Sunnuntai 27.5.2018

Ex-päästrategi Bannon avautui potkujensa jälkeen: ”Jos et ole Trumpin kanssa samaa mieltä, joudut eroamaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.9.2017 11:31
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
|

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen päästrategi Steve Bannon on arvostellut kovin sanoin Trumpia, kertoo Talouselämä. Bannon puhui ensi kertaa julkisuudessa potkujensa jälkeen 60 Minutes -ohjelmassa.

Bannon sanoi muun muassa, että Trumpin toukokuinen päätös erottaa tuolloinen FBI-pomo James Comey oli ”suurin virhe modernissa politiikan historiassa”, kertoo CNBC. Bannon väittää, että FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin käynnissä olevaa tutkintaa ei olisi koskaan käynnistetty, jos Trump olisi pitänyt Comeyn FBI:n johdossa. Mueller johtaa erityistä komiteaa, joka tutkii Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 vaaleihin.

–Ei ole epäilystäkään siitä, että jos James Comeya ei olisi erotettu, ei meillä myöskään olisi erityistä komiteaa, Bannon sanoi.

Bannon tykitti samassa haastattelussa vielä, että Trumpin taloudellisen neuvonantajan Gary Cohnin olisi pitänyt erota sen jälkeen, kun tämä oli eri mieltä Trumpin reaktiosta Charlottesvillen väkivaltaisiin mielenosoituksiin.

–Jos et pidä siitä, mitä hän (Trump) tekee, etkä ole sen kanssa samaa mieltä, on sinulla velvollisuus erota, Bannon totesi.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders vastasi Bannonille, että Comeyn erottamisen jälkeisinä päivinä kävi selväksi, että erottaminen oli oikea päätös.

–Hänen potkujensa jälkeen opimme uutta tietoa hänen käyttäytymisestään, mikä tarjosi vain lisää oikeutusta potkuille, Sanders sanoi.

Sandersin mukaan Comey oli antanut väärän valan, vuotanut tietoja journalisteille, rikkonut komentoketjua ja politisoinut Trumpiin liittyvän tutkinnan. Bannon ehti haastattelussaan esittää myös väitteen, että tietyt republikaanit yrittävät aktiivisesti horjuttaa Trumpin taloudellista agendaa. Sandersin mukaan Trump haluaa ”tehdä töitä kaikkien kongressin jäsenten kanssa, ja tämä tarkoittaa republikaaneja ja demokraatteja”.

Huomion arvoista on, että Sanders ei puolustanut edustajanhuoneen puhemiestä Paul Ryania tai senaatin enemmistön johtajaa Mitch McConnellia, jotka molemmat ovat saaneet Trumpilta tiukkaa palautetta Twitterissä viime aikoina.

Lähde: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Borgman

Haastattelun mehevin pihvi on tietty jätetty uutisoimatta. Bannon syyttää republikaanipuolueen establishment-siipeä Trumpin vaalikampanjan aikana lanseeratun poliittisen ohjelman torpedoimisesta. Senaatin enemmistöjohtajan hän mainitsi myös nimeltä. Bannon pyrkii ravistelemaan republikaanipuoluetta ja saamaan sen edustajia vahvemmin Trumpin alkuperäisen ohjelman taakse.

On muuten tuttu ilmiö Suomessakin, että joku vaaleissa hyvin menestynyt puolue kaapataan erityisintressitahojen työvälineeksi ja tietyt vaalilupaukset unohdetaan.