Sunnuntai 15.7.2018

Kansanedustajan jakama kuva kertoo Saksan jakautumisesta: ”Länsisaksalainen saari”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.9.2017 18:15
Päivitetty: 
25.9.2017 18:27
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Liittokansleri Angela Merkelin johtama oikeistounioni otti torjuntavoiton.
|

Mikäli Saksan uusi hallitus muotoutuu niin sanotun Jamaika-koalition pohjalta, tulee se olemaan ennen kaikkea läntisen Saksan hallitus. Tämä käy ilmi saksalaislehti Der Spiegelin vertailusta, jossa mahdollisia hallituskoalitioita on tarkkailtu sen mukaan, missä vaalipiireissä niillä on takanaan absoluuttinen enemmistö eli yli puolet äänistä.

Liittokansleri Angela Merkelin johtama CDU-CSU-oikeistounioni on yhä Saksan suurin puolue. Hallituksesta se tulee todennäköisimmin neuvottelemaan liberaalien ja vihreiden kanssa. Nämä puolueet saivat maanlaajuisesti yhteensä 52,5 prosenttia äänistä sunnuntain parlamenttivaaleissa. Enemmistö äänestäjistä niillä on puolellaan Länsi-Saksan vaalipiireissä, joissa asuu noin 56 miljoonaa Saksan kaikkiaan noin 83 miljoonasta asukkaasta.

Mahdollista hallitusliittoumaa kutsutaan Jamaika-koalitioksi, mikä johtuu puoluekolmikkoa symboloivista väreistä (musta, keltainen, vihreä, kuten Jamaikan lipussa).

– Jamaika-koalitio olisi ”länsisaksalainen saari”. Vain siellä enemmistö takana, kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki huomioi Twitterissä viitaten Spiegelin otsikkoon.

Sen sijaan Itä-Saksassa Jamaika-koalitiolla ei ole enemmistöä, kuten ei myöskään Baijerin osavaltion koillisosissa. Kansallispopulistinen ja maahanmuuttovastainen AfD-puolue, joka oli koko maassa kolmanneksi suurin puolue, oli Itä-Saksassa toiseksi suurin puolue heti Merkelin CDU:n jälkeen. Lännessä se jäi neljänneksi suurimmaksi.

Spiegel huomauttaa, että tämä Merkel-mielinen ”Jamaikan tasavalta” erottuisi muusta Saksasta muutenkin kuin äänestyskäyttäytymiseltään: alueen asukkaat muun muassa tienaavat enemmän kuin saksalaiset keskimäärin.

Toisaalta alla näkyvä Saksan yleisradion kuva vaalipiirien jakaumasta niin sanottujen vaalipiiriedustajien mukaan osoittaa kaikesta huolimatta CDU-CSU-unionin suuruuden: useimpien vaalipiirien hallinta on merkeliläisillä. Kuvassa musta edustaa Merkelin CDU:ta, tummansininen sen sisarpuolue CSU:ta, punainen sosialidemokraatteja ja vaaleansininen AfD:tä.

LUE MYÖS:

Saksassa vaihtuu hallitus – Toteutuuko nyt ”Jamaika”?

Heti repeämä Saksan kansallispopulisteissa – puheenjohtaja yllättyi ”uutispommista” tiedotustilaisuudessa

Näkökulma: Mitä Suomi edellä sitä Saksa perässä

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit