Sunnuntai 22.7.2018

Macron vaatii EU:lle yhteistä iskujoukkoa ja ”avaisi” Ranskan armeijan EU-sotilaille – haluaa suojata rajat hallitsemattomalta maahanmuutolta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.9.2017 19:14
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Emmanuel Macron.
|

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ehdottanut Euroopan unionille yhteisiä nopean toiminnan joukkoja ja suurempaa yhteistyötä turvallisuuspolitiikassa sekä terrorismin vastaisessa taistelussa.

Macron ilmoitti odotetussa EU-linjapuheessaan, että hän ottaisi käyttöön EU:n yhteisen puolustusbudjetin sekä yhteiset puolustusjoukot. Macronin mukaan EU:lla täytyy olla uusi eurooppalainen puolustusstrategia valmiina ensi vuosikymmenen alussa.

France24-kanavan mukaan Macron haluaa ”avata” Ranskan armeijan eurooppalaisille sotilaille ja toivoo, että näin toimisivat vapaaehtoisesti muutkin jäsenmaat.

Macron ehdottaa myös eurooppalaisen tiedusteluakatemian sekä yhteisen turvapaikkaviraston perustamista. BBC:n mukaan Macron haluaa myös vahvistaa Euroopan rajoja ja suojata jäsenmaiden suvereniteettia hallitsemattomalta maahanmuutolta. Turvapaikkaprosessia tulee nopeuttaa ja turvapaikanhakijoiden lähtömaita auttaa, Macron vaatii.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Ranskan muukalaislegioona on ollut vuosikymmeniä avoin kaikille maailman kansalaisille ja palveltuaan aikansa saanut legioonalainen Ranskan kansalaisuuden.
Koulutuksen alkuvaiheessa oppii nopeasti puhumaan ja ymmärtämään ranskaakin, koska kaikki komennot annetaan ranskaksi ja hidas oppija saa turpaan monta kertaa päivässä ja kuukaudessa on jo oppinut legioonan perus-sanaston.

Suomalaisiakin on ollut lukuisia palvelemassa legioonassa, joten ei kummempaa todeta vanhoja asioita. Tietenkin, jos tarkoitti Suomalaisten varusmiesten voivan partioida aseistettuna Ranskan kaupunkien lähiöissä hakemassa oppia terroristien ampumiseen kaupunkialueella. Niin ei pitäisi tehdä asiaa vaikeaksi, kun Suomalaiset varusmiehet voisivat partioida aseistettuna myös Suomen kaupunkien kaduilla ja puistoissa harjoitellen ampumaan erilaisia liikkuvia kohteita, kuten pakoon juoksevia huumekauppiaita ja huntuihin / kaapuihin verhottuja terroristeja, joita kaikissa kaupungeissa on jo tuhansia.

Timo-Pekka Mustakallio

"Taivaanrannan tapiseeraaja", tuo Macron.

Vallanhimoinen Bryssel on kuin juoppo, joka kerta toisensa jälkeen vannoo ja vakuuttaa ettei ikinä enää juo tippaakaan viinaa... ja heti silmän välttäessä retkahtaa taas vanhaan menoonsa. Tyyppiesimerkkinä Junckerin "viisi vaihtoehtoista kehityssuuntaa EU:lle"... joista EU ajaa todellisuudessa ainoastaan "alati tiivistyvää liittoa", vieläpä vimmaisesti, koska se itsekin tajuaa vihdoin ja viimein EU:n olevan umpikujassa.

Perinteisesti isänmaalliset ellei peräti nurkkakuntaiset Euroopan kansalaiset (jotka eivät puhu naapureidensa kieliä - siinä Macron osoitti ydinongelman ymmärrystä) eivät halua liittovaltiota... eivätkä etenkään sellaista, jossa heitä johdetaan kaukaisesta Brysselin pilvilinnasta - uuden ajan Versailles-palatsista - jolle heitä vaaditaan luovuttamaan niin rahansa kuin päätösvaltansakin. Epäluulo poliittisia johtajia ja establishmentia kohtaan on saavuttanut EU-maissa järkyttäviä korkeuksia: kriisi-Ranskassa jo kriisi-Kreikan kaltaisia, yhteiskunnallisesta ruutitynnyristä kertovia lukemia. Nämä eivät ole vaihtoehtofaktaa, vaan kunnianarvoisan Sciences Po:n tutkimuslaitoksen kasaamia: jos EU27-keskiarvona noin kahdeksan kymmenestä kansalaisesta luottaa päättäjiinsä vähän tai ei ollenkaan, on todellakin "piru merrassa".

Entisaikaan Ranska ryhtyi tarpeeksi saatuaan äkisti kuskaamaan liian huolettomaksi käyneitä feodaaliherrojaan härkävankkureilla mestauslavoille. Jos Bryssel jatkaa vain pöyhkeää kansalaistensa mielipiteiden yli kävelemistä ei ole vaikeaa ennustaa, että se kohtaa pian EU-sinisten reikälippujen meren - mistä EU-orjantappura on leikattu pois esimerkiksi Ceaucescu-Romanian kaltaisesti - ja seisoo konttoripalatsiensa parvekkeilla yhtä ällikällä lyötyinä: "mitäääh... eivätkö he rakastakaan meitä enää?". Sama tarina toistuu ihmiskunnan historiassa yhä uudelleen ja uudelleen, ja aina kumous tulee itsensä jees-naisten ja -miesten kärpäslaumalla ympäröineille hallitsijoille "puun takaa". EU on juuri ajamassa itseään tilanteeseen, jossa kansalaisille ei jää enää muuta vaihtoehtoa kuin nousta kapinaan... kun demokraattiset keinot eivät enää tehonneet.

Monnet oli väärässä: Eurooppa ei yhdenny kriisien kautta. Kriisi on vain kriisi: sellaisilla on tapana johtaa vaikeasti ennakoitaviin, hallitsemattomiin tapahtumiin, jotka kaatavat historian näkökulmasta suuriakin valtakuntia. Näkisin historiallista symmetriaa, eli EU synnytettiin voitonriehassa NL:n kaaduttua, viallisena ja epäterveeltä pohjalta, ja siksi se on tuomittu toistamaan kilpailijansa kurjan kohtalon. Virstanpylväiksi näkisin vuoden 2011 tapahtumat, joilla EU viimeistään muuttui mielivaltaiseksi hirmuvallaksi, sekä vuoden 2014 Europarlamentin vaalit, joiden tuloksena unioni valitsi muutosten sijaan tuhoisan polkunsa. Macronin muutosehdotukset tulevat liian myöhään, niistä puuttuu realismi, eikä niitä ehdittäisi prosessoida EU:n sisällä (vuosien vitka): tällä unionilla ei enää ole tulevaisuutta.

Mahtaa olla vaikeaa löytää vuokralaisia EU:n jälkeensä jättämiin ökyrakennuksiin... sikäli mikäli raivostuneet kansalaiset eivät polttaneet niitä maan tasalle.