Sunnuntai 19.8.2018

Saksassa vaihtuu hallitus – Toteutuuko nyt ”Jamaika”?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.9.2017 07:23
Päivitetty: 
25.9.2017 16:03
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Pettynyt SPD-johtaja Martin Schulz selvitti vaalitappiota tv-haastattelussa.
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    AfD:n vaalivalvojaisia vastaan osoitettiin mieltä Berliinissä.
Saksan liittopäivävaalien tulos on varmistunut. Liittokansleri Angela Merkelin johtama CDU-CSU -oikeistounioni sai äänistä 33 prosenttia, toinen hallituskumppani SPD 20,5 prosenttia, kolmanneksi puolueeksi ampaissut oikeistopopulistinen AfD-puolue 12,6 prosenttia, liberaalipuolue FDP 10,7 prosenttia, Vihreät 8,9 prosenttia, vasemmistolainen Linke-puolue 9,2 prosenttia ja muille, pienemmille puolueille jäi 5,1 prosentin osuus äänistä.
 
Vaikka Merkelin oikeistounioni sai eniten ääniä, oli kyseessä käytännössä laimea torjuntavoitto. Liiton kannatus laski 8,5 prosenttiyksikköä edellisvaaleista.
 
SPD:n puheenjohtaja Martin Schulz ilmoitti jo ääntenlaskun varhaisessa vaiheessa, ettei puolue aio olla mukana seuraavassa hallituksessa. Merkelin kolmas hallitus on ollut juuri CDU/CSU:n ja SPD:n koalitio.
 
– Tämä on vaikea ja katkera päivä sosialidemokraateille Saksassa. Me emme ole saavuttaneet taovitettamme, Schulz kertoi kannattajilleen BBC:n mukaan.
 
Schulzin ratkaisu hankaloittaa hallituksen muodostamista, sillä hallitus tarvitsee enemmistön liittopäivien 316 tuolista. Ilman SPD:tä Merkel joutuu neuvottelemaan liberaalien ja vihreiden kanssa, jolloin yhteistä hallitusohjelmaa on vaikeampia laatia.
 
Tätä niin kutsuttua ”Jamaika”-koalitiota, joka saa nimensä puolueita symboloivista väreistä (musta, keltainen, vihreä, kuten Jamaikan lipussa), kannattaisi ovensuukyselyjen mukaan kuitenkin harva äänestäjä.

Schulz tuntui jo aloittaneen oppositiopolitiikan hyökkäämällä Merkeliä vastaan kärkevämmin kuin kenties kertaakaan vaalikampanjan aikana. Hän syytti Merkeliä vaikeiden asioiden välttelystä, mikä mahdollisti AfD-puolueen nousun.

–Tämä systemaattinen politiikan torjunta mahdollisti sen, että syntyi tyhjiö, jonka AfD osittain aika taitavastikin täytti, Schulz totesi.
 
–Uskon, että rouva Merkel kantaa siitä suuren vastuun, hän sivalsi.
 
Ovensuukyselyjen mukaan AfD-puolue onnistui saamaan liikkeelle yli miljoona äänestäjää, jotka eivät olleet äänestäneet edellisissä vaaleissa. Kyselyjen mukaan puoluetta äänestettiin, koska suurten hallituspuolueiden politiikkaan oltiin tyytymättömiä.
 
Suurimmissa kaupungeissa kaduille kerääntyi mielenosoittajia vastalauseena AfD:n vaalimenestykselle. ”Häipykää, häipykää!”, huudettiin Berliinissä puolueen juhlapaikan eteen kokoontuneesta mielenosoittajien joukosta.
 
 
Päivitys klo 16.00: Korjattu virheellinen viittaus edellisiin vaaleihin. Virheellisen kohdan mukaan CDU-CSU-unioni olisi saanut edellisissä vaaleissa 8,6 prosenttia enemmän ääniä kuin nyt. Kohta korjattu muotoon "liiton kannatus laski 8,5 prosenttiyksikköä edellisvaaleista".

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Islam ja Eurooppa.
Ei hyvä yhdistelmä. Esimerkkeinä voi katsoa somaliaa, sudania, irakia, syyriaa, saudi-arabiaa, jemeniä, irania...
Verrata naisten oikeuksia, lasten oikeuksia VS miesten oikeuksiin.

Onneksi historia opettaa ja historiassa on lukuisia sotia kristittyjen ja muslimien kesken.
Edelleen sotia on irakissa, jemenissä, somaliassa, syyriassa, afganistanissa... Toista osapuolta tukee sodassa kristityt valtiot aseapuineen, kuten usa ja natomaat + tasapuolisuuden vuoksi venäjä aseistaa myös muslimeita tappamaan toisiaan klaanien välisissä sodissa.

Kun nuo taistelut ovat terroristien mukana siirtyneet jo osittain Eurooppaan on hyvä aika kysyä, miksi mahdollisia terroristeja päästetään eurooppaan?
Jos teoriassa euroopassa olisi 0 muslimia, niin montako ihmistä kuolisi tai raiskattaisiin euroopassa muslimien toimesta?
0 vai miljoona vuosittain?

Erkki Malinen

Tämä vaalitulos tuntuu yllättävän monet mutta jos asiota katsoo ihan maalaisjärjellä niin tämä on aivan odotettua. Nyt on korkea-aika liberaali hörhöjen herätä Eurooppa ei voi olla koko maaliman sosiaalitoimisto.

Esko Kotilainen

Juu,ja nyt on varmaan tärkein toimenpide eristää näiden 9 miljoonan Afd äänestäjien mielipiteet.
Liitto virherkommunistien kanssa,ja Merkel pääsee tanssimaan, Jampanlaiaa tanssii hän nyt notkein lantein.
Toukokin havittelee pääsevänsä hoviin vierailulle.