Perjantai 20.4.2018

Mystinen ilmiö tappaa hait rannoille: Joukkotuhon syy aivot syövä bakteeri?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.5.2017 10:56
Päivitetty: 
19.5.2017 11:43
  • Haiden joukkokuolemat ovat yleistyneet Kalifornian rannikolla viime vuosina. Kuvituskuvassa jättiläishai.
|

Tutkijat ovat löytäneet mahdollisen selityksen haiden joukkokuolemille Kaliforniassa, kertoo National Geographic. Viime vuosina jopa tuhansia haita on ajautunut kuolemaan San Franciscon rannikolle. Tänä keväänä haikuolemia on ollut satoja.

Löydöksistä National Geographicille kertovat haibiologi Chris Lowe ja patologi Mark Okihiro, joka johti haiden massakuolemien tutkintaa vuonna 2011. Hänen arvionsa mukaan tuolloin jopa tuhansia leopardihaita ja rauskuja ajautui kuolemaan San Franciscon rannikolle.

Ydinsyyt ja olosuhteet vaihtelevat, mutta rantaan ajautumiset näyttävät johtuvan kuolettavista aivotulehduksista. Massa-ajautumiset ovat yleistyneet viime vuosina ja levinnyt useampiin lajeihin, mutta tutkijoiden mukaan toistaiseksi on vielä liian vähän tietoa ja rahoitusta kunnon tutkimuksiin.

Kalifornian yliopiston haibiologi Chris Lowe sanoo, että on vaikea tunnistaa, johtuvatko rantaan ajautumiset ihmisen toiminnasta, ilmastokysymyksistä tai molemmista. Hänen mukaansa tärkeä kysymys on, yleistyykö ilmiö myös muualla maailmassa.

Haiden aivosairauksista ei juuri ole tietoja ennen viime vuosia. Ainoita merkintöjä on vuodelta 2007, jolloin tutkijat löysivät Skotlannin itärannikolta kuolleen jättiläishain ja havaitsivat kuolinsyyksi aivotulehduksen eli meningoenkefaliitin. Lisäksi on raportoitu muun muassa ruskohain sairastuneen aivotautiin vibrio-bakteerista ja villien viiksihaiden sairastuneen sukkulamadoista.

Joskus bakteeri aiheuttaa aivotaudin syistä, joita tutkijat eivät vielä osaa täysin selittää. Bakteeri kulkeutuu hain sisään korvien tai nenän kautta ja Lowen mukaan ”kirjaimellisesti syö hain aivoja” häiriten ensin hain suuntavaistoa ja aiheuttaen lopulta hain kuoleman.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: