Tiistai 18.6.2019

Pohjois-Korean vetypommikoe jopa arvioitua voimakkaampi - Rauhanneuvottelija: ”Tilanne riistäytyy käsistä”

Luotu: 
3.9.2017 11:27
Päivitetty: 
3.9.2017 12:12
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un esiintyi aamulla maan virallisella tv-kanavalla ja vahvisti vetypommikokeen.
|

Kansainvälisen politiikan asiantuntijat ja tutkijat pitävät tietoja Pohjois-Korean aikaisin sunnuntaina tekemästä vetypommikokeesta erittäin huolestuttavina. 

Koe aiheutti kaksi suurta maanjäristystä. Ensimmäisen järistyksen voimakkuus oli 6,3 ja toisen 4,6. Etelä-Korean viranomaisten mukaan ydinkokeen räjähdys oli noin 100 kilotonnia. Se olisi viisi kertaa voimakkaampi, kuin Yhdysvaltojen Japanin Nagasakiin vuonna 1945 pudottama ydinpommi. CNN kertoo puolestaan riippumattoman seismisiä ilmiöitä tarkkailevan NORSARin arvioineen räjähdyksen voimakkuudeksi 120 kilotonnia, mikä olisi 10 kertaa enemmän, kuin mikään Pohjois-Korean aikaisempi ydinkoe.

Suomalais-irakilainen rauhanneuvottelija ja CMI:n Irak-ohjelman johtaja Hussein al-Taee arvioi tilanteen olevan riistäytymässä käsistä.

–YK on kykenemätön ratkaisemaan maailman poliittisia kriisejä.Sen on lamauttanut itsekäs turvaneuvosto. P-Korean tilanne riistäytyy käsistä, hän kommentoi Twitterissä.

 

 

Amerikkalaisen Middlebury-instituutin Aasiaan erikoistunut tutkija Melissa Hanham puolestaan sanoo Pohjois-Korean lähettäneen selvän viestin.

–Pohjois-Korea haluaa tehdä selväksi, että he pystyvät valmistamaan uskottavia ydinaseita, hän kommentoi BBC:n julkaisemassa analyysissä.

Vuonna 1996 solmittu ydinkoekieltosopimusta valvovan CTBTO:n pääsihteeri Lassina Zerbo pitää koetta merkkinä siitä, että Pohjois-Korean ydinaseohjelma edistyy nopeasti.

–Uusin koe alleviivaa sitä, että kansainvälisen yhteisön on tehtävä ydinkokeille loppu.Toivon, että tämä koe on viimeinen herätys, joka tarvitaan, hän sanoo tiedotteessa.

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt kuvailee veteypommikoetta USA:lle ja Kiinalle suunnatuksi provokaatioksi. Bildt muistuttaa blogissaan myös, että Kiinan johtama BRICS-maiden, eli Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan huippukokous alkaa huomenna maanantaina.

–Ydinkoe on itsestäänselvä vakava tietoinen provokaatio. YK:n turvallisuusneuvosto tulee kokoontumaan jälleen kerran ja Yhdysvaltojen erilaisista sotilaallisista vaihtoehdoista keskustellaan. Todennäköisesti myös Washington ja Pekingin välit tulevat kiristymään, olemme tulleet äärimmäisen jännittyneeseen tilanteeseen, Bildt kuvailee.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Pohjois-Korea ”kiihdyttää aluetta kohti kuilua”. 

–Pohjois-Korea kiihdyttää aluetta kohti kuilua. Ydinaseohjelma pyrkii  pitkänkantaman ohjuksiin. Paine kasvaa. Alueellinen kierre syvenee, hän totesi Twitterissä.

Lue lisää: 

Pohjois-Korea vahvisti testanneensa vetypommia: ”Vie kriisin huomattavasti vaarallisemmalle tasolle”

Tutkija Pohjois-Korean maanjäristyksiä aiheuttaneesta ydinkokeesta: ”Lähempänä vetypommia kuin mikään aikaisemmin”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Mitäs jos länsimaat alkais neuvottelemaan Kimin kanssa ja myöntäviä että sinne ei länsimaista kulttuuria väkisin viedä. Eikös se ole sitä länsimaista suvaitsevaisuutta että hyväksytään ihmiset sellaisena kun on. Eihän sitä tiedä miten edistyksellinen maa se muutaman sukupolven jälkeen on. Ei nämä länsimaatkaan ole yhdessä yössä syntyny.

Mikko Toivonen

On paljon asioita joista ei ole mahdollista neuvotella koskaan eikä yhtään.
Kimin eli nykyisen PK tyrannian ja tavoitteiden aste on yksi sellainen. Sellaisen kanssa ei yksinkertaisesti voi neuvotella vaan sen on joko muututtava tai se on muutettava!

Toinen esimerkki on ilmaisunvapaus ja vapaat vaalit hallintoa valittaessa. Noiden vaalien vapautta ei saa millään tavoin missään oloissa rajoittaa. Ketään ei liioin saa millään verukkeella estää vaaleihin tai saamallaan äänimäärällä koalitio hallitukseen osallistumasta.

Sellainen, joka on halukas estämään kansalaisryhmän hallintoon osallistumisoikeudet on käsittänyt ihmisyyden ja demokratian täysin väärin

Oiva Luosujarvi

YK on turhake.
Pysyvät jäsenet on etuoikeutettuja tekemään sotarikoksia ja veto-oikeudellaan sysäävät syrjään asiat, jotka moittisi heitä.
Muutenkin YK:ssa on edustettuina islamilaisia valtioita, joita ei kukaan tavallinen ihminen voi kutsua ihmisoikeuksia, naisten oikeuksia tai lapsien oikeuksia kunnioittavaksi valtioksi.
Saudi on ihmisoikeuksia valvomassa, vaikka saudit ei kunnioita ihmisoikeuksia edes kotimaassaan. Naisilla ja lapsilla ei oikeuksia ole, mutta paljon velvollisuuksia on.
Uskonnonvapaus on muslimeille outo asia ja islamin vaihtamisesta kristinuskoon tai vaikka juutalaisuuteen saa maailmanlaajuisen kuolemantuomion muilta muslimeilta.

Koska pohjois-koreassa kansa näkee nälkää, niin sivistyneet valtiot antavat pakoitteita, jotta pohjois-koreassa vain johtajilla on ruokaa / juomaa tarpeeksi.
Kansa saa sivistyneiden länsivaltojen mielestä syödä ruohoa ja mutaa, mutta pakotteet kasvavat vain.
Kovasti on poliitikot peesaamassa yhdysvaltojen toiveita, vaikka siinä kuolisikin nälkään muutama miljoona pohjoiskorealaista naista ja lasta. Kunhan vain yhdysvallat on tyytyväinen poliitikkoihin euroopassa.

Kai Lähteenmäki

En usko, että PK olisi parissa vuodessa kehittänyt modernin ydinaseen ja ohjukset- samanlaiset joita näemme Punaisella Torilla?
Maailmalla kirjoitellaan, että Putin on antanut ko aseita Unille- jotta Natolla ja USAlla olisi paineita- ja Putin testaa samalla Naton reaktioita...
Jos USA ei taaskaan tee mitään, niin Putin alkaa laajentaa Suurvenäläistä valtapiiriään Euroopassa, mm Suomen rajoilla?
Natolla on 10:1 ylivoima aseissa, joten nyt pitää asettaa raajat noille diktaattoreille, ml Putin.

tom brunila

Et sitten seuraa uutisa? Vasta viime viikolla Trumpin hallinto määräsi Venäjän San Franciscon konsulaatin suljettavaksi. Ja on Trump tehnyt muutakin sellaista josta Venäjä on vetänyt herneen nenään. Ihan totta rupea seuraamaan uutisia.

Timo Tiihonen

Yllättävän pieni vetypommiksi. Neuvostoliiton ensimmäiset vetypommit 50 -luvulla (RDS-6 / Joe 4) olivat luokkaa 400 kt. Veikkaan P-Korea on rakentanut "Boosted Fission" pommin, samalla tekniikalla kuin neukkujen RDS-4.

https://en.wikipedia.org/wiki/Boosted_fission_weapon

https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_atomic_bomb_project#RDS-1

2010 -luvun teknologialla on luultavasti helpohko toteuttaa 1950 -luvun design parannettuna versiona. Lähialueen maat ovat todellakin vaarassa tuollaisen pommin edessä, mutta ohjuksen saaminen Amerikan mantereelle asti on selvästi hankalampi homma.