet pois Suomesta, samoin työpaikat ja työllisyyden parantaminen on noille molemmille myrkkyä? He on luvanneet kohta satavuotta luoda uusia työpaikkoja, jopa Rinne äsken TV:ssä, mutta ei he kykene? Muistan kun Lipponen pääministerinä ollessaan piti työllistämisseminaarin demarit keskenään, syntyikö työpaikkoja 2 viikossa, ei siitä vaiettiin?

Marja-Liisa Kalkela

Tiesitkö että -08 jälkeen presitentti Halonen ei enää päättänyt mistään vaan pääministeri ja hallitus? Lissabonin sopimus,perustuslakiin muutos.
Mielipiteitä voi esittää mutta päätökset tekee eduskunnan enemmistö.Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät.
Pakolaisethan tuli pääministeri Sipilän ja Ulkoministeri Soinin aikana -15 -16

Markku Lehto

Tuomioja näkee rasismia myös siinä, että kantaväestö on huolissaan siitä, että säilyykö Suomessa kansalliset perinteiset arvomme. Tämän mukaanhan olisi rasismia myös sekin, että jotkut ovat huolissaan amerikkalaisen kulttuurin noususta Eurooppaan ja jopa Suomeen.

Tulisi erottaa kaksi eri asiaa. Pakolaisuus ja toisaalta sopeutuminen paikalliseen kulttuuriin. Onhan meillä toisaalta esimerkkejä mm. ns. Vietnamin venepakolaisista, jotka ovat sopeutuneet hyvin paikalliseen kulttuuriin.

Kimmo Tallqvist

Tuomioja voi seuraavaksi ottaa kantaa Tanskan antamaan maahantulokieltoon kuudelle Vihasaarnaajalle.
Kai sekin on vihervasureiden mielestä rasismia jos ihan kaikkia kahjoja ei päästetä maahan.
Tämä yksi neuvoi koraanin nimeen vaimon kivittämisestä mutta eihän Islamia saa hörhöjen ylisuvakkien mielestä arvostella.
Sehän olisi rasismia.
Vai olisiko ?

Marjukka Aronen

" - Istanbulissa on enemmän turvapaikanhakijoita kuin koko Euroopassa, mutta heillä ei ole samaa hyvinvointijärjestelmää, jonoja, lottoja ja mitä kaikkea hyvinvointivaltiossa onkaan. Siksi he ovat integroituneet nopeammin niihin olemasaoleviin rakenteisiin, Bildt arvioi."

Eiköhän kyse kuitenkin ole siitä, että Turkin kulttuuritausta tapoineen ovat samanlaiset kuin kyseisillä turvapaikanhakijoilla.

Iiro Koppinen

Tuomiojan asenne ulkoministerinä Krimin valtaukseen oli muistaakseni jämäkkä. Se jää muistini mukaan hänen ainoaksi hänen oikeaksi arviokseen urallaan. Aina noista "EI EEC:lle"-jutuista lähtien hänen arvionsa on ollut pielessä, mutta itsevarma muiden arvostelu jatkuu ja jatkuu...
Carl Bildt on erittäin pätevä arvioissaan, paitsi Turkin Erdoganin suhteen tuntuu olevan jonkinlainen sokea piste?

Jaakko Arra

Mietinpähän vaan miten pitkään politiikassa toiminut demari kuin Tuomioja voi oikeasti olla vajaa, vai esittääkö se vaan? Enemmän olisin SDP:n edustajana huolissani tästä nimeltämainitsamattoman puolueen (voi helvetti Kokoomus se on) agendalla olevasta hyvinvointivaltion erittäin tehokkaasta, pitkäkestoisesta ja sinnikkäästä purkamisesta, joka nyt on saanut talouspolitiikasta näköjään kettujakaan ymmärtämättömien Persujen hallituskaudella taas ihan uudet mittasuhteet.

Jos ei vasemmistopuolueetkaan ole osanneet heittää tarpeeksi kapuloita alasajajien rattaisiin, niin miten sitten Perussuomalaiset? Tästä olisin Tuomiojana enemmän huolissani, että onko meillä minkäänlaista oikeata hyvinvointivaltiota kohta enää jäljellä kun inflaantio syö palkat (joita pitäisi nyt kuulemma vielä laskea) ja kansantaloudesta karkaavat varat ulkoimaisille yksityisyrittäjille, joidenka pitää Kokoomuksen mielestä tarjota tulevaisuudessa kaikki palvelut aina vanhustenhoidosta lastensuojeluun.

Laitetaan nyt vielä iso kiitos Tuomiojalle ja muille ''vasemmistopäättäjille'', jotka mahdollistivat esimerkiksi sähköverkon myynnin yksityisille. Ja sixpack hallitukselle toivon ja uskon pois ottamisesta. Ja taas kerran vasemmistopuolueille, että päästivät saatana Kokoomuksen Perussuomalaisten kanssa hallitukseen.

Vallu Novanto

Jos menee 7 vuotta , että puolet työllistyy, on katsottava työvoimapulassa 7 vuoden päähän ja laskea puolet ehkä auttamaan tilannetta. Tosin nämä tulijat vaativat palvelua enemmän perheineen 7 vuoden päästä, kuin 50% heitä pystyy tekemään, eli tarvitaan kantasuomalaisia tuohon päälle, että tulijat saadaan palveltua. Tämä on kantasuomalaisten palveluista pois. Tähän päälle tietysti tällä välillä heidän elatus ja tämän jälkeenkin 50% heistä elatus+ siihen perheenlisäys. Ei millään saada kattamaan kulujaan. Ei lähellekkään. Ehkä seuraavassa sukupolvessa.

Risto Nikander

Halosella 1 lapsi, jolle kerää omaisuuksia jolla pääsee johonkin järkevään maahan, esim. Australia tai Kanada. Tuomioja lapseton, haluaa kostaa kaikille joilla on lapsia ja jotka joutuvat asumaan politiikkojen pilaamassa maassa maahantuotuine rikollisineen joiden elatuksen lapsemme ja jälkeläisemme saavat maksaa.