Lauantai 25.5.2019

Macron-tietovuoto tähtää jo seuraaviin vaaleihin? Suomalaistutkija: ”Lamautetaan Ranskan hallittavuutta”

Luotu: 
6.5.2017 12:53
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Tietovuoto tapahtui juuri ennen presidentinvaalien toisen kierroksen äänestyspäivää, joka on sunnuntaina.
|

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Ranskan vaalihakkeroinnin päätavoitteena saattaa olla kesäkuussa pidettävät parlamenttivaalit.

–Ranskan vaalihakkeroinnin päätavoite saattaa olla kesän National Assembly-vaaleissa. Lamautetaan Ranskan hallittavuutta, hän kommentoi Twitterissä

Ranskan presidenttiehdokaan Emmanuel Macronin kampanjan asiakirjoja, sähköposteja ja kirjanpitoa vuodettiin Pastebin-nettisivustolle myöhään perjantaina suuressa tietomurrossa. Macronin edustaman En Marche -liikkeen mukaan vuodettuja tiedostoja on kaikkiaan 9 gigabittiä.

Tietovuoto tapahtui juuri ennen presidentinvaalien toisen kierroksen äänestyspäivää, joka on sunnuntaina. 

–Demokratioissa on vaalihakkeroinnin näköinen haavoittuvuus. Sitä käytettäneen toistuvasti, jos ei tukita, Aaltola kommentoi.

Newyorkilaisen kyberturvallisuusyhtiö Flashpointin tutkimusjohtaja Vitali Kremez arvioi uutistoimisto Reutersille, että tietovuodon takana ovat todennäköisesti Venäjän sotilastiedusteluun liittyvät tahot. Venäjä on kuitenkin kiistänyt yhteydet tietovuotoon.

–Jos tämä on lähtöisin Moskovasta, vuoto on merkittävä laajentuminen verrattuna Venäjän väitettyihin toimiin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, Kremez sanoo Reutersille.

BBC kertoi aikaisemmin, että tietoturvayhtiö Trend Micro varoitti huhtikuussa venäläisten saattavan yrittää hakkeroida Macronin kampanjaa.

Lue myös:

”Massiivinen suunnitelmallinen isku” - Venäjä kiistää yhteydet 9 gigan Macron-tietomurtoon

Suomalaisasiantuntijat Ranskan vaaleista: ”Le Penin voitto olisi shokki - heikentäisi talouskasvunäkymiä Suomen kannalta”

 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Rauno Kujala

On se mahtava maa tämä Venäjä. Se pystyy näköjään usa:ssa tekemään uuden presidentin, britit heittämään ulos eu:sta ja nyt takuuvarmasti tullee likatörkyä Macronista Ranskassa. Alan takuuvarmasti fanittaa Venäjää kun kaikkiin näihin pystyy...ja vielä enemmänkin. Aikuisten satuja lapsenmielisille.