Torstai 23.5.2019

”Donald Trump lähetettävä pikaisesti psykiatrille” – Demokraatit kyseenalaistavat jo USA:n presidentin mielenterveyden

Luotu: 
24.8.2017 09:20
Päivitetty: 
24.8.2017 09:34
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Donald Trumpin kannattajilleen pitämä puhe, jossa hän jälleen selitteli uusiksi äärioikeistolaisia puolustaneita lausuntojaan ja hyökkäsi voimakkaasti kriitikoitaan vastaan, on vienyt keskustelun hänen henkisistä kyvyistään uudelle tasolle.
|

Yhdysvalloissa keskustelu Donald Trumpin sopivuudesta presidentin tehtävään kiihtyy.

Osa demokraateista kyseenalaistaa nyt julkisesti Trumpin mielenterveyden ja henkisen kyvyn toimia presidenttinä, verkkolehti Politico kertoo.

– [Trump] on osoittanut, että hänen henkinen kapasiteettinsa ja epävakaa käytöksensä ovat ongelma, josta meidän tulee olla huolissamme kansallisen turvallisuuden kannalta, sanoo Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Jackie Speier Politicolle.

– En ole ensimmäinen ihminen joka puhuu tästä, olen vain ensimmäinen ihminen joka puhuu siitä julkisesti.

Demokraattiedustaja vaatii perustuslain 25. lisäyksen käyttöönottoa: pykälä mahdollistaa varapresidentille ja Yhdysvaltain hallitukselle tehtäväänsä kykenemättömän presidentin syrjäyttämisen.

Toinen demokraattiedustaja Zoe Lofgren vaatii varapresidenttiä ja hallitusta lähettämään Trumpin ”pikaisesti” terveydelliseen ja psykiatriseen arviointiin. Hän nosti virallisessa tiedotteessaan esiin kysymyksen siitä, kärsiikö Trump varhaisen vaiheen dementiasta ja onko aseman aiheuttama paine kärjistänyt Trumpin piilevää mielenterveyden häiriötä ja pahentanut tämän impulsiivisuutta.

– Monet amerikkalaiset, myös republikaanit, ovat huomanneet presidentin yhä häiritsevämmäksi käyvät toimintamallit ja julkiset lausunnot, jotka viittaavat siihen, että hän voi olla henkisesti kyvytön suorittamaan tehtäviään, Lofgren toteaa.

Lofgrenin mukaan virallinen lääkärintarkastus suoritettaisiin, jos presidentti kärsisi fyysisistä terveyshuolista, joten samalla tavoin tulisi toimia nyt henkisen puolen suhteen.

Politicon mukaan osa demokraateista vastustaa puoluetovereidensa julkisia puheita presidentin mielentilasta ja -terveydestä, koska Trumpin kritisoinnin katsotaan vievän liikaa tilaa puolueen omien kantojen esittelyltä ja olevan taktiikkana riskialtis.

Aiemmin sekä republikaani- että demokraattipresidenttejä edustanut Yhdysvaltain kansallisen tiedustelupalvelun ex-johtaja James Clapper kyseenalaisti myös Trumpin henkiset edellytykset toimia presidenttinä.

– Todella epäilen hänen kykyään ja sopivuuttaan toimia tässä virassa, Clapper sanoi käyttäen erikseen englannin kielen termejä ”ability” sekä ”fitness”.

Lue lisää: USA:n ex-tiedustelupomo järkyttyi Trumpin puheesta: ”Kauanko meidän täytyy kärsiä tästä painajaisesta?”

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

Halpahintaista on pyrkiä käyttämään hyväksi mielenterveyden ongelmiin liittyvää stigmaa aseena poliittisessa valtapelissä. Psykiatrian tarkoitus on ihmisten auttaminen, ei kielteinen leimaaminen.

Ei ole syytä epäillä, etteikö Yhdysvaltain presidentillä ole järjestettyä henkilökohtaista terveydenhuoltoa. Hän voi itse pyytää tai hänelle voidaan suositella myös konsultaatiokäyntejä kaikilla lääketieteen erikoisaloilla, mutta on täysin asiatonta tehdä julkisuutta sellaisen vaatimisella.

Psykiatrian piirissä pidetään epäeettisenä julkisten kannanottojen esittämistä sellaisten ihmisten diagnooseista, joita alan ammattilainen ei henkilökohtaisesti ole tutkinut eikä saanut tutkittavalta lupaa tiedon julkistamiseen. Asiaa ei muuta, millaisessa asemassa arvioinnin kohde on.

Ari Tähti

Olkoonkin huonoa huumoria, mutta on todettu niinkin että Trumpin kutsuminen hulluksi on loukkaus kaikkia mielenterveyskuntoutujia kohtaan. Vaikka ko kommentti onkin ehkä huumorilla heitetty, olen silti samaa mieltä. Paha persoonallisuushäiriö sillä on.

Sari Matikainen

Jenkkilä saa nyt mitä tilasi. Ei Trump olis noussu valtaan ilman, että kansan äänestystä. Kyllä Trumpin idioottimaisuus ja täysi pellemäisyys oli selvästi huomattavissa jo niissä muutamissa vaalitilaisuus-tv-lähetyksissä, joita Suomessakin näytettiin. Se, että Trumpin mahdollinen mielenvikaisuus vaaditaan virallisesti tutkittavaksi on vain poliittista peliä mutta siinä on kyse myös koko maailmaa koskevasta todellisesta hädästä. Tuollaiselle impulsiiviselle pellelle ja arvostelukyvyttömälle ihmiselle ei tulisi antaa ydinase-nappia sormien ulottuville.

Sari Matikainen

Jenkkilä on vain kaikessa vapautta ja suvaitsevaisuutta mainostavassa maailmankuvassaan vielä niin vanhoillinen, ettei sen kansa voinut sulattaa ajatusta, että nainen nousisi presidentiksi. Se, että Hillaryn sanottiin valehdelleen jostain oli vain tekosyy. Kukapa pressaehdokas tai poliitikko ei valehtelisi? Sehän on kuin käskisi heitä olemaan hengittämättä. Jopa mustaihoinen Obama valittiin ennen kuin päästettiin nainen pressaksi. Ja tämä tapahtui siis maassa, jossa punaniskoja ja KKK:n kannattajia vilisee pilvin pimein, kun hieman pintaa raapaisee.

Panu Pentikäinen

Trump harrastaa "Trump ensin -politiikkaa".

USA ensin -politiikka ei olisi oikeistolaista. Trumpin edeltäjät eivät myöskään ole harrastaneet mitään "muut maat ensin, sitten USA"-tyylistä politiikkaa. Oman maan etujen ajaminen ei ole asia, jonka juuri Trump olisi keksinyt. Hänen keinovalikoimansa on vain poikkeava ja ristiriitaisia ajatuksia herättävä.

Sari Matikainen

Keijolle mainitsisin sellaisen asian, että kenties Trump haluaa sotaa juuri sen takia, että on entinen/nykyinen liikemies. Sodillahan tehdään omaisuuksia. Valtio kustantaa aseita ja ammuksia miljardeilla ja bisnes kukoistaa. Mikään valtio ei pystyisi ns. sotimaan yksin, eli tarkoitan sitä, että ellei olisi aseiden tuottajia/aseteollisuutta, joka tahkoaa sillä voittoja. Ilman niitä oltaisiin yhä ratsuväki-linjalla miekoin ja keihäin taisteluissa.

Ralf Karlsson

Sitähän se suuri valamiehistö juuri tutkii että sujuiko se sovittujen sääntöjen mukaisesti. USA:ssa ei suuria valamiehistöjä kutsuta koolle ellei ole vahvaa syytä olettaa että laittomuus/laittomuuksia on tapahtunut.

Jussi Pistol

Paisi sillin kun kaikki ei mene kuten suvakit on ajatelleet, totta helvetissä kutsutaan vaikka ite satuolento jiisus esiin joka on johtohahmona suvakkin kunkku tekemään päätös kaikkien suvakkien mielen mukaan, näin se menee Somessakin kun suvakkeja istuu vallan ytimessä.

Panu Pentikäinen

Kyllä kyllä, mutta tässä ei ole kyse vaaleista vaan nykyisen presidentin mahdollisista mielenterveydellisistä ongelmista, jotka ovat väitteiden mukaan pahentuneet viimeisen puolen vuoden aikana.

Itse vaalitulosta ei kiistetä, mutta sitäkin tutkitaan (3 miljoonaa laitonta äänestäjää jne.).

Mikko Toivonen

Kyllä kansan tahto toteutui ja tarkennettuna niin että kansan enemmistö äänesti 3 miljoonan enemmistöllä Clintonia, mutta US osavaltio pohjaisen valitsijamies järjestelmän vuoksi koko kansalta paljon vähemmän ääniä saanut ehdokas sai suuren enemmistön osavaltioiden valitsijamiehistä.
n US ongelma korjata tuo vääristymä jolla vähemmistön ehdokas voi voittaa ennemmistön ehdokkaan laillisesti.

Mitä tulee itse Trumppiin, niin on kai mahdollista olettaa hänen vaali-ja presidenttiesiintuymisien perusteella ja ilman psykiatrien tutkintaa miehen olevan tyylipuhdas kirjatapaus psykopaatti.

Eräs psykopaattien ominaisuus on kyetä vakuuttamaan moniakin ihmisiä hulluutensa ja asiansa oikeellisuudesta. Pystyihän tähän alkuun laillisesti Hitlerkin. Itäblokin psykopaatit eivät edes yrittäneet vaan listivät hengiltä heti ne joilla oli hivenenkin poikkeava mielipide.,

Pasi Käyhkö

USA:n vaalien pelisäännöt ovat kaikille ehdokkaille samat. Pitää osata ja pelata oikein. Nyt asiaa märehditään ja selitellään. Tässäkin tapauksessa kaksi päivää ennen vaaleja oli yksi varma voittaja. Hän ei ollut D. Trump.

Sari Matikainen

Huom. huom. Kansa tahto toteutui: kansa valitsee myös valitsijamiehet. Tosin valitsijamiehet voivat muuttaa kesken kaiken mielipiteitään ja sitä lupaustaan, jonka ovat kansalaisille sanoneet eli ketä ovat sanoneet "äänestävänsä" presidentiksi.

Jukka Paljarvi

Ei se helppoa ole. Osavaltioilla ja puolueilla on lakinsa ja sääntönsä äänestyskäyttäytymisestä. Presidentin vaaleissa 1796-1996 21291:stä valitsijamiehestä ainoastaan 17 äänesti vastoin lupauksiaan. Koska nuo tapaukset eivät vakuttaneet vaalin lopputulokseen, rangaistustoimia ei yritetty.

Jouni Borgman

Kaikki noin korkeisiin valta-asemiin pääsevät henkilöt ovat nykyisin enemmän tai vähemmän psykopaatteja tai vähintäänkin sosiopaatteja. Trumpin psykopatian laatu kuitenkin miellytti äänestäjiä, sillä mies uskoi olevansa kykenevä selättämään USA:n poliittiselle järjestelmälle jo rasitteeksi muodostuneen pysyvän valtarakennelman, jota on rehottavan korruption vuoksi kutsuttu Washington DC:n suoksi (Swamp. "Drain the swamp").

Tuota epävirallista, mutta pysyvää ja erittäin vahvaa valtaklusteria kutsutaan myös nimellä Deep State. USA:n kaksi valtapuoluetta ottaa kukin vuorollaan nimellisen poliittisen vetovastuun, mutta käytännössä asioista määrää tuo pysyvä rakenne, erityisesti ulko- turvallisuus- ja kauppapolitiikan osalta. Sisäpolitiikassa puolueilla on enemmän liikkumavaraa.

Itse en juurikaan arvosta mielipiteitä, jotka näyttäisivät perustuvan pelkästään valtamedian uutisoimiin tietoihin, sillä ne rakentavat ohjelmallisesti erittäin kielteistä Trump-kuvaa ja välittävät mielellään poliittisten vastustajien nähtävästi jopa äärimmäisiä lausuntoja. Nuo lausujat eivät välttämättä ole mitenkään merkittäviä tai lahjakkaita henkilöitä USA:n presidentin rinnalla ja heistä useimmat vain pelkäävät oman asemansa puolesta.

Jouni Borgman

...niin jäi sanomatta, että USA:n valtamedian omistavat jättiyritykset käsitetään osaksi nk. Deep State-valtarakennelmaa, joka nyt puolustaa raivokkaasti intressejään ja joka nyt näyttäisi olevan kykenevä päättämään Donald Trumpin presidenttiyden. Älkää siis huoliko Trumpin vastustajat, vaikka ette lainkaan tiedä, mikä on sitten se Trumpia muka huimasti parempi vaihtoehto.

Mikko Toivonen

Minun ymmärrykseni Trumpista perustuu täysin hänen puheidensa ja julkisen käyttäytymisensä live seuraamiseen suorissa lähetyksissä. Monta yötä siihen tiemmä meni esimerkiksi vaalien aikaan, mutta kannatti saadakseen selkeän ja uskon erehtymättömäön käsityksen Trumpista psykopaattina ja ihmisen imitaationa.
Tosin seuraan US mediaakin ja se on todella yksipuolisesti Trump kielteinen jotain Foxia ja Breitbartia lukuunottamaatta.
Muuten olen samaa mieltä arvioistasi Washingtonin suosta ja Yhdysvaltojen politiikan tilasta. Se kaipaisi samanlaista reipasta reformointia kuten Islamkin. Molemmissahan on "muuttumaton" perustuslaki. Se "ainoa" oikea.
Tosin niinkuin olen kirjoittanut rajua tuuletusta kaipaisi myös Suomen hallinto siksi että vaikka asiat ovat siedettävän hyvin, niin ne voisivat erittäin helposti vähänkään haluttaessa tai ymmärryksen ollessa läsnä, olla merkittävästi paremmin sekä talouselämälle, asumiselle, Terveydenhuollolle, oikeudelle ja yleensä maan kansalaisille.

Mikko Toivonen

Jeltsin oli takuulla omansa laatuinen eli individualisti, mutta kuitenkin täysi järkinen ja kaukana psykopaatista.
Minusta Jeltsin oli parasta mitä Neuvostoliitolle tapahtui. Harmi, että hänen aikansa kului demokratian perusteita harjoitellessa liian nopeasti eikä kokonaIs muutosta hyvällä aikeella koskaan ehtinyt viedä valmiiksi .
Koko ex Neuvostoliiton väellä kaikilla oli aivan uutena asiana opittavana sekä demokratia että talous. Nyt he harjoittelua eivät kestäneet vaan päätyivät missä ovat.

Oiva Luosujarvi

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. On vanha sananlasku.

Ne, jotka aktiivisesti puolustavat elintasopakolaisia, paperittomia ulkomaalaisia, huumeidenmyyjiä / käyttäjiä, seksuaalisesti poikkeavia.yms.
Voisivat hakeutua samoin psykiatrin juttusille, kun oletettavasti kaikki on latvasta lahoja jollakin tasolla.