Sunnuntai 23.9.2018

Meppi: AfD:n nousu järkytti Brysselin saksalaisia – ”Jamaikassa” olisi yllättävä EU-kriitikko

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.9.2017 15:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jos Saksaan syntyy niin sanottu Jamaika-hallitus, se tulee tekemään kompromisseja Eurooppa- ja EU-politiikassaan, arvioi Miapetra Kumpula-Natri Brysselistä.
|

Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) nousua Saksan liittopäiville on pidetty järkyttävänä, kertoo europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) Brysselin tunnelmista. Sosialidemokraattien jättäytyessä hallitusyhteistyöstä Angela Merkelin CDU:n kanssa, Saksaan voi tuloksena syntyä hitusen Eurooppa-kriittisempi ”Jamaika”-hallitus.

–Ulospäin näkyi isona se polarisoituminen, kun AfD:stä oli tosi iso huoli monella Brysselissä toimivalla saksalaisella ja päällimmäisenä se, kuinka järkyttävää on, että tällainen puolue palaa sotien jälkeen parlamenttiin. Sen koettiin heijastelevan historiattomuutta, mikä nostaa päätään, Kumpula-Natri sanoo.

Sunnuntaina Saksan hallituspuolueet CDU/CSU sekä SPD ottivat peräti 13,7 prosenttiyksikön vaalitappion. Heti vaalin jälkeen SPD:n puheenjohtaja Martin Schulz julisti, ettei puolue aio hallitukseen. Schulz on toiminut Euroopan parlamentin puhemiehenä ja hän kuuluu samaan sosialistien ja demokraattien ryhmään kuin Kumpula-Natri.

Kumpula-Natri pohtii, että juuri CDU:n ja SPD:n muodostama hallitus olisi ollut Saksalle Eurooppa-myönteisin vaihtoehto.

–Jos SDP:ltä olisi ollut EU-myönteinen valtiovarainministeri ja sitten vielä EU-myönteinen Merkel, niin se olisi ollut ehkä se kaikkein avantgardistisin hallituspohja.

Yhtenä mahdollisena hallituspohjana on julkisuudessa esitetty niin kutsuttua Jamaika-vaihtoehtoa, missä Merkelin johtamaan hallitukseen tulisivat mukaan liberaalit ja vihreät. Kumpula-Natri huomauttaa, että hieman yllättäen liberaaleja pidetään Saksassa selvästi EU-kriittisempänä puolueena kuin millaiseksi sen eurooppalainen viiteryhmä Alde mielletään.

–Vihreät ovat yhteistyön ja integraation kehittäjiä ja kannattajia ja liberaalit sitten toiseen suuntaan. Se varmasti tasaa näitä linjoja.

–En usko, että Eurooppa-kehitys pysähtyisi tai väsähtäisi, koska Merkel on siihen sitoutunut ja hän on edelleen liittokansleri. Ei hän jää yhden puolueen vangiksi kokonaan, mutta hallituksessa tehdään sopimuksia sitten, että tätä tehdään ja tätä ei. Se varmasti vie innokkaimpia kulmia komission esityksistä ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin visioista.

Tällaisessa visiokeskustelussa ovat olleet esillä muun muassa ideat euroalueen yhteisestä budjetista, eurooppalaisesta valuuttarahastosta sekä euromaiden ja Euroopan komission yhteisestä ”valtiovarainministeristä”.

Macron itsekin koki vaalitappion sunnuntaina Ranskan senaatin välivaaleissa. Voitokkaan presidentinvaalin jälkeen ”macronistit” olivat voittaneet enemmistön Ranskan parlamentin alahuoneen paikoista.

Kumpula-Natri arvioi, että tuoreella vaalitappiolla tuskin on vaikutusta Ranskan Eurooppa-linjoihin.

–Ranskassa presidentillä ja hänen hallituksellaan on niin tosi paljon valtaa ilman parlamenttikontrollia, että tällä tuskin merkitystä on. Senaatin linjat ovat myös hyvin Eurooppa-myönteisiä, Kumpula-Natri sanoo.

–Mutta oman viiteryhmäni kannalta ne vaalit olivat helpotus. Se antaa puolueelle vähän jälleenrakentamisen eväitä katastrofaalisen presidentinvaalin jälkeen, europarlamentaarikko sanoo viitaten Benoît Hamonin 6,3 prosentin äänisaaliseen.

–Ja kun [kansallismielisen Front Nationalin keulahahmo] Marine LePen pääsi AfD:tä onnittelemaan vaalituloksesta, niin ei sitten omassa menestyksessään yhtä mainiota viikonloppua kokenut.

LUE MYÖS:

Saksassa vaihtuu hallitus – Toteutuuko nyt ”Jamaika”?

Heti repeämä Saksan kansallispopulisteissa – puheenjohtaja yllättyi ”uutispommista” tiedotustilaisuudessa

Näkökulma: Mitä Suomi edellä sitä Saksa perässä

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Kai sitä sitten järkyttyy kun loppuunasti on toivonut että ennusteet eivät toteudu.
Demokratia on mielenkiintoista kun puolue joka sai, jonkun 13% äänistä uhkaa jäädyttää eurooppaa eteenpäinvievät hankkeet. No jos liberaalit nimestään huolimatta ovat kovinkin eu kriittisiä niin hiukan paremmin ymmärtää.

Timo Hietanen

Kyllähän Angela Merkel tiesi tämän 2015 ? Kaikkien terrori-iskujen, Kölnin ja Hampurin
ym. joukkoahdistelujen ja Saksassa tapahtuneiden tuhansien raiskaustapauksien jälkeen
ei liene mikään yllätys kenellekään, että kyseisen turvapaikka-agenda saa kyytiä tava
kansalta. Eliitti ja ne jotka hyötyvät koko turvapaikkahärdellistä, kuten ahneet juristit
ovat tietty hieman järkyttyneitä - jos bisnekset tuppaavat hiipumaan. Siis Saksassa ja
Suomessa ym. veronmaksajat maksavat kyseisen invaasion kustannukset ja ei tartte
liikoja arvailla, eivät saa ikinä kuin murto-osan takaisin jatkuvista juoksevista kuluista.

Tapio Mäkeläinen

87/100 saksalaisista äänestäjistä ei äänestänyt AFD kompostinkääntäjiä joten mitä hirveetä tässä on . Puolue maalataan nurkkaansa ja sillä siisti.
Meillä oli takavuosina kommunisteja slobojen suorassa ohjauksessa hallituksessa . Mitään ei tapahtunut. Nyt sitten selitellään että se oli vaan leikkiä ja nuoruuden intoa. Muistan kyllä Teiniliitosta ja SYL:sta millaista Leikkiä se oli. Agit Prop soi. Nyt nämä vihervassarit kaihoaa sitä aikaa ja kuuntelee Ultra Bra yhtyettä.
Näitä ääriliikkeitä tulee ja menee.
Kumpula-Natrin oma puolue on kyllä parhaat päivänsä nähnyt.

Pasi Käyhkö

Muistan itsekkin Teiniliiton ja SYL:n hyvin ja olin hiukan kyseisten hemmojen ja friidujen tähtäimessä. Olivat kaapanneet nimeni ja laittaneet sen Tiedonantaja -lehteen onnittelujoiden joukkoon. Kohde oli joku Suomalais- DDR:läinen järjestö. En muista enää onnittelun syytä. Yritin saada oikeustoimin asiaan korjausta, mutta oikeuslaitos ei ottanut asiaan kantaa.

Harri Kovala

Niin, silloin "vanhoina hyvinä aikoina" SosDem, Teiniliitto, ym. olivat kovasti DR:n suuntaan kallellaan, kun taas SKP, KePu ym. olivat Neuvostoliiton kannalla. Eräskin kepulainen silloin nuori ministeri juosta paineli tukka hulmuten hallituksen kokouksen jälkeen Tehtaankadulle.

Tietyistä syistä minullakaan ei ole positiivisia muistoja Teiniliiton ajoilta, silloin 70-luvulta.

Kimmo Tallqvist

Minua taas järkyttää brysselin tekemättömyys.
V.2015 asti on ollut aikaa torpata välimeren taxivenepalvelu libyan rantakaislikosta eurooppaan.
Mitään ei ole saatu aikaan.
Kai se järkyttää kun turpiin tulee kansalta joka on vätystelyyn kyllästynyt.
Kristillisdemokraattien toiseksi huonoin vaalitulos sotien jälkeen,demarit syöksykierteessä alaspäin ja suomen suvakkilehdistö hehkutti ovensyykyselyissä vaalivoittoa ?
Prosentteja voi aina tulkita oman agendan mukaan kun vertailuluvun muuttaa itselleen sopivaksi.

Oiva Luosujarvi

Kun Suomessa oli eu-kansanäänestys ja kansa äänesti EI.
Heti alkoi puuhata uutta äänestystä eri perusteilla ja kansa vahingossa äänesti Kyllä.

Sen jälkeen yhden kerran Kyllä ääni onkin tarkoittanut kaikelle Kyllä ja uusia kansanäänestyksiä ei järjestetä, koska kansa voi äänestää väärin.

Olisi hyvä järjestää kansanäänestys esim.
Pakolaisten sijoittamisesta kaupunkeihin Kyllä vai Ei ? 90 % äänestäjistä sanoisi EI.
Islamin poistamisesta uskonnonvapauden alta Suomessa kyllä vai ei. 85 - 95 % sanoisi Kyllä, islam ei kuulu uskonnonvapauden alle Suomessa tai maailmalla.
Sähköautojen hankinnan tukeminen tuhansilla euroilla ajoneuvoa kohden, hyvä asia vai tuet poistettava eli Ei tuelle. 98 % äänestäisi EI sähköautojen veronalennuksille.
ym.
Mutta Kansalta EI kysytä.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Olisi hyvä järjestää kansanäänestys
Miksi?
Kansalta kysytään joka 4v välein vaaleissa lupa. Kansa antaa valtakirjan eduskuntaan valituille päättää puolestaan maan asioista .
Seuraava lupa (kansan mielipide) kysytään huhtikuussa -19 .

Pasi Käyhkö

Niin, jokainen Suomessa tapahtunut eduskuntavaali on ollut oikeudenmukainen ja demokraattinen aina 1980-vuosikymmeneltä lähtien. Kaikki hallitukset Suomessa ovat. muodostettu enemmistöpohjaisena. Niihin on kuulunut puolueita laidasta laitaan. Myös muutama demaripääministeri. Kansan ääni on puhunut ja tahto toteutunut.

Juha Koponen

.."järkyttävää" että ihimset saavat sanoa demokratiassa mielipteensä. Saksassa maksetaan EU:n kustannuksia miljardeittain. On otettu miljoonittain muslimi pakolaisia, ja entisistäkin turkkilaisista on tullut ongelmia "integroitumisissa".
On itse asiassa järkyttävää, kuinka kansanedustajamme reagoivat demokraattisten eurooppalaisten valtioiden vaaleihin.
Ihmisten vähättely ja syyttely alkaa; "länsimaisen ihmiskäsityksen vastaiset voimat" ovat liikkeellä heti jos; vastustat EU:ta,Euroa tai muslimi maahanmuuttoa. Ja näitäkin asioita ihan syystä.
Toivotaan että demarit järkyttyvät ensivaaleissa sinne 9% järkytykseen ja perussuomalaiset saavat 15%...

Jukka Lampinen

Tätä samaa hohkaamista on Suomessa kuultu jo vuosikausia, ei tosiaankaan jaksa kiinnostaa Saksan vastaavat höpinät.
Eihän kyse ole oikeastaan muusta, kuin oikeiston fasismin leviämisestä rahvaan piireihin.
Akateeminen fasismi kyllä kelpaa, mutta rahvaan fasismi on kamalaa.