Perjantai 17.8.2018

Ovensuukyselyt: Merkel voittaa – AfD yllättämässä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.9.2017 19:27
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ovensuukyselyt kertovat, että Angela Merkelin johtamat kristillisdemokraatit olisivat yhä Saksan suurin puolue.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin johtama kristillisdemokraattinen puolue on ottamassa vaalivoiton, ovensuukyselyt kertovat. Muun muassa BBC:n mukaan Merkelin johtama CDU/CSU olisi saamassa kaikkiaan 32,5 prosenttia äänistä.

Merkelin merkittävämpänä haastajana pidettiin sosialidemokraatteja ja sen puheenjohtajaa Martin Schulzia. Ovensuukyselyjen mukaan SPD olisi kuitenkin häviämässä vaalit noin 20 prosentin äänisaaliilla. Se olisi heikoin tulos sosialidemokraateille sitten sotien.

Kansallismielinen Vaihtoehto Saksalle, AfD, olisi nousemassa maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 13,5 prosentin äänisaaliilla. Se on myös huomattavasti enemmän kuin mitä mielipidemittauksissa ennakoitiin.

Esimerkiksi Financial Timesin julkaiseman eri kannatusmittausten keskiarvojen perusteella CDU/CSU:ta kannatti 36 prosenttia saksalaisista, SPD:tä 22 prosenttia ja AfD:tä 11 prosenttia äänestäjistä.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Tämä uutisointi se vasta mielenkiintoista onkin, jos sitä tarkemmin viitsii edes sekunnin ajatella.

Tässäkin kirjoitetaan, että Merkel voittaa!

Todellisuudessa Merkel häviää noin 5% edellisiin vaaleihin verrattuna eli Merkel absoluuttisesti häviää, mutta kun jää edelleen suurimmaksi puolueeksi niin se voidaan kai sitten julkistaa, että on voittanut!

Todellisuudessa voittajia on kaksi ja ne ovat AFD ja Liberaalit, jotka molemmat lisäävät äänisaalistaan eli voittavat

Pasi Anttila

Totta, asioita voi tulkita monelta kantilta. Toki niinkin että jos esim Bolt voittaa olympiakultaa mutta huonommalla ajalla kuin edellisissä kisoissa ja pienemmällä marginaalilla on hän silti kisan voittaja, jos tällainen vertaus sallitaan.

Kimmo Tallqvist

Nyt oli US otsikko kyllä vain kommentti ovensuukyselyistä eli mutua.
Yle analyysi;
Saksan vaalien suurin maanjäristys oli AfD:n selvä vaalivoitto.
Relevanttia on korostaa että puolue nousee nyt liittopäiville ja merkittävään asemaan riippumatta siitä mitä poliittista mieltä puolueesta on.
Toivoisin suomen lehdistöltä objektiivista uutisointia omasta poliittisesta agendasta riippumatta.

Mikko Toivonen

Tässä ihan toimittamisen mielenkiinnon vuoksi miten YLE otsikoi saman asian:

"Analyysi: Merkel kärsi tappion Saksan johdossa, ja se voi olla hankalaa suomalaisillekin
Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö pohtii Saksan vaalitulosta."

Mikko Toivonen

Ja täyden analyysin saavuttamiseksi tässä vielä miten BBC otsikoi saman asian. Saksalaisten otsikkoja en nyt jaksa lähteä lukemaan:

"Top Stories
Merkel 'wins fourth term' in Germany"

Eli voitti neljännen kansleri jakson oli heittomerkeissä indikoiden että kyseessä ei ollut varsinainen voitto

Otin nämä esimerkit vähän niinkuin opin kannalta, että uutisia ja tietoja yleensä luettaessa on käytettävä sekä arvostelukykyä että useampien lähteiden ristiin tarkistusta edes lähes totuuden saavuttaakseen.

Itse teen näin säännönmukaisesti ja siksi näyttää niinkuin usein olisinkin eri mieltä subjektiivisen kirjoituksen tai sitä kommentoivan kanssa.

Pekka Nykänen

Kun Merkel saa noin 25 % vähemmän ääniä verrattuna edellisiin vaaleihin, pitäisin tulosta tappiona en voittona. Siihen voi kuitenkin lisätä, että puolue säilytti kuitenkin suurimman puolueen aseman. Kun vastaavasti vapaat demokraatit saavuttivat noin 10 % kannatuksen säilyi Merkel + vapaat demokraatit kansandustajien yhteenlaskettu lukumäärä suurinpiirtein ennallaan.