Tiistai 17.7.2018

Turkin ja Irakin armeijat aloittivat sotaharjoitukset Kurdistanin rajalla – Erdogan varoitti kurdeja

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.9.2017 11:55
Päivitetty: 
26.9.2017 12:06
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Turkin armeija julkaisi tiistaina kuvan, jossa turkkilaiset ja irakilaiset sotilaat poseeraavat yhdessä Sirnakin kaupungin lähettyvillä kokoontuessaan yhteisiin sotaharjoitukseen.
|

Turkin ja Irakin armeijat aloittavat yhteisharjoitukset autonomisen Kurdistanin alueen kansanäänestyksen vuoksi, Turkin armeija on tiedottanut. Sotaharjoitus järjestetään Turkissa lähellä kurdialueen rajaa, minne Turkki on jo aiemmin sijoittanut asejoukkojaan.

Irakin Kurdistanin asukkaat äänestivät maanantaina siitä, haluavatko alueensa pysyvän osana Irakia vai itsenäistyvän omaksi valtiokseen. Irtautumisäänten uskotaan voittavan, mutta äänestys on vain neuvoa-antava eikä se suoraan johda itsenäistymistoimiin. Irak, Turkki ja Iran pitävät kansanäänestystä laittomana ja vastustavat kiihkeästä kurdien pyrkimyksiä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan varoitti jo maanantaina Irakin kurdeja Turkin armeijan valmiustilasta. Myöhemmin on ilmoitettu Irakin joukkojen liittymisestä harjoitukseen, uutistoimisto Al Jazeera kertoo. Yhteisharjoitukset alkavat jo tiistaina.

Irakin Kurdistanin paikallishallinnon johtaja Masoud Barzani on korostanut, että äänestystuloksen selvittyä kurdit haluavat vasta aloittaa neuvottelut Irakin keskushallinnon kanssa. Irakin pääministeri Haider al-Abadi kuitenkin kieltäytyy aloittamasta neuvotteluita ”perustuslain vastaisen” äänestyksen pohjalta.

Myös kansainvälinen yhteisö on paheksunut itsenäisyysäänestyksen järjestämistä juuri nyt. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres paheksuu kurdihallinnon päätöstä. Hän huomauttaa, että äänestyksestä on päätetty yksipuolisesti ja sen järjestämistä on laajalti vastustettu. Guterres varoittaa äänestyksen mahdollisesti entisestään heikentävän alueen vakautta.

Maanantaisessa itsenäistymisäänestyksessä kävi äänestämässä 72,16 prosenttia äänioikeutetuista, kertoi Suomen kurdiliiton sihteeri Welat Nehri Ylen Ykkösaamun haastattelussa. Lue lisää tämän linkin takaa.

LISÄÄ AIHEESTA:

Turkki varoittaa Irakin kurdeja: Armeijamme on rajalla valmiina

Historiallinen kansanäänestys käynnissä Kurdistanissa: ”Olemme odottaneet tätä päivää 100 vuotta”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Mikä tässä asiassa on säälittävää "hiljaisuus", USA-EU liittouma pakenee raukkamaisesti vastuutaa.
Olemme sekaantumalla alueen voimatasapainoon, johdattaneet Kurdit epätoivoiseen itsemurha sotaan.
Mikä olisi järkevintä, Kurdien murskaaminen olisi tässä tilanteessa järkevintä.

Mutta mitä me teemme, me nimeämme Iranin ja Irakin Shiijat pahoiksi terroristeiksi,
Nyt pitää löytää joku tappamaan Lännnen paskiaisten puolesta, mutta kuka ihmeessä??
Minä keksin Sunnit, mutta nehän me juuri tapoimme sekään ei enää käy.

Joten EU Imperiumin on lähetettävä omia sotilaita alueelle, Ranska ja Saksa vastaa suurimmasta panostuksesta ja Suomi lähettää ehkä tuhat sotilasta.
Isiksen nimi voidaan vaihtaa vaikka Sisikseksi ja sieltäkin saadaan Sunneja taas mukaan, nyt ne on rakkaita ystäviä.

Lopputulos voi hyvinkin olla että syntyy uusi Kurdi valtio ja Irakissa on taas vanha entinen Husseinin Sunnivalta.
Mutta mitä me olemme tehneet Turkille? sitä ei uskalla edes kuvitella.
Kurdi valtio muodostaa myös pysyvän kriisi tilan alueelle, EU:un sotilaita tarvitaan alueella seuraavat 100-200 vuotta keskimäärin 100000 miestä.

Alueen kansat on syyttömiä tilanteeseen, USA-EU liittouman hyökkys alueelle on syy kaikkiin nykyisiin ongelmiin ja myös tuleviin.
Pahoja muslimi terroristej ei ole, on vain hullut Kristityt tappajat.