Sunnuntai 23.9.2018

Heti repeämä Saksan kansallispopulisteissa – puheenjohtaja yllättyi ”uutispommista” tiedotustilaisuudessa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.9.2017 13:42
Päivitetty: 
25.9.2017 13:55
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    AfD:n toinen puheenjohtaja Frauke Petry marssii ulos tiedotustilaisuudesta ja jättää puheenjohtajakollegansa Jörg Meuthenin ihmettelemään.
|

Saksassa vaalivoittaja, Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on kokenut ensimmäisen takaiskunsa heti parlamenttivaaleja seuraavana päivänä. Puolueen toinen puheenjohtaja Frauke Petry ilmoitti lehdistötilaisuudessa, että hän ei liity AfD:n parlamenttiryhmään.

Petry on kahinoinut pitkään muun AfD-johdon kanssa, Deutsche Welle kertoo. Hän oli muun muassa kritisoinut puolueen kärkiehdokkaan Alexander Gaulandin puheita siitä, kuinka puolue tulisi ”jahtaamaan” uutta hallitusta ja kuinka Saksan tulisi olla ylpeä sotilaistaan ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa.

Maanantain lehdistötilaisuudessa Petry julisti päätöksensä ja poistui paikalta vastaamatta kysymyksiin. DW:n mukaan ilmoitus vaikutti olevan shokki ja yllätys myös Gaulandille ja muille AfD:n edustajille, jotka olivat paikalla. Toinen puheenjohtaja Jörg Meuthen oli pahoillaan asiasta ja kertoi, että hänellä ei ollut tietoa Petryn ”uutispommista”.

– Meidän tulisi avoimesti myöntää, että AfD:n sisällä vallitsee konflikti puolueen linjasta, Petry selitti ratkaisuaan myöhemmin.

DW:n mukaan Petry lisäsi, että puolue oli sortunut ”anarkiaan” vaaleja edeltävinä viikkoina ja että se ei ole vakavasti otettava hallitusvaihtoehto.

Saksassa äärioikeistolaiseksi kuvattu äärikansallismielinen AfD sai 12,6 prosenttia äänistä Saksan parlamenttivaaleissa ja nousee näin ensi kertaa parlamenttiin – kolmanneksi suurimpana puolueena ja 94 edustajalla. Puolueen ehdoton ykkösaihe – joidenkin mielestä ainoa – on tiukka maahanmuuttovastaisuus. Esimerkiksi vaalipäivänä sen nettisivuilla listattiin seitsemän syytä äänestää puoluetta, ja niistä neljä koski turvapaikanhakijoita, islaminuskoa ja maahanmuuttoa. DW:n mukaan on selvää, että puolue esimerkiksi katsoo saksalaisten edustavan ylempiarvoista etnis-kulttuurista ryhmää verrattuna vaikkapa pohjoisafrikkalaisiin ihmisiin.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

Ei niiden (AfD) ongelmat muuta sitä tosiasiaa, että mitä kansat Euroopan Unionissa nyt tällä hetkellä tuntevat. Äänestetään mitä tahansa puolueita, mutta mikään äänestys ei poista sitä, mitä kansa nyt potee. Siinä on kysymys kaikille mille tahansa puolueille.

Naurettavaa on korostaa jotain äärioikeistolaista, äärivasemmistolaista, Keskustalaisuutta, yms.

Mutta tässä mennään nyt vikaan, miten kukaan voi määritellä ketään puolueita oikeistolaisiksi tai vasemmistolaisiksi taikka keskeltä? Media ei tätä ymmärrä, koska he ovat puudelilehdistöä. Vain harva toimittaja uskaltaa olla eri mieltä ja julkistaa pienen kannanottonsa julkisissa lehdistöissä.

Mitä jos mennään siihen yksinkertaisuuteen: Kansa hakee sitä ominta arvoaansa eikä siihen mitkään puoluekirjat tai aatteet vaikuta vaan hakevat sitä ominta itseään? Vastaus on selvä: Se ei ole mikään nykyiset huonot, istuvat puolueet vaan sieltä puhtaammalta pienpuolueista, keillä ei ole sidoksia mihinkään lobbareihin, hyväveli-sisar-järjestelmiin.

Vain näin voidaan muuttaa politiikkaa täydellisesti tuhoamalla hyväveli-sisar-järjestelmä läpikotaisin ilmoittamalla rikoksina.

Unohdettiinko jo heti tämä Ranskan vaalit ja sen perimmäiset syyt?