Lauantai 26.5.2018

Irma osumassa suoraan Miamin miljoonakaupunkiin – pahalta näyttää

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.9.2017 20:09
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Miamissa odotellaan Irma-hirmumyrskyä saapuvaksi.

Hirmumyrsky Irman pelätään osuvan suoraan Miamin miljoonakaupunkiin, kertoo Kauppalehti.

Läntisellä Atlantilla riehuva hirmumyrsky Irma piiskasi perjantaina aamupäivällä paikallista aikaa Bahaman ja Kuuban rannikkoa matkallaan kohti Yhdysvaltoja. Yöllä ja aamulla se teki pahaa jälkeä Turks ja Caicos -saarilla.

Tähän asti myrskyn jäljiltä on raportoitu 19 kuolonuhria Karibian alueen eri saarilla.

Irman teho on laskenut korkeimmasta viidennestä luokasta neljänteen luokkaan, mutta myrsky on edelleen äärimmäisen tuhoisa. Sen tuulen nopeudeksi mitataan lähes 250 kilometriä tunnissa. Se saa myös runsaasti lisää energiaa Karibian lämpimästä, noin 30 asteisesta merivedestä.

Myrskyä odotetaan nyt pelonsekaisissa tunnelmissa Floridassa, jonka eteläkärkeen sen odotetaan iskevän lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Toiveet Irman kääntymisestä pohjoiseen ennen Floridan rannikkoa ovat vähitellen hiipumassa. Nyt näyttää siltä, että se iskee suoraan Miamin miljoonakaupunkiin, josta se jatkaa pohjoisen suuntaan pitkin Floridan niemimaata.

Tällainen reitti aiheuttaisi pahaa tuhoa lähes koko osavaltiossa. Kaksi aikaisempaa Floridaan iskenyttä hurrikaania, vuoden 1992 Andrew ja 1935 pyörremyrsky osuivat huomattavasti suppeammille alueille.

Kansallisen hätätilavirasto FEMA on kehottanut kaikkia kaakkoisen Yhdysvaltain osavaltioiden asukkaita suhtautumaan tulossa olevaan rajuilmaan äärimmäisen vakavasti ja valmistautumaan sen tuhoihin.

Meksikoa puolestaan ravisteli viime yönä tuhoisa maanjäristys, joka on vaatinut yli 30 ihmisen hengen. Järistyksen jälkeen annettiin tsunamivaroitus, joka kuitenkin peruttiin myöhemmin.

Lähde: Kauppalehti

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Simo Hyytinen

Voisin veikata, että ei hänelläkään todennäköisyyslaskelmat osuneet oikein, kun verrataan vakuuttajiin. Kurssit laskee ja varsinkin vakuuttajien, oikein osasit, jos pikkasen myit.

En kerro vielä, miksi näin epämääräisen postauksen näit. Kerron myrskyn loputtua, mitä tarkoitin.

Oiva Luosujarvi

Vaarassa on kaduilla asuvat tuhannet laitapuolen kulkijat. Ei autoa pakenemiseen, Ei asuntoakaan. Ei varaa lentolippuihin. tms.
Alkoholistit ja narkkarit kuolee, kun ei ne pääse edes väestönsuojiin.
Monilla etsintäkuulutus perässä ja suojaa ei ole tarjolla.
Onneksi yhdysvalloissa on miljoonittain narkkareita, niin miljoonan kuolema ei pahemmin joukkoa vähennä.

Lauri Kiiski

Kodittomille on järjestetty myös yhtäläinen ilmainen mahdollisuus evakuointiin vaara-alueilta.

Näillä näkymin myrskyn keskus kulkisi kylläkin Floridan länsirannikkon suuntaisesti Sarasotan ja Tampan suuntaan, eikä Miamin suuntaan, jonne on ennustettu nyt trooppista myrskyä hurrikaanin sijaan.

Heikki Paananen

Suomen media tuntuu noita Ameriikan hirmumyrskyjä uutisoivan huomiotaherättävän tiuhaan ja hartaasti. Asuuko siellä toimittajien sukulaisia, vai mikä on syynä? Kaakkois-Aasiassa noita pyörityksiä tapahtuu vuosittain useita ja niissä kuolleet lasketaan aika ajoin tuhansissa. Mediaa ei moinen kiinnosta. Vinoutunut tärkeysjärjestys haiskahtaa rasismilta sen pahimmassa muodossa.

Olli Lotila

Mikseivät nämä paratiisisaarien ja hirmumyrskyjen alueella asuvat eivät ota oppia eskimoiden iglu tekniikasta. Rakentaisivat kunnon igluja, ei tosin lumesta, vaan vaikka betonista, niin ei tarvitsisi joka kolmas vuosi uutta hökkeliä rustata odottamaan seuraavaa myrskyä. Kannetaan säkillä valoa myrskyalueelle. toivoo Olli

Markus Vuorivirta

No sanoit jo sen taikasanan. "hökkeli". Nämä siis tekevät käänteisesti kuin mainitsemasi eskimot. Eivät edes yritä, että talo kestää hurrikaanin, vaan rakentavat väljästi ja halvalla jonkin bambukasan... Sitten kun hurrikaani heittää sen huitsinpois, rakennetaan vain uusi tilalle... Ihan eri asia onkin jos tämä iskee Miamiin. Silloin alkaa ne todelliset taloudelliset vahingot...

Juha Lapveteläinen

Lauri Kiiski on oikeassa, viimeisten tietojen mukaan Hurrikaani Irma iskee sunnuntaina paikallista aikaa aamulla nimenomaan Floridan eteläkärjen, Key Westin kautta jatkaen tuhoisaa matkaansa eurooppalaisten meteorologien asiantuntemuksella länsirannikon suuntaisesti, iskien pahiten juuri seuraaviin alueisiin Naples, Fort Myers, Sarasota ja viimein Tampa Bayn suurkaupunkialue. Pahimmassa vaarassa on kuitenkin Key West, ja sen kengännauhamainen saarialue, joka saa nähdä ja kokea suoran iskun hurrikaanin pahan silmästä, sen ytimen valtavasta pyörteestä josta Irman tuhovoima koostuu, osa Key Westin asukkaista ei ole varoituksista huolimatta silti suostunut poistumaan saarialueilta, mm. nykyään Hemingwayn kotitaloa museona pitävä nimeltä mainitsematon yksityishenkilö ei suostu useista varoituksista huolimatta lähtemään ja poistumaan Key Westin saarialueelta. Floridan kuvernööri on varoittanut Floridassa asuvia kansalaisiaan useaan otteeseen tiedotusvälineissä, että ei missään, ei missään Key Westin alueella ole turvallista, "Go now, before its too late!". Hurrikaanin sääennustus ei kuitenkaan ole varma tae siitä, että meren syleilyssä oleva Miamin suurkaupunkialue Floridan itäosassa selviää Irman käsittelystä pelkällä syksyisellä räntäkuurosateella, pyörremyrskyn keskus ja sen liikkeet ovat aina arvaamattomia ja sen suunta voi muuttua hetkellä millä hyvänsä. Hurrikaani Irman odotetaan iskevän Floridan alueelle kategoria 5 voimalla, on kuitenkin mahdollista, että Irma lopulta laantuu juuri ennen iskua Key Westiin kategoria 4 myrskyksi? Niin tai näin, on aivan varma asia, että Floridan osavaltion alue joutuu tällä kertaa kokemaan ainakin kaksi kertaa voimakkaamman iskun pyörremyrskyn voimasta kuin edellisen kerran vuonna 1992, jolloin Floridaa riepotteli Hurrikaani Andrew. Jos itse henkilökohtaisesti joutuisit kokemaan samankaltaisen luonnonkatastrofin seuraavan 24 tunnin aikana, kuinka toimisit samassa tilanteessa?

Timo Nenonen

Jos itse henkilökohtaisesti joutuisit kokemaan samankaltaisen luonnonkatastrofin seuraavan 24 tunnin aikana, kuinka toimisit samassa tilanteessa?
Niinpä, kun Irman silmässä on tuulen nopeus yili 300 km/t se repii mukanaan kaikkea irtainta plus irtoavaa materiaalia jonka liikenopeus on kuin fi-autolla. Ei tarvitte olla kummoinen oksankappale kun sellainen repäise ihmisen kurkun auki tai katkaisee käden tai jalan ym. se pystyy kaappaamaan kokonaisen veneen/laivan, auton ,asuntovaunun ym ja syöksee sen mitä tahansa noilla nopeuksilla ja tuhoa syntyy aivan käsittämättömällä tavalla.
Suomessa on ollut myrskyjä 20-30 m/s ,jotka ovat kaat kaataneet läjäpäin mettiä, noissa hurrikaaneissa tuulennopeudet ovat nelin- viisin tai peräti kuusinkertaisia meikäläisiin puhureihin. Käytännössä tuon luokan hurrikaanit repisivät katot jokaisesta omakotitalosta täällä päin.
Aurinko on ollut viime aikoina erittäin aktiivinen, tuo tulikuuma bolli kontrolloi kaikkea ilmastoa maapallolla. Ihmisellä ja hänen tekosillaan ei ole koskaan ollut, eikä heillä pysty olemaan mitään vaikutusta ilmastoon ,eikä sen kehittymiseen.
7 miljardia ihmistä teknologioinen on kuin hyttysen pieru sen rinnalla, mitä aurinko kykenee itsenään aikaansaamaan.