Maanantai 23.7.2018

Trumpin raivoisa viesti Pohjois-Korealle huolestuttaa: ”Virhearvio voi käynnistää valtavan sodan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.8.2017 08:19
Päivitetty: 
9.8.2017 08:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Presidentti Donald Trumpin uhkaava ja sotaisa lausunto voi vahvistaa Pohjois-Korean tarinaa USA:sta maan suurena vihollisena ja uhkana.
|

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kiihkeä uhkaus Pohjois-Korealle herättää pelkoja maiden välisen konfliktin kärjistymisestä ja kokemattomien johtajien virhearvioiden seurauksista.

Trump varoitti tiistaina Pohjois-Koreaa uhkailemasta enää Yhdysvaltoja. Jos uhkailu ei lopu, Trump viestitti, Pohjois-Koreaa odottaa ”tuli ja raivo, jollaista maailma ei ole koskaan nähnyt”.

Trumpin retoriikka muistuttaa Pohjois-Korean vastaavaa. Kommunistidiktatuuri käyttää värikästä kieltä toistuvissa uhkailuissaan, mutta länsivaltojen tapoihin on kuulunut niiden jättäminen omaan arvoonsa. Pohjois-Korean uhkaa on Yhdysvaltain näkökulmasta nostanut maan onnistuneet ohjus- ja ydinkokeet.

CNN:n kuulemat asiantuntijat katsovat, että Trumpin sotaisa retoriikka aiheuttaa riskin ”katastrofaalisista virhearvioista”.

– Tätä hienovaraista peliä monimutkaistaa se, että näitä kahta massiivista sotakonetta johtaa kaksi kokematonta, impulsiivista presidenttiä, sanoo Ploughshares Fund -turvallisuusjärjestön johtaja Joe Cirincione CNN:lle.

– On yksi asia tehdä virhe tarkoituksella, mutta konfliktiin voi ajautua myös vahingossa – antaa signaalin, joka saakin vastustajan reagoimaan täsmälleen päinvastoin kuin ajattelit.

Hän arvioi, että kumpi tahansa, Pohjois-Korean valtias Kim Jong-un tai Donald Trump voi virheillään ”päästää valloilleen sodan, jollaista emme ole nähneet toisen maailmansodan jälkeen”.

Cirincionen kanssa samoilla linjoilla on ydinaseiden ja Pohjois-Korean asiantuntija Siegfried Hecker. Hän sanoo Politico-lehdelle, että suurinta Pohjois-Korean uhkaa ei muodosta ydinkärjen satunnainen kohdistaminen Yhdysvaltain mantereelle vaan Washingtonin syöksyminen tahattomaan ydinsotaan Korean niemimaalla.

– Presidentin lausunnon kasvattavat tätä huolta, Hecker viestii Politicolle.

CNN arvioi, että Trumpin puheet vahvistavat Pohjois-Korean tarkoituksella luomaa kuvaa USA:sta maan suurena vihollisena ja uhkana.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis on toistuvasti korostanut Yhdysvaltain pyrkivän konfliktissa diplomaattiseen ratkaisuun.

Lue lisää:

Analyytikot: Pohjois-Korea voisi iskeä ohjuksella New Yorkiin

Taipuuko Pohjois-Korea nyt? ”Tämä isku todella sattuu”

Yhdysvallat huolestui nyt todella – Kim Jong Un: Ohjuskoe ”itsenäisyyspäivän lahja USA:lle”

 

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Toimittajien luulot ja agenda ei ole sama asia, kuin kansan pelot.
Toimittajien suurin pelko on että Trumppi ei hyökkää Venäjälle, siksi ne nyt marisee.
Toimittajien mielestä hyökkäys Aasiassa ei tue fasistisen USA-EU Imperiumin valtaa.

Imperiumilla on tietty stratekia, ensiksi murskataan Venäjä ja vasta sitten on Aasian ja Kiinan vuoro.

Tämän agendan lähde on tietenkin CIA, mikä toimittajia oikein vaivaa, eikö ne enää ymmärrä mitään.

Jukka Lampinen

Sodasta puhuminen on kyllä liioteltua.
USA-EU liittouman pitää vain hillitä ylivalta pyrkimyksiään, se on tämän kofliktin viesti.
Venäjä pakotteiden poistoa kanattaisi kokeilla, siitä olisi hyvä aloittaa.

Täytyy muistaa että Kiinalla ja Venäjällä on yhteinen pelko, se että myös kommunisti Kiina, joutuu heti Venäjän jälkeen USA-EU liittouman uhriksi.
Venäjä pakkoteiden poisto vaikuttaa heti Korean tilanteeseen, se vaikuttaa myös Syyrian tilanteeseen.

Tulossa on Kurdien-Suurvallan sota, Irakia, Turkkia ja Irania vastaan, joten Venäjä ja Kiina suhteet olisi parasta laittaa kuntoon.

toni poutiainen

Ongelmahan ei ole maan tai hallinnon tuhoaminen, vaan miljoonat siviiliuhrit ja kolmannen maailmansodan uhka.

Vaikka ballistiset ohjussiilot saataisiin nopeasti tuhottua, niin vielä jää jäljelle tuhannet tykit/raketinheittimet suunnattuna Etelä-Koreaan, 5 000 000 kg Vx-hermokaasua, useat kymmenet ydinkärjet (jotka voidaan laukaista sukellusveneistä tai perinteisillä tykeillä), 1.2miljoonaa aktiivisotilasta+6milj. reservi ja fanaattinen taistelutahto, joka tekee miehittämisestä erittäin vaikeaa.

Jos ja kun sota alkaa, niin Pk:lla ei ole enää siinä vaiheessa enää mitään hävittävää ja näin ollen se todennäköisesti käyttää kaikki korttinsa maksimaalisen tuhon aikaansaamiseksi. Jos tilanne olisi helposti ratkaistavissa, niin se oli ratkaisu jo vuosikymmeniä sitten. Lose-lose tilanne, pl. aseteollisuus.

Jyri Virmalainen

Toimittaja Teppo Ovaskainen siteeraa CNN.n valeuutistoimistoa siten, että syntyy kuva Trumpin hallinnon kokemattomuudesta. Jokainen Fox Newsia seuraava lukija kuitenkin tietää, että USA:n hallinnossa on huippukenraaleita ja sen liäksi varmasti luotettava ja tietäväinen ulkoministeri Rex Tillerson. Vaikka Trump itse on värikäs persoona, impulsiivinenkin, hän selvästi kuitenkin osaa käyttää esikuntaansa hyväksi päätöstensä valmisteluissa. Ei Amerikkaa yksi mies johda, kyllä siellä(kin) valtiolla on isot valmisteluaparaatit eri tilanteita varten.
Trumpin mollaamisen sijaan kaipaan suomalaisesta mediasta tarkempaa mediaseuranta siitä, miten lähestyvä atomisota huomioidaan suomen väestönsuojelussa. Eipä ole paljon media välittänyt Puolustusvoimia haastatella. ETTEKÖ USKALLA? Huonoin vaihtoehto on panna pää pensaaseen tässä tilantessa. Muistakaa! Al Assad sai kokea ohjusiskun vain 62 tuntia sen jälkeen kun hän oli tehnyt älyttömän kaasupommituksensa maassa. Pohjois-Korean pamaus (USA:n taholta) voi nyt tulla milloin tahansa. Tätä ei täysin tajuta Suomessa.

Erkki Malinen

Kannattais sotaintoilijoiden katsoa dokumentti edellisestä Koreoiden sodasta siinä jenkit eli kansainvälinen liittouma joutui sellaisen hyökkäyksen kohteeksi että joutuivat perääntymään paniikissa. Sota olis kansainvälinen painajainen sitä ei voitettais muutaman päivän sodalla se olis vuosien asia.