Lauantai 25.5.2019

Juha Sipilä muistelee Suomen EU-jäsenyyteen vaikuttanutta Helmut Kohlia: ”Suuri eurooppalainen”

Luotu: 
17.6.2017 10:37
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Saksan entinen liittokansleri Helmut Kohl menehtyi perjantaina 87-vuotiaana.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) muistelee Twitterissä Saksan entistä liittokansleria Helmut Kohl. Kohl menehtyi perjantaina 87-vuotiaana.

–Liikutuin kuullessani liittokansleri Helmut Kohlin poismenosta. Hän oli suuri valtiomies ja suuri eurooppalainen, Sipilä sanoo.

Suomen Pankin johtokunnan jäsen, entinen EU-komissaari Olli Rehn puolestaan arvioi Kohlin jättäneen vahvan perinnön Euroopan yhtenäisyydelle.

–Kohl oli Saksojen yhdistäjä ja eurooppalainen valtiomies. Hän jätti vahvan perinnön Euroopan yhtenäisyydelle.

Ex-diplomaatti Alpo Rusi muistuttaa, että Kohlilla oli tärkeä rooli myös Suomen EU-jäsenyyden alkuvaiheissa vuonna 1991. Ruotsi oli jo lokakuussa 1990 ilmoittanut tavoitteeksi EU-jäsenyyden, mutta Rusin mukaan Suomi ei ollut poliittisista syistä valmis samaan ratkaisuun. Valtiojohto oli joulukuussa 1991 kuitenkin jo valmis ottamaan askeleen jäsenyyteen, mutta Maastrichtissa Itävalta ja Ruotsi valmistelivat jäsenmaille ehdotuksen, että EU alkaisi neuvotella niiden kanssa, koska maat olivat jo hakeneet jäsenyyttä.

–Suomi oli jäämässä auttamatta rannalle ehkä pitkälle tulevaisuuteen. Nopea soitto Kohliin hallituksen ulkoministerille Klaus Kinkelille myöhään illalla joulukuun alussa auttoi. Liittokansleri Helmut Kohl esti julkilausuman, jossa neuvottelut olisi aloitettu vain jäsenyyttä hakeneiden maiden välillä. Olimme saaneet luotua Suomelle aikalisän, hän muistelee vuoden 1991 tapahtumia Iltalehden kolumnissaan.

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt kuvailee Helmut Kohlia myös yhteisvaluutta euron isäksi.

–Hän panosti siihen, että rahaliitossa myös Saksa luopuu D-markasta. 1990-luvun alkuvuosina Helmut Kohl oli eurooppalaisissa huippukokouksessia se, joka loppujen lopuksi muotoili kompromissin, josta tuli Euroopan politiikka, hän kirjoittaa blogissaan.

Jaa artikkeli: