Lauantai 26.5.2018

Väite: USA:n kaaos veti jopa Venäjän vakavaksi – FBI-pomon muistio ”eksistentiaalinen uhka” presidentti Trumpille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.5.2017 13:47
Päivitetty: 
17.5.2017 14:29
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Donald Trump irtisanoi yllättäen FBI:n johtajan James Comeyn. Tämän taannoin muistiin kirjaama lausunto – jos väitteet pitävät paikkansa – on tähän asti vakavin uhka Trumpin presidenttiydelle.
|

Venäjällä ollut tapana pilkata Yhdysvaltain poliittista tilannetta, mutta presidentti Donald Trumpin tämänhetkiset ongelmat vetävät jopa venäläiset vakaviksi, kertoo amerikkalaiskanava CNN.

Yhdysvalloissa puhutaan nyt avoimesti mahdollisuudesta, että FBI-johtaja James Comeyn erottamiseen liittyvä muistio voisi äärimmillään tarkoittaa jopa Trumpin presidenttikauden päättymistä. Amerikkalaismedian mukaan Comey olisi tallentanut helmikuiseen muistioon Trumpin lausuman toiveen siitä, että Comey ”antaisi olla” presidentin avustajan Michael Flynnin Venäjä-suhteisiin liittyvän tutkinnan.

Tämä muistio on CNN:n mukaan ”eksistentiaalinen uhka Trumpin presidenttiydelle”. Lisäkuohuntaa on tuottanut Trumpin tiedustelutietojutustelu Venäjän ulkoministerin kanssa.

CNN kertoo yrittäneensä kysyä Venäjän hallinnon puhemies Dmitri Peskovilta väitteistä, joiden mukaan Trump olisi paljastanut salaisia tietoja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville.

– Tämä ei kuulu meille, se on vain lisää puutaheinää, Peskov vastasi.

– Emme halua olla tekemisissä näiden järjettömyyksien kanssa. Ei ole mitään vahvistettavaa tai kiellettävää, hän jatkoi.

CNN:n mukaan Peskov vaikutti yhtä ärsyyntyneeltä kuin Trumpin oma hallinto – minkäänlaista pilkkaa USA:n poliittisesta tilasta ei ollut esillä.

– Tämä johtuu siitä, että vaikka Venäjä on julkisesti lausunut suhtautuvansa Trumpin hallintoon matalin odotuksin, Moskovassa on silti jäljellä toiveita siitä, että tämä [Trump] voi olla käänteentekevä suhde, CNN analysoi.

– Jokainen uusi kohu rapauttaa Kremlin toiveita uudenlaisesta suhteesta Washingtonin kanssa.

Mikäli väitteet Comeyn muistion sisällöstä pitävät paikkansa, Trump olisi vihjannut silloiselle FBI-johtajalle, että tutkinta Venäjän vaikutuksesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin kannattaisi lopettaa ainakin sittemmin presidentinhallinnosta lähteneen Michael Flynnin osalta. Tämä voitaisiin tulkita vallan väärinkäytöksi ja puuttumiseksi lainvalvojien toimintaan, mikä voisi periaatteessa johtaa virkasyytteeseen. Tällainen raskas rikkomus voisi lopulta johtaa jopa viraltapanomenettelyyn, kuten Talouselämä tänään kertoi, joskaan todennäköisenä tätä ei vielä pidetä.

LUE MYÖS:

Strategi ennustaa Trumpille potkuja: ”Suuren luokan virhearvio”

Taas uusi Trump-kohu: Vakavia syytöksiä Venäjä-tutkinnan häirinnästä

Trumpilta yllättävä tunnustus huippusalaisen tiedon vuotamisesta: ”Kerroin Venäjälle ja minulla oli siihen täysi oikeus”

Trumpilta uhkaus erottamalleen FBI-pomolle: ”Hänen on syytä toivoa ettei ole nauhoitteita”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit