Sunnuntai 26.5.2019

Katalonia julisti oikeuden itsenäistyä: ”Parlamentin toimittava kansanäänestyksen mukaisesti”

Luotu: 
2.10.2017 07:34
Päivitetty: 
2.10.2017 07:49
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Espanjan keskushallinto kiistää Katalonian kansanäänestyksen, mutta myös pääkaupunki Madridissa osoitettiin sunnuntaina mieltä katalaanien äänestysoikeuden puolesta.
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Katalaaneja juhlimassa Katalonian aukiolla Barcelonassa.
|

Katalonian itsehallintoalueen johtaja Carles Puigdemont katsoo, että Katalonia on voittanut kansanäänestyksellään oikeuden perustaa oman valtion. BBC:n mukaan Puigdemont väläyttää yksipuolisen itsenäistymisilmoituksen jättämistä.

Katalaaniviranomaisten mukaan 90 prosenttia äänestäjistä kannatti itsenäistymistä sunnuntain äänestyksessä, jossa vain 42 prosenttia äänioikeutetuista käytti äänensä. Tätä selittää Espanjan keskushallinnon pyrkimys estää äänestyksen järjestäminen ja äänestäjiin kohdistunut poliisin väkivaltainenkin toiminta. Satoja ihmisiä loukkaantui poliisin estäessä äänestäjiä pääsemästä äänestyspaikoille.

Espanjan perustuslakituomioistuin on julistanut äänestyksen laittomaksi ja pääministeri Mariano Rajoy kiistää äänestyksen ylipäänsä tapahtuneen. Katalaanijohtaja Puigdemont on eri mieltä.

– Tämän toivon ja kärsimyksen päivän myötä Katalonian asukkaat ovat ansainneet oikeuden itsenäiseen valtioon tasavallan muodossa, Puigdemont sanoi televisiolausunnossaan.

Katalonian hallitus tulee lähipäivinä toimittamaan äänestystuloksen Katalonian parlamenttiin, jotta se Puigdemontin sanoin ”voi toimia kansanäänestyksen tuloksen mukaisesti”. Yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen jättämisen seuraukset ovat epäselvät keskushallinnon kiistäessä Katalonian irtautumisoikeuden. Katalonian irtautumisella ei oletettavasti ole myöskään EU-maiden tukea.

Puigdemontin mukaan sunnuntain väkivalta on häpeällinen hetki Espanjan historiassa. Hänen mukaansa Euroopan unioni ei voi sulkea silmiään Katalonian tapahtumilta.

Pääministeri Rajoy katsoo keskushallinnon turvanneen laillisen vallan, demokratian ja järjestyksen säilymisen Espanjassa.

Lue myös: Kaaos puhkesi, verikuvat leviävät – lappilaispoliitikko: Jos Katalonia sanoo ”kyllä”, Suomen on tunnustettava itsenäisyys

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Toteutuisipa kansan tahto. Oma kulttuuri, oma kieli, oma alueparlamentti, omat poliisivoimat...
SE joka puuttuu on vain vapaus orjuudesta.

Saadaan seurata onko EU orjuuden puolella vai tunnustaako kansanryhmän oikeuden omaan valtioon tai liittovaltioon?
Nyt EU puolustaa espanjaa, joka on isännän asemassa Katalooneja vastaan.
Ennen EU puolusti Ukrainaa, kun Krimin alueen väestö erosi ukrainasta ja muutti osaksi venäjää.
EU puolustaa Skotlantia ja siellä äänestys sujui hyvin.
EU vihaa Britanniaa, koska he eroavat EU:sta.
EU puolustaa Kurdeja, vaikka heidän asuinvaltiot Syyria, Irak ja Iran vastustavat Kurdien itsenäisyyttä. Ehkä syynä miljoonat kurdit euroopassa.

Jari Koponen

"Annetuista äänistä vastusti esitystä 93,3 prosenttia, kannatti 5 prosenttia ja 1,4 prosenttia ei ottanut kantaa. 0,3 prosenttia äänistä hylättiin. Äänestysprosentti oli 65,5 prosenttia. Kaikkiaan äänestykseen osallistui 9 069 sipoolaista."
Sipoolaisia on noin 13 tuhatta. Helsinkiläisiä 600 tuhatta. Siinä se ero.

Samy Arling

Toivottavasti Suomeen saadaan ilman EU-probakandaa ja valehtelua äänestys itsenäisyyden palauttamisesta, ennen kuin on aivan liian myöhäistä.Aikalaistemme pahin teko on ollut antaa varastaa varallisuutemme jälkipolvien velaksi järjestäytyneelle rikollisuudelle EU:hun.Typerää tekoa emme ehdi olemassa olevien sukupolvien aikana saada korjatuksi ! Vähintä mitä voimme korjata on palauttaa Suomen itsenäisyys jälkipolville.Huomattavaa vahinkoa ja korruptiota nauttivat palkkiovirkojen haltijat, tulisi tuomita mitä Perustuslaissa määrätään :4 § (21.4.1995/578) Törkeä maanpetos. Jos maanpetoksessa aiheutetaan vaara valtakunnan tai sen osan joutumisesta vieraan vallan alaiseksi tai
muuten aiheutetaan Suomelle erityisen suurta vahinkoa
ja maanpetos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä maanpetoksesta vankeuteen vähintään neljäksi vuodeksi tai elinkaudeksi.
Yritys on rangaistava.

Jussi Linjama

Äänestysprosentti saattaa todellakin jäädä alhaiseksi, jos Espanjan poliisi pahoinpitelee ja ampuu kumiluodeilla äänestäjiä ja varastaa ääniuurnia.
Oikea ratkaisu olisi järjestää vaalit, joissa äänestäjiä ei ammuta, ja toimia sitten vaalituloksen mukaisesti.

Timo-Pekka Mustakallio

EU27:ssa vallitseva, järkyttävän laaja epäluottamus hallintoaan ja poliitikkojaan kohtaan uhkaa Katalonian tapahtumien jälkeen lisääntyä entisestään. Brysselin keskusvallan, ei ainoastaan yksittäisten EU-maiden johtajien, pitäisi kiireesti ja jyrkästi tuomita Madridin kova linja, ja mielellään keksiä jonkinlaisia sanktioita (vaikka ne eivät olisi Rajoy-hallinnon poskien lempeää läpsäisyä kummempia).

Muussa tapauksessa sen tulkitaan tukevan Madridin väkivaltaisia kansannousun tukahduttamisyrityksiä, ja se samaistuu Kataloniassa tapahtuneisiin julmuuksiin. En usko, että jo ennestään laajalti inhotulla Brysselin pilvilinnalla olisi varaa katkaista välinsä EU-kansalaistensa kanssa tuollaisella(kin) tavalla. Bryssel uhkaa joutua historian väärälle puolelle (aivan kuten NL-vainaa)... ja siinä käy köpelösti, 100% varmuudella.

Pekka Hovatov

Missä viipyy Sipilän tviitti.Eikö Sipilä olekaan "järkyttynyt" kun eurooppalaisia pahoipidellän joukolla sairaalaan. Jos kyseessä olisi ollut Sipilän ja Suomen kunniakansalaiset, niin Sipilä ja muut kusipäät, poliisijohtoa myöten olisi vaatimassa vapautta ja lisää diskorahaa kunniakansalaisille ja voi sitä järkytyksen määrää mikä meidän hallitukseen kohdistuisi......Ostakaa hameet, saatanan neidit

Gun-May Arffman

Nukkehallitukseltamme emme ole kuulleet vielä virallista kannanottoa, koska ovat Brysselin orjia, munattomia pelkureita. EU ei tule tuomitsemaan Espanjaa väkivaltaisuuksista, koska se on muutaman kaveripiirin viritys ja liittovaltioon tähtäävä hanke.

Tapio Mäkeläinen

Pamputus oli typerä veto. Olisi antanut äänestää ja sitten pannut mapin hyllyyn ja todennut että unohtakaa koko homma.

Nähtävästi tälle palstalle katkeruuttaan purkavat eivät ole olleet alkeellisimillakaan valtiosääntöoikeuden lähteillä.

Harri Tapani

Asiasta käytännössä jo äänestettin aiemmin, kuten paikalla ollut ja asiaa pitkään seurannut suomalainen TV:ssäkin haastateltu kuvaa, asia on hieman laajempi ja monimutkaisempi:

"On tärkeä ymmärtää että vuoden 2015 alueparlamenttivaalit olivat jo de-facto sitova kansanäänestys itsenäistymisestä."

https://kataloniapolitiikka.wordpress.com/2017/09/30/katalaanit-vaaliuur...

Hän myös kirjoittaa noista lakipykälien tulkinnoista:

http://janneriitakorpi1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243567-katalonialla-on-...