Keskiviikko 19.6.2019

Pohjois-Korea uhkaa kostolla: ”USA maksaa sopivan hinnan kovemmista pakotteista”

Luotu: 
11.9.2017 08:20
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Arkistouva. Pohjois-Korea on tehnyt viime aikoina useita ohjuskokeita.
|

Pohjois-Korea varoittaa aikovansa kostaa, jos YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyy Yhdysvaltain esityksen kovemmista pakotteista Pohjois-Koreaa vastaan.

Yhdysvaltain vaatimukset pakotteista tulivat sen jälkeen, kun Pohjois-Korea toteutti kuudennen ja kaikkein voimakkaimman ydinasetestinsä. Pohjois-Korean uutistoimisto ilmoitti maanantaina maan seuraavan tarkasti ja valppaana Yhdysvaltain liikkeitä, kertoo Bloomberg.

–Siinä tapauksessa, että Yhdysvallat lopulta kyhää laittoman ja oikeudettoman ”päätöslauselman” kovemmista pakotteista, tulee Pohjois-Korea pitämään ehdottomasti huolen siitä, että Yhdysvallat maksaa sopivan hinnan, maan uutistoimisto sanoi.

Yhdysvallat vaati maanantaina päätöslauselmaluonnosta, jolla tiukennettaisiin Pohjois-Korean vastaisia pakotteita. Pohjois-Korea on toistuvasti testannut pommeja ja ohjuksia. Viikonlopun aikana maan yksinhallitsija Kim Jong-un järjesti juhlat palkinnoksi tiedemiehille ja insinööreille, jotka olivat tehneet mahdolliseksi syyskuun 3. päivän testin. Tuolloinen testi oli Pohjois-Korean mukaan vetypommi.

Vastauksena tähän testiin Yhdysvallat, Etelä-Korea ja Japani haluavat, että YK:n turvallisuusneuvosto asettaa Pohjois-Koreaa vastaan muun muassa öljyntuontikiellon, tekstiilien vientikiellon sekä kiellon sille, että muut maat voisivat työllistää maan vierastyöläisiä.

Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea haluaisivat myös jäädyttää Kimin varat.

Turvallisuusneuvoston kaikkien 15 maan tulee hyväksyä päätöslauselman luonnos. Kiinalla ja Venäjällä on veto-oikeus YK:n toimenpiteisiin.

Lähde: Talouselämä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

No , katsotaan nyt kuka aliarvioi ja yliarvioi mitäkin.

Alkaa vähitellen tuntua siltä,, että tuo pieni ja köyhä Pohjois-Korea on laitettu joidenkin hieman isompien asialle. Tämä huolimatta siitä, että mm. Kiina ja Venäjä ovat julkisuudessa pontevasti sanoissaan tuominneet Pohjois-Korean toimet. Tekoja on näiltä nähty vähemmän.

Oma outo piirteensä on se, että niin suuresti lännessäkin kauhistellaan P-Korean ydinaseen merkitystä ja vieläpä sen tykistön merkitystä uhkatekijänä. Jopa USA:ssa.

Jokainen, joka hiemankin tuntee tykistöalaa, tietää että puheet Soulin muuttamisesta Pohjois-Korean tykistötulella muutamassa sekunnissa tulimereksi, on puhdasta puppua. Samoin näiden vanhentuneiden ohjusten mahdollisuudet iskeä esimerkiksi USA:han.

Toikihan Japanini ja Etelä-Koreaan Pohjois-Korea voisi iskeä noilla ohjuksillaan. Mutta siitä seuraava vastaisku, häivittäisi Pohjois-Korean kartalta. Vai aloittaisivatko Kiina ja Venäjä sitten ydiniskut USA:ta vastaan Pohjois-Korean vuoksi ?

Mikä on Pohjois-Korean merkitys Kiinalle, jos sitä vertaa Kiinan teollisuuden markkinoihin USA:ssa, EU:ssa, Etelä-Koreassa ja Japanissä ( n. miljardin ostovoimaisen kuluttajan markkinat ) ? Lähteeko Kiina haastamaan länsimaita ja E-Koreaa sekä Japania ja riskeeraamaan näin satojen miljoonien maalta kaupunkeihin muuttaneiden kiinalaisten työpaikat ? Tulee muistaa, että Kiinalla on riittävästi haasteita naapureittensa kanssa Etelä-Kiinan merellä, jonka hallitsemiseen se pyrkii määrätietoisesti.

Venäjälläkin alkaa olla jo niin monta rautaa tulessa ( Itä-Ukraina, Ukraina, Krimi, Itämeri, Syyria ) , että sen ei ehkä enää kannata avata uutta rintamaa.

Markku Lehto
Vastaus kommenttiin #3

Näistä Pohjois-Korean tykistön ja raketinheittimien lukumääristä on monenlaista tietoa. Useiden tietolähteiden mukaan kalusto on vanhentunutta 1940 - 50 -luvulta.

Demarkaatiolinjan joen rannalta on Soulin esikaupunkialueen reunamille 30 km. Tuo 30 km on Pohjois-Korean parhaimman tykkikaluston äärikantama. Tykistön tulen tarkkuus noilla etäisyyksillä on mitä sattuu, varsinkin, kun Pohjois-Korean tykistöllä tuskin lienee tulenjohtoasemia Soulin esikaupunkialueilla ja viestiyhteyksiä Soulista tuliasemiinsa. Soulin kaupungin ydinalueen luoteisreuna-alue alkaa 40 km päästä ko. demarkaatiorajasta.

Jos Pohjois-Korea sijoittaa tykistönsä tiiviisti aivan etulinjaan demarkaatiovyöhykkeen pintaan, asettaa se oman tykistönsä vastustajan tulen alle. Siinä loppuu nopeasti etulinjaan ryhmitetyn tyksitön toiminta.

ks. Google Earth ja vaikkapa joku kenttätykistön taisteluohjesääntö ja siitä kohta tuliasematoiminta.

Iltasanomien mukaan P-Korealla on n, 12 000 tykkiä, näistä voidaan karkeasti arvioida noin puolen olevan sellaista kalustoa, jolla saavutetaan tuo 30 km kantama. Kun yhden tykin suurin laukausmäärä tunnissa on n. 30 laukausta ( täyspanoksilla vielä vähemmän ) , voidaan teoriassa koko P-Korean tykistöllä ampua tunnissa 30 x 12 000 / 2 =180 000 laukausta. Tykkien suurinta laukausmäärää tunnissa rajoittaa tykin putkien ylikuumeneminen, joka puolestaan aiheuttaa ns. putkiräjähdyksiä.

Oma kuvionsa on tuon ison ampumatarvikemäärän kuljettaminen "etulinjaan" sekä tykistön ryhmittäminen tuliasemiin. Se ei jää kyllä keneltäkään huomaamatta. Eli mitään yllätysiskua Pohjois-Korea ei voi järjestää. Tuliasemissaan nuo tykit ovat melko suojattomia esim. vihollisen vastatykistön tulelle ja ilmarynnäköille sekä pommituksille.