Torstai 17.1.2019

Suomalaiskenraali: Isis on lyöty Irakissa – kalifaattia ei enää ole

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.9.2017 19:21
Päivitetty: 
28.9.2017 10:54
  • Kuva: Puolustusvoimat
    Kuva
    Peshmerga-sotilaita Pohjois-Irakin kukkuloilla, missä suomalaissotilaat ovat kouluttaneet kurdijoukkoja.
|

Isis on käytännössä lyöty Irakissa, arvioi maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Jari Kallio. Suomi on osallistunut Isisin vastaiseen sotaan kouluttamalla Pohjois-Irakin Kurdistanissa kurdien peshmerga-sotilaita.

–Isis sotilaallisena toimijana, niin kyllähän sen toimintaedellytykset suurena sotilaallisena toimijana alkaa olla kohta lyöty. Tämmöistä kalifaattia siellä ei enää voida katsoa olevan. Siellä on tiettyjä pieniä alueita, jotka ovat edelleen vahvasti Isisin hallussa, Kallio sanoo Uudelle Suomelle.

Isisin nykyisestä vahvuudesta on erilaisia arvioita, eikä Kallio halua ottaa asiaan kantaa. Hänen mukaansa suurin huoli tällä hetkellä on se, mitä Isisin aatetta tunnustavat aikovat nyt, kun kalifaatti on käytännössä lyöty.

–Jatkavatko he terroristista toimintaa vai mitä he aikovat? He muodostavat tällä hetkellä sen suurimman uhan, Kallio toteaa.

Syyskuun alkuun mennessä suomalaiset olivat OIR-operaation puitteissa kouluttaneet noin 2 000 peshmerga-sotilasta.

–Suomalaisten koulutus ei ole varmastikaan mennyt hukkaan. Peshmergoilta on saatu erittäin hyvää palautetta siitä koulutuksesta. Se on lisännyt heidän joukkojensa osaamista ja erityisesti se on vähentänyt heihin kohdistuneita tappioita, eli he ovat osanneet toimia paremmin, Kallio sanoo.

–Sitten yksi puoli on se, että me olemme paljon heille kouluttaneet taistelukentän hätäensiapua. Se työ ei varmasti ole mennyt hukkaan. Isisin vastaisessa taistelussa haavoittuneita peshmerga-sotilaita on osattu hoitaa oikein niiden ensimmäisten kriittisten minuuttien aikana. Sitä kautta on henkiä ehkä pelastettu, prikaatikenraali pohtii.

Koulutusta on pyritty kohdentamaan aina kulloisenkin joukon osaamisen mukaan. Vaihtelu on ollut suurta: osa ei ole koskaan nähnyt asetta ja toiset ovat tulleet taistelukentiltä koulutukseen. Kallion mukaan näille sotilaille koulutettiin hyvin samanlaisia taitoja kuin suomalaisille varusmiehillekin alokaskaudella.

–Myöhemmin sitten taso on noussut selvästi. Nyt me koulutamme jo pikkaisen erikoiskoulutuskauden asioita, jos varusmieskauteen verrataan, ja jopa aliupseeritason johtajia. Monet ryhmät, jotka tulevat siihen johtajakoulutukseenkin ovat sotaa käyneitä joukkoja ja kyllä tietävät sen puolen.

Lue lisää aiheesta: 100 suomalaista sotilasta varuillaan Kurdistanissa – ”Valmius evakuoida jos tarvitaan”

LUE MYÖS:

Turkki varoittaa Irakin kurdeja: Armeijamme on rajalla valmiina

Historiallinen kansanäänestys Kurdistanissa: ”Olemme odottaneet tätä päivää 100 vuotta”

Turkin ja Irakin armeijat aloittivat sotaharjoitukset Kurdistanin rajalla

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Onko Vokeissa pidetty tiedotustilaisuutta.Ei enää aihetta turvapaikan saamiseen,poistukaa takaisin.
Eikä tarvitse enää antaa rahaakaan mukaan.
Myös nämä 350 "suomalaista" isis tyyppiä koneeseen ja vastaamaan paikanpäälle tekosistaan.

Mari Mattila

Harri Renkonen: mieleen tulee kommentistasi antiikin Cato, joka lopetti jokaisen julkisen puheensa sanomalla: muuten olen sitä mieltä, että Karthago olisi hävitettävä. Peshmergat liittyvät kurdeihin ja Turun puukotuksen teki yksin, tai ehkä kaksin, marokosta tullut henkilö. Peshmergat ovat käsittääkseni taistelleet Isilin joukkoja vastaan ja Turun puukottaja oli saattanut inspiroitua Isilin toiminnasta, mikä järjestö ei puolestaan koskaan ole hänestä kuullutkaan!

Jarkko Palmgren
Vastaus kommenttiin #10

-Nyt on K Tallqvistilta erittäin hyvin sanottu! -Tuo kiteyttää tämän suvakismi ilmiön tyhjentävästi! -Ehdoton,LÄHES TIETEELLISEN TARKKA AKSIOOMA!
-Olen pitkään miettinyt tätä Länsi-Eurooppaa vaivaava "parempi-ihmis " ajattelua. Miten merkittävät kansanosat eivät näe aidon nais-ja lapsi pakolaisuuden ja versus 90% muslimimiesinvaasion välillä mitään eroa? 2 v sitten mediatalot kävivät (HS) mm. mediakampaaja ,että Irakilaiset alaikäisikisi itsensä ja henkilöllisyytensä valehtelevat raavaat sotilaskarkurit ovat muka sama asia kuin aikanaan Karjalan evakot! -Aivan käsittämätöntä sumutusta oli silloin. Jostain löytyy edelleen haastateltaviksi veteraaneja joiden "päät ovat jo pehmenneet" faktapohjaisesta realismista, eivätkä näe, että sosiaalirahotteinen yhteiskunta on eriasia kuin " Ameriikka" jonne lähdettiin töihin ja josssa oli vielä "silloin joskus" työvoimatarvetta...Ei suomalaiset ole lähteneet sosiaalitukien perässä , Ruotsiinkin mentiin töihin. ( toki siellä jokin pieni osa alkoholisoitui ja eli sosssurahalla)

Sosiaalirahotteinen yhteiskuntamalli on eriasia kuin itsensä elättäminen.

Esko Kotilainen

Ei se uskonto ole,kuten viherkommunismi on.Ja islami.
Mustikkasato voi olla myös huono ,jos ei niitä poimita,vaikka Vokeissa loisii ,raavaita työntekijöitä.
Liikahikoilua esiintyy varsinkin ylilihavilla siiderivalailla,kun neidot yrittävät miellyttää islamipoikia.
Joten sekin todella voi johtua laittomasta maahantulosta.

Timo Hietanen

Peruste turvapaikkaan oli ja meni. Nyt kannattaa viimeistään "kääntyä" kristityksi tai
tulla kaapista ulos - eikö vain ? Paska reissu mutta tulihan tehtyä - hyvää kotimatkaa
rakentamaan entistä ehompaa isänmaata ennen seuraavan terroristijärjestön uutta
kalifaattijulistusta.

Jukka Lampinen

Olisi todenmukaisempaa todeta että alueen sunnit on lyöty, sillä niitähän Isis edusti.
Isis ei ollut suurin uhka, ne oli alueen enemmistö ryhmä.
Tuleva Kurdi valtio on suuri uhka, alueen Shiijat ja Turkkin uhkaa Kurdi valtiota ja niitä puolustamaan liittolaiseksi tarvitaan Sunneja, elikkä Isistä joka juuri tuhottiin.

Samantien kristittyjen, kannataa nyt kääntää takkinsa ja aloitta Sunnien (Isiksen) nuoleskeleminen.
Luvatkaa näille Husseinin perillisille, yksinvalta Irakissa niin ne saadaan mukaan sotaan pahoja Shiija terroristeja vastaan.

Eikös vain olekkin harmillista että kaikki voi johtaa alkutilanteeseen, USA hyökkäsi pahaa Husseinin Sunni valtaa vastaan ja nyt palataan ehkä entiseen.
Sillä erolla että alueelle on syntynyt, ikuinen kriisi pesäke Kurdi valtio.

Jukka Lampinen

Kenraali taitaa olla CIA:n asiamies, Usalla on kova kiire julistaa Isis kadonneeksi, niin ne voi aloittaa Shiiojen vastaisen operaation.
Vanhat ruumiit ei ole vielä kerinnyt kylmetä, kun uusia uhreja aletaan tappamaan.
Usalla on vuorottelu systeemi, nyt on Shiiojen vuoro olla pahimmista pahimpia terroristeja.

Jukka Lampinen

Mikä tässä asiassa on oleellista, se että sota Shiioja vastaan alkaa sitä valmistelevalla CIA:an hybridi hyökkäyksellä.
Kurdeista pitää tehdä länsivaltojen mediaan toimitetulla propakandalla, hyviksi pyhimyksiksi ja Irakin Shiijat mustamaalata pahoiksi terroristeiksi.
Mikä on tietenkin tässä vaiheessa ongelmallista, kun nyt Shiijat on vielä pahaa Isistä vastaan taistevia hyviksiä.

Tämä kenraali kuuluu CIA:n hybridi hyökkäyksen eturintamaan, julistaa liiankin hätäisesti Isiksen jo kadonneen.
Mutta me emme halua enää yksipuolista sontaa, vaikka Kurdit onkin enemmän oikeassa, myös Irakin Shiijat on oikeassa, samoin Turkki.
Näissä tilanteissa ulkopuolisen Suomen pitää ottaa neutraali asenne, Suomen lehdistön harjoittama yksipuolinen sotaprokanda ei ole sopivaa demokraattiselle valtiolle.

Nytkin lehdet on täynnä uutisia Venäjän hybridi hyökkäyksistä, miksi ihmessä?? eikö paljon suurempi ongelma ole se, että länsimaiden lehdet on yksimielisesti mukana CIA:n hybridi hyökkäyksissä.