Lauantai 21.7.2018

Nobelisti Donald Trumpista: ”Lähestymässä on sarja pelottavia aikarajoja”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.8.2017 19:02
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Paul Krugman pitää Donald Trumpia kertakaikkisen sopimattomana Valkoiseen taloon.
|

Taloustieteen nobelisti, The New York Timesin kolumnisti Paul Krugman kirjoittaa, ettei Donald Trumpia enää pysty kunnolla vertaamaan edes Rooman hulluna keisarina tunnettuun Caligulaan.

Hieman alle neljä vuotta Roomaa hallinnut Caligula esiintyi jumalaisena hahmona, tekaisi sotavoittoja sekä kaivautti Aleksanteri Suuren rintahaarniskan itselleen ja puheli palatsissaan muille jumalille.

Krugman kertoo, että rinnastusta käytettiin jo ennen kuin Trump astui valtaan, mutta pohtii nyt, onko vertaus epäreilu. Krugman viittaa etenkin Trumpin viimeaikaisiin lausuntoihin Charlottevillen mellakoista.

–Ensinnäkään Caligula ei nykytiedon mukaan tietääksemme lietsonnut etnistä väkivaltaa valtakunnassaan. Toisekseen ja edelleen nykytiedon mukaan Rooman hallinto toimi suhteellisen hyvin hänen temppuiluistaan huolimatta: provinssien hallitsijat pitivät järjestystä yllä ja armeija puolusti rajoja, eikä talouskriisejä ollut, Krugman sanoo.

–Viimeiseksi, kun hänen käytöksensä muuttui todella sietämättömäksi, Rooman eliitti teki sen, mihin hallitseva puolue kongressissa ei nyt näytä pystyvän: se löysi keinon hankkiutua hänestä eroon, Krugman jatkaa viitaten Caligulan murhaan.

Krugman pitää Trumpia kertakaikkisen sopimattomana niin moraaliltaan kuin älyltään Valkoiseen taloon.

–Sanotaan näin: ”Ei minun presidenttini” kuulosti aikoinaan äärilausunnolta. Nyt siitä on tullut enemmän tai vähemmän toimintaperiaate tärkeimmissä osissa Yhdysvaltain hallintoa.

–Ja muistakaa, tämä hallinto ei ole kohdannut vielä yhtäkään kriisiä, joka ei olisi sen itsensä aiheuttama. Ja lisäksi lähestymässä on sarja pelottavia aikarajoja, Krugman huomauttaa.

Pelottavilla aikarajoilla hän viittaa Yhdysvaltain budjetin vahvistamiseen ennen kuin hallinto lopettaa toimintansa, velkakaton nostamista ennen kuin maa ei enää kykene suoriutumaan veloistaan ja lasten terveydenhuolto-ohjelman uudistamisen ennen kuin yhdysvaltalaiset lapset menettävät terveysvakuutuksensa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Trump on keskittynyt hervottomaan poskensoittoon, ja oikeastaan mitään oleellista ei ole tähän asti tapahtunutkaan. Presidentti tarvitsee vielä aikaa monien erottamisien halvaannuttaman henkilökuntansa toimintakuntoiseksi kokoamiseen.
Vain aika näyttää, syntyykö jopa Nixonin ja Clintonin ylittävä farssi, jonka senkin USA kestää.

Timo Turpeinen

Trump menetteli aivan oikein tuomitsemalla molempien ääriryhmien väkivallan -se ei vain vasemmistoliberaaleille riittänyt. Eikä tälläinen tasapuolisuus riitä Suomessakaan.
Huvittava seurata Turun terrori-iskun lehtikirjoittelua, jossa nyt maahanmuuttajat yitetään esittää sankareiksi, jotka pelastivat uhreja ja jahtasivat iskun tekijää. Maahanmuuttajat ne verityön tekivät. Piste.

Heikki Rosti

Kun U.S.A n demarit heille surkeassa presidentin vaalikampanjassaan laittoivat palamaan yli 1 mrd dollaria,niin nyt näyttäisi ,että vielä toinen miljardi poltetaan,niin massiivista on nykypresidentin mustamaalaus.Ja Eu:ssa säestäjiä näyttää riittävän.Kun U.S . talous kokka kohisten alle 4% n työttömyysluvuilla etenee,niin EUssa ei edes unta nähdä tällaisesta.Siitä vaan U.S presidenttiä kaatamaan ja EU talous tulee sekoilemaan pahemman kerran.Me emme sekoile,me nostamme jalkeille.Niinkuin olemme ennenkin tehneet.

Juhana Tanhua

NYT, CNN, NBC, ym uusliberalistiset mediatalot omaavat yhden ainoan tavoitteen: savustaa Trump ulos keinolla millä hyvänsä. Kyse ei ole mielestäni enää poliittisesta journalismista vaan häikäilemättömästä propagandasta, jota uusdemokraatrille ja ulkomaailmalle syötetään 24/7. Itse en ymmärrä edelleenkään, mitä erikoista Trumpin Charlottevillen kommentissa oli. Hän tuomitsi aluksi kollektiivisesti kaikki viha- ja ääriryhmät. Ok, no se ei riittänyt medialle. Sitten hän tuomitse ne yksitellen eritellen. No sekään ei riittänyt. Samalla hän sanoi, että syytä oli molemmilla puolilla mikä on fakta. Tästäkin tehtiin järkyttävä numero. Antifa ei ole antifasistinen aktivistiryhmä vaan yksi monista George Soroksen rahoittamista poliittisista propagandaliikkeistä koostuen pääasiassa palkatuista agitaattoreista. Sama koskee "mustien etuja" ajavaa umpirasistista black lives matteria. Uusnatsit ja white supremacy- tyypit tuomitsen 100% , mutta se että, he olivat paikalla rauhallisesti demonstroimassa ja sitten paikalle saapui "yllättäen" Antifa ja BLM pesäpallomailojen kanssa haastamaan riitaa ei sekään ole oikein. Väkivalta tulee pääasiassa demokraattien puolelta. Presedentin murhaamista mm. on jo kuukausia promottu hollywoodnäyttelijöiden ja median toimesta ja tämä on heidän mielestään ok. Wtf... Hieman epäilyttää, että charlottesvillekin oli demokraattien järjestämä false flag-operaatio, jotta saataisiin taas syytettyä Trumppia asiasta, johon tällä ei ole osaa eikä arpaa. Poliisi oli mm. määrätty olemaan puuttumatta mellakkaan ja mellakka-aidat, joilla ryhmät normaalisti pidetään erillään olivat "yllättäen" jääneet laittamatta paikoilleen. Onneksi ihmiset alkavat pikkuhiljaa heräilemään. Tuntuu kuitenkin, että valtaosa ihmisistä on edelleen valtamedian systemaattisen aivopesun ja feikki/spinniuutisten aiheuttamassa transsissa. Ihmiset eivät tunnu näkevän sitä, miksi "kaikki" ovat Trumppia vastaan. Ei se johdu Trumpin puheista tai persoonallisuudesta. Se johtuu siitä, että Trump uhkaa koko korruptoituneen valtakoneiston olemassaoloa ja tulevaisuutta. Trump haluaa Amerikan ja koko lännen toipuvan ja kukoistavan. Eliitti taas haluaa ajaa lännen alas köyhdyttäen, hämmentäen, sananvapauden ja muut vapaudet pikkuhiljaa karsien. Imigraaatiotulvan ja terrorismin ainoa tarkoitus on saada länsi sekasortoon ja se näyttää olevan nyt jo hyvässä vauhdissa, kiitos siitä Clintoneille ja kumppaneille.

Panu Saarela

Väität, että Yhdysvaltain eliitti haluaa "ajaa lännen alas köyhdyttäen, hämmentäen, sananvapauden ja muut vapaudet pikkuhiljaa karsien"? Terroristit puolestaan pyrkivät saamaan lännen sekasortoon.

Mielestäsi siis eliitillä ja terroristeilla on yhteinen päämäärä. Mikä mahtaa olla eliitin motiivi ajaa länsi alas? Mitä etua he itselleen saisivat?

Kirjoitat sekä valheellista että sisäisesti ristiriitaista potaskaa. Etten sanoisi: tyypillistä Venäjä-trollin sekameteliä.

Jouni Borgman

Hyvä kommentti. Ei tuo Krugman ainakaan faktantarkastuksesta ole Nobeliaan saanut. Charlottesvillen mellakoista on saatavilla monenmoista videomateriaalia ja läsnäolevien todistuksia, joiden perusteella on helppo todeta kyseessä olevan alt-right- liikkeen ympärille löyhästi organisoituneen kansallismielisen oikeistoblokin tahallinen provosointi ja sen mustamaalaaminen mielenosoitukseen osallistuneen äärioikeistolaisen aineksen avulla. Nuo ääriaineksetkin kuitenkin käyttäytyivät itse mielenosoituksessa hyvin ja aloite mellakoimiseen tuli vastamielenosoittajien eli Antifan ja BLM:n taholta.

Vasemmistolaisten joukkoon ajanut harrasteautoilija (Dodge Charger vm. 1971) ei suoraan liittynyt muuhun mielenosoitukseen eikä ollut millään lailla osa organisoitua toimintaa, vaan päälleajo oli eräänlainen paniikin tai raivoreaktion aiheuttama vahinko, joka muuten alkoi siitä, että hienoa autoa tahallisesti vahingoitettiin. Tätä päälleajoa mustamaalaajat käyttivät tietenkin tehokkaasti hyväkseen. Valtavirtainen ja Trumpia vihaava media on valehdellut tapahtumien kulusta aivan surutta ja repinyt siitä kaiken mahdollisen propagandahyödyn taistelussaan miehen laillista presidenttiyttä vastaan.

Ei muuten ole mitään Venäjä-trollausta puolustaa Donald Trumpia äänestäneitä ja kannattavia isänmaallisia USA:n kansalaisia. Itse asiassa kauempana Venäjä-trollauksesta ei voida enää olla.

Timo-Pekka Mustakallio

Ovatko Yhdysvallat joutuneet kollektiivisen hulluuden valtaan?

Bush43- ja Obama-regiimit jättivät Yhdysvallat niin toivottomaan tilaan, ettei ainutkaan raskaan sarjan kandidaatti halunnut periä tuota "Empire of Dirt":iä (Johnny Cash). Jäi valittavaksi joko mielenvikainen Clinton tai diletantti Trump, kumpikin noin 70-vuotias eli karriäärinsä viimeisessä duunissa, "parasta ennen"-päiväyksensä jo edellisellä vuosituhannella ohittaneina. Tämähän on kuin 1980-luvun "déjà-vu", jos jaksamme muistella NL:n Juri Andropovia ja Konstantin Tshernenkoa.

Läntinen supervalta on nyt 2010-luvun lopulla aivan verrannollisessa kriisissä... sillä erotuksella, ettei USA:lla ole, mantereen alkuasukkaat marginaaliin ajettuna, samanlaista vuosituhantista kulttuuria minkä avulla Venäjä on noussut NL:n romahduksesta jos ei kukoistukseen, niin ainakin tielle kohti uutta potentiaalista kukoistusta. Yhdysvaltain lehmipoika- ja rosvoparonien kulttuurin, "aivot narikkaan"-hömpän päälle ei uutta nousua rakenneta: ainoa USA:n toivo voisi olla uusi "emigranttipulssi" Euroopan suunnalta - sillä myös vanha manner on vaikeuksissa EU-byrokraattiluomuksensa kanssa, miltä pohja (vakaa kansansuosio) on sakkaamassa pois.

Mutta auttaako Yhdysvalloissa nyt käynnissä oleva raivoisa, matalaotsaisuudessaan vailla vertaa oleva mutapaini valtakeskusten välillä maan vaikeaa tilannetta? Ei tietenkään, vaan kallisarvoiset viime hetket kenties vielä heittää peräsin ympäri ja suunnata kohti vaikeita reformeja... kuluvat pikkusielujen nahistellessa hukkaan. Sen sijaan maan kannalta hyvin kriittiset aikapommit saavat tikittää rauhassa, samalla kun maailmanyleisö pudistelee epäuskoisena päätänsä Washingtonin farssimaiselle näytelmälle: "eivätkö he tajua mitä ovat tekemässä?!?".

Samaan aikaan, toisaalla: piskuinen Pohjois-Korea on röyhkeästi (ellei pöyhkeästi) käynyt haastamaan läntistä suurvaltaa. Se on pikantisti pystynyt tekemään niin, koska se on saanut ostettua uutta rakettiteknologiaa Ukrainasta, minkä USA/EU-kaksikko syöksi typerällä (laittomalla, moraalittomalla ja toiminnallisesti alkeellisesti tyrityllä) vallan anastuksella helmikuussa 2014, ja missä valtaan nostetut, yhteiskunnan laarinpohjilta kaavitut auliit "uudet ystävät" ovat osoittautuneet juuri niin rikollisiksi mieliksi kuin saattoi arvata. Ohjusteknologian siirtyminen Pohjois-Korealle on paha päänsärky myös muille supervalloille: juuri näin ei olisi pitänyt päästää käymään. Yhdysvallat pettivät luottamuksen, nukkuivat vartiopaikallaan - ja tottakai siitä seuraa rangaistus, ainakin kasvojen menetys eli arvovallan kadottaminen. USA:n typerä "tykkivenepolitiikka" ei tässä tilanteessa auta enää laisinkaan - vaan pikemminkin korostaa sen heikkoutta.

Kaikki tämä jää Krugmanilta huomaamatta, tai mukavaan "sokeaan pisteeseen". Miten alas ollaankaan vajottu, kun nobelisti alentuu Trumpin ja tunnetusti mielenterveytensä menettäneen Caligulan halpamaiseen vertailuun? Joku yhdentekevä ja perin tarpeeton pikkumies kuten minä voisi tehdä niin - hymynkare suunpielessä, tottakai, sillä enhän ole voinut tavata Caligulaa, enkä ole tavannut Trumpia - mutta ei Krugmanin kaltaisessa asemassa oleva, arvostusta odottava vaikuttaja-tiedemies. Kuka ihmettelisi enää miksi tiede on menettänyt arvostustaan? :)

Jussi Keskinen

Trumpin linja on verrattain selkeävs. EU:n politiikkaan, jossa perimmäinen tarkoitus on ajaa kansallisvaltiota ja niiden kansalaiset alas.

Taloustieteen nobelisti ... mikä tiede? Paul Krugman on tosin puhunut Federal Reserven, USA:n keskupankin pääjohtajan Greenspanin nauttimasta "jumalallisesta kunnioituksesta", ja jopa, että Euroopan keskupankkiirit tähtäävät "jumaliksi"

Ja tuolta Olympoksesta käsin ohjataan maailma, maailman ihmisiä ja nyt näyttää, että Trump onkin kantona tuossa kaskessa. EU:n poltiikka on selviö ... se on petomainen ja tuhoon vievää politiikkaa .. mutta mitään ei näköjään voida ... onneksi on Trump