Lauantai 26.5.2018

”Karmivaa ja rajat ylittävää” – Trumpin kommentti Ranskan presidentin vaimon vartalosta tyrmistyttää

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.7.2017 10:24
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhumassa Ranskan presidentin puolisolle Brigitte Macronille valtiovierailulla Ranskassa. Taustalla puolisot Melania Trump ja Emmanuel Macron. Seuraavan kuvan näet painamalla kuvan päällä olevasta nuolesta.
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Brigitte Macron ja presidentit Emmanuel Macron ja Donald Trump sekä Melania Trump Ranskassa.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen kohauttanut käytöksellään. Tällä kertaa kyse on kommentista, jonka hän sanoi Ranskan-vierailullaan presidentti Emmanuel Macronin puolisolle Brigitte Macronille, kertoo Talouselämä.

Trump saapui Pariisin torstaina. Hän tapasi Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja tämän puolison perinteikkäässä ja kuuluisassa Hôtel des Invalides -rakennusryhmässä, johon on muun muassa haudattu useita Ranskan historian suuria vaikuttajia.

Tervetuloseremonioiden jälkeen Trump ja tämän puoliso Melanie Trump sekä Macronit tutustuivat rakennusryhmään. Kiertokävelyn aikana Trump innostui kommentoimaan Brigitte Macronin ulkonäköä.

–Olet niin hyvässä kunnossa, Trump sanoi Brigitte Macronille.

Sen jälkeen Trump kääntyi Emmanuel Macronin puoleen ja sanoi:

–Hän on niin hyvässä fyysisessä kunnossa.

Sen jälkeen oli vuorossa jako miesten ja naisten hommiin. Trump kehotti omaa puolisoaan ja Brigitte Macronia ”lähtemään pitämään hauskaa” ja kääntyi Emmanuel Macronin kanssa kävelemään pois päin. Keskustelu tallentui presidentti Macronin Facebookissa lähettämään suoraan videolähetykseen.

Amerikkalaismediat ovat uutisoineet laajalti Trumpin kommenteista. Muun muassa sanomalehti The New York Times uutisoi Trumpin keskustelut ja julkisti niistä lyhyen videoklipin.

Myös sosiaalinen media on tuominnut Trumpin puheet. Muun muassa amerikkalainen videotuottaja ja tasa-arvon puolestapuhuja Alex Berg tviittasi:

–On karmivaa ja rajat ylittävää kommentoida jonkun vartaloa.

Trump käytti Ranskan-vierailullaan tapansa mukaan suitsuttavia adjektiiveja kehuessaan saamaansa vastaanottoa.

Presidentti Trump on monesti aiemminkin kuohuttanut naisia koskevilla kommenteillaan. Äskettäin hän twiittasi televisio-ohjelman juontajan epäonnistuneesta, verisestä "kasvojenkohotuksesta". Keskustellessaan Irlannin pääministerin Leo Varadkarin kanssa Trump taas alkoi kehua paikalla olevan irlantilaisen toimittajan ulkomuotoa.

Lähde: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Lindfors

Tällainen tahallinen, asenteellinen ja vääristelevä kirjoittelu Trumpista alentaa lehdistön kunnioitusta. Täällä Keski-Euroopassa oleskelevana ihmettelen US:n toimittajan värilaseja. Trumpin kommentti ei ollut karmiva, vaan asiaan sopiva.

Panu Saarela

Jos, toisin kuin minun mielestäni, Trumpin kommentti ei ollut mielestäsi sivistymätön vaan "asiaan sopiva", niin sinulla lienee kertoa esimerkkejä muiden valtionpäämiesten vastaavista kommenteista?

Jotenkin luulen, ettet sellaisia löydä. Ilmeisesti muiden sivistys ei riitä kommentoimaan näin adiaan sopivasti.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #13

Jussi ei yllättäen ymmärtänyt. En tietenkään tarkoittanut kirjaimellisesti samanlaista vaan ajatukseltaan vastaavaa.

Mistä sinä luulet sen johtuvan, ettei tällaisia esimerkkejä löydy? Tuhansia ja taas tuhansia kohtaamisia vastaavalla tasolla on kuitenkin tapahtunut.

Miten J. Pistol mahtaisi reagoida, jos rupeaisin julkisesti arvioimaan hänen (oletetun) vaimonsa vartaloa ja kuntoa? Selviäisinkö hengissä?

Jussi Pistol
Vastaus kommenttiin #17

No, selitäppä siten iten sivistyneesti Afrikanmaista tulleet päämiehet käyttäytyy "sivistyneesti" sillä yksikään islamisti joka tulee Suomeen linnanjuhliin ei kättele presidentin vaimoa, mutta eihän tuo sinulla kalahda, sinulle kalahtaa vain islamin kauneus pääkoppaasi.

Näkyy olevan sama mitä Trump tekee, aina löytyy mädättäjämediioilla haukuttavaa kuten joka maan suvakeilla.

Sinusta olisi ollut sitten ihan hyvin jos Trump olisi vaikka huoritellut tuota naista, kehuminen kun ei ollut hyvä asia.

Jussi Pistol
Vastaus kommenttiin #14

Niimpä, se kun ei olekkaan yksin suomen ongelma missä media mädättää yksipuolisesti, sitä ei kukaan ole väittänytkään, näkyihän tuo selvään vaikkapa Trumpin vaalien aikaan, se paljasti hyvin maat joissa on mätä lehdistö, ja niitä riitti.

toni poutiainen

Ensimmäistä positiivisesti sävyttynyttä uutisointia odotellessa.

Tosin ei niitä ole näkynyt Euroopan alueellakaan vuosikymmeneen(?) kansallismielisistä edustajista tai puolueista, joten sitä päivää saanee vielä tovin odotella.

Mikko Toivonen

Vaikka en Trumppia minään järjen jättiläisenä voi pitää, niin on tässä luetun ymmärtämisessä vaikeuksia jopa amerikkalaisilla.

Trumpin ilmaukset kuten good shape eivät mitenkään viittaa muotoon vaan kuntoon.
Yhdessä kohtaa suomalaista artikkelia sanat ovat kylläkin käännetty oikein mutta merkitys tulkittu aivan pakoputkesta.

Ulkomuodon kanssa käytetyilla amerikkalaisilla alkukielisillä ilmauksilla ei ollut tuossa yhteydessä mitään sidettä.

Kai Niemeläinen

Sinustako ei ole väärin puhua fyysisestä kunnosta ulkoisen olemuksen perusteella? Mitä, jos Trump olisi tavannut presidentti Ahtisaaren ja sanonut samaan, rehelliseen tapaan, että presidentti on "in bad shape"?

Ulkomuodon perusteella pidettävä kehu tai mollaus on ihan yhtä heikko tapa ilmaista itseään. Valtionpäämiestasolla se on ala-arvoista. Protokolla on tehty hyvää tarkoittaen ja sen kiinnipitämiselle on vahvat perusteet.

Mikko Toivonen

Niemeläinen valitettavasti joutuu menemään takaisin peruskoulun penkille opiskelemaan sanojen merkitystä.
Trump ei missään vaiheessa tarkoittanut tai viitannut ulkoiseen muotoon vaan yleiseen ikäkuntoon mitä shape tuossa käytössä tarkoittaa.

Petri Hämäläinen

Mikko - hyviä pointteja. Mutta eivät rienaajat todellisuudesta välitä, sehän on rienaamisen tarkoitus, että väännetään "vaihtoehtoista totuutta" ja saada sillä kiusan kohde häpeään.

Aivan sama logiikka jos luokassa koulukiusataan vaikka sanoen että kiusan kohteella on jotain laukussa tai kuset housussa.

Minua hämmästyttää mitä tällaiseen päivittäiseen rienaamiseen syyllistyvät toimittajat tai näitä juttuja puoltavat lukijat kertovat lapsilleen, kun puhuvat koulukiusaamisesta. Lapsille mallit tulevat vanhemmilta. Hävettää.

Esko Kotilainen

Näin olisi ollut,sehän selvä.
Kohteliaisuushan se on jos vanhalle raihnaiselle ämmälle sanoo: Oletpas hyvässä vireessä ikäiseksi.
Jos olisi todennut ,oletpas nuorentunut hienosti,olisi ollut hykertelyä ja valhetta.
Hyvä Trump!!!!

Topi Rantakivi

En ymmärtänyt yhtään, että mitä tässä nyt oli karmivaa ja rajat ylittävää? Taisin sortua tähän klikkihuoraamiseen.

Nykyajan media ei enää osaa kunnollista journalistityötä tehdä ja välttää tällaisia kalasteluotsikoita.

Eräs yksi sivustoista tekee medioista täysin erilaisella tavalla. Panostaa laatuun ja kuuntelee käyttäjiään ja rakentaa sivustoa käyttäjien ehdoilla. Tämä onkin ampaissut lyhyessä hetkessä todella korkealle kärkeen 1,2 miljardin sivustosta sijalle 32 000.

Valitettavasti tämä onkin keskittynyt tietoteknisiin asioihin mutta on silti tämän hetken selvin ykkönen kuin mikään muu pilipalitekniset sivustot, joita ei kiinnosta laatu vaan oksennella yksi toisensa jälkeen laaduttomia artikkeleita sekä suoltaa kaiken maailman käsittämättömiä mainoksia. Tämä tekee tarkoin valituin mainoksia, jotka nimenomaan kolahtavat teknisempiin yleisöön.

Tästä sivustosta voisi rakentaa oppiesimerkin kirjaseen, josta median on syytä ottaa tosissaan vakavasti, että kuinka voisi nostaa mainetta ja kunniaa yleisön silmissä.

Niklas Herlin, osta Uusi Suomi takaisin ja heitä Alma Media pois pilaamasta tätä sivustoa.

Juhani Tuomi

Naurttava väite. Euroopassa ja ylipäätään lännessä on vapaa lehdistö. Eu tässäkään Trumppia haukuta, vaan kerrotaan vain että kaveri on käyttäytynyt epäpresidentillisellä tavalla. On se jumalauta jos maailman mahtavin mies ei olisi arvostelun piirissä! Tottakai sen täytyy olla niin että mitä mahtavampi niin sitä kovemman arvostelun alle joutuu. Maan matosista nyt ei piittaa kukaan, tyhmyys ei ole niin vaarallista alaportaalla.