Torstai 19.7.2018

Suomalainen kansanedustaja todisti väkivaltaa Kataloniassa: Verisiä äänestäjiä ja poliisin muoviluoteja, katalaanien aseena leluharhautus

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.10.2017 16:59
 • Kuva: Kansainvälinen tarkkailijaryhmä / Heli Järvinen
  Kuva
  Pääset selaamaan kaikki kuvia käyttämällä kuvan vieressä olevia nuolia. Joissakin kuvissa näkyy loukkaantuneita ja verta vuotavia ihmisiä
 • Kuva: Kansainvälinen tarkkailijaryhmä / Heli Järvinen
  Kuva
  Israelin kansanedustaja Ksenia Svetlova pitelee kumiluotia.
 • Kuva: Kansainvälinen tarkkailijaryhmä / Heli Järvinen
  Kuva
  Mellakka-aseesta ammutun panoksen aiheuttama jälki.
 • Kuva: Kansainvälinen tarkkailijaryhmä / Heli Järvinen
  Kuva
 • Kuva: Kansainvälinen tarkkailijaryhmä / Heli Järvinen
  Kuva
 • Kuva: Kansainvälinen tarkkailijaryhmä / Heli Järvinen
  Kuva
|

Katalonian itsenäisyysäänestystä valvoneet suomalaiskansanedustajat todistivat, kuinka Espanjan keskushallinto yritti estää kansanäänestystä blokkaamalla tietojärjestelmiä, viemällä tietokoneita ja väkivaltaa käyttämällä. Vaalilautakunnan jäsenien yhteystietoja otettiin ylös.

Kaikilla yli 2000 äänestyspaikalla Espanjan poliisin mediassa kuvattua väkivaltaa ei nähty, kertovat kansanedustajat Simon Elo (sin.) ja Heli Järvinen (vihr.). Sunnuntaina äänestykseen liittyvissä poliisin ja katalaanien yhteenotoissa loukkaantui Katalonian itsehallinnon mukaan kaikkiaan yli 700 ihmistä.

–Kyllä se itsellenikin yllätyksenä tuli, että näin järeä se vastareaktio oli. Kaikki varmasti jonkinlaista vastustusta odottivat, mutta se että näin kovakouraisesti toimittiin, niin se on yllättänyt varmasti muutkin kuin itseni, Elo sanoo.

Eri ryhmissä Kataloniaa kiertäneet Elo ja Järvinen vierailivat kaikkiaan 15 äänestyspaikalla niin Barcelonassa kuin maaseudullakin. Kansanedustajat korostavat, ettei heillä ole kantaa Katalonian itsenäistymiskysymyksessä.

Barcelonan alueella neljässä paikassa ja maaseudulla toisessa neljässä äänestyspisteessä vieraillut Elo ei joutunut todistamaan poliisin väkivaltaisia otteita. Sen sijaan eri paikoissa kiertänyt Järvinen näki, kuinka poliisi pieksi ja ampui kumi- ja muoviluoteja väkijoukkoon, joka paikaltaan seisten vaati päästä äänestämään.

Vanhin Järvisen näkemä loukkaantunut oli noin 80–90-vuotias nainen. Passiivisen vastarinnan lisäksi Järvinen kertoo, kuinka katalaanit harhauttivat äänestyspaikoilla poliiseja käyttämällä leluja.

–Tapaamani ihmiset tuntuivat ottaneen äänestämisen hyvin vakavasti, eikä ilmassa ollut myöskään ollut sellaista henkeä, että nytpä hyödynnetään ja käytetään väärin tätä tilaisuutta, sanoo Järvinen Uudelle Suomelle.

–Mutta sitten oli niitä äänestyspaikkoja, jotka näyttivät todella lohduttomilta. Henkilökohtaisesti näin ihmisiä, joita oli ammuttu paitsi kumiluodeilla myös muovipanoksilla. En edes tiedä, mitä ne olivat, mutta ne olivat kovaa muovia: noin viisi senttiä pitkiä ja halkaisijaltaan sentin. Näin vertavuotavia ihmisiä, muun muassa varmaan 80–90-vuotiaan mummon, joka vuosi verta, hän jatkaa.

”Poliisi hakeutui julkisuuteen”

Pelkkä poliisin käyttämä väkivalta ei ole Järvisen mukaan ainut asia, mikä keskushallinnon poliisin toiminnassa on kummastuttanut. Poliisit näyttäytyivät paikoilla, jonne mediaa tiedettiin kerääntyneen ja olleen paikalla vain hetken aikaa. Aitoa pyrkimystä estää äänestys näillä pisteillä kokonaan ei siis ollut.

–Ihmiset seisoivat paikoillaan ja poliisi alkoi piestä. Poliisi oli myös ampunut kumi- ja muoviluoteja näitä paikallaan seisseitä ihmisiä kohti. Sitten he lähtivät pois. Ja kaikki ihmiset kertovat tätä, että poliisit eivät millään alueella jääneet sinne pitkäksi aikaa. He tulivat, olivat jonkin aikaa ja lähtivät pois.

–Paikalliset kertoivat myös, että poliisilla oli selvästi oma taktiikkansa, koska he valitsivat käyntipaikoiksi nimenomaan sellaisia kohteita, missä varmasti oli tiedossa, että paikalle tulee lehdistöä.

Kuitenkin sekä Elo että Järvinen huomasivat ja saivat kuulla, että poliisin kovakouraiset otteet olivat hellittäneet, kun he saapuivat paikalle muiden kansainvälisten tarkkailijoiden kanssa. Elo raportoi jo eilen Facebookissa, kuinka ihmiset kertoivat kokeneensa olonsa turvallisemmaksi tarkkailijoiden läsnä ollessa.

Katalonian oma poliisi seurasi vain sivusta

Sekä Elo että Järvinen kertovat, että sunnuntain äänestyspäivä oli alkanut rauhallisesti vaikkakin ihmisiä jännitti, pääsevätkö he äänestämään. Lukuisat katalaanit olivat miehittäneet äänestyspaikkoja toimineita kouluja koko viikonlopun ajan. Ensimmäiset äänestäjätkin ilmaantuivat sankoin äänestyspaikoille sunnuntaina jo viiden aikaan odottamaan äänestyksen alkamista.

Katalonian itsehallinnon omat poliisijoukot kävivät aamulla äänestyspisteillä selvittämässä, että äänestys olisi laiton. He eivät kuitenkaan pyrkineet aktiivisesti estämään äänestystä vaan tyytyivät seuraamaan tilannetta sivusta.

–He tulivat kertomaan, että äänestys katsottiin laittomaksi ja vaalilautakunnan jäsenten yhteystiedot otettiin ylös. He olivat huolissaan siitä, tuleeko tästä oikeudellisia seuraamuksia. Lisäksi kaikilla paikoilla oltiin huolissaan siitä, että varastetaanko tai takavarikoidaanko nämä äänestyslaatikot vaikka äänestyksen päättymisen jälkeen. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan laajamittaisesti käynyt, Elo kertoo.

Hieman ennen äänestyksen alkua oli Järvisen mukaan Espanjan keskushallinnon poliisi iskenyt joillekin äänestyspaikoille ja pyrki viemään äänestyksen järjestämiseen ja rekisterien hallinnointiin käytettäviä tietokoneita.

–Esimerkiksi yhdessä koulussa kolmen kerroksen kaikki ovet oli rikottu, kun poliisit etsi katalaanien tietokoneita äänestyksen estämiseksi. Koulun väki ja vaalilautakunnan jäsenet olivat pakanneet lasten leluja tietokoneiden koteloihin. Tietenkin kouluväki ilakoi, että hyvä kun poliisi pääsee nyt leikkimään. Oikeat koneet olivat piilossa.

Katalaanit harhauttivat poliisia leluilla

Espanjan keskushallinto pyrki estämään äänestyksen paitsi raa’alla poliisivoimalla myös tietoliikenneyhteyksiä häiritsemällä.

–Oikeastaan kaikissa paikoissa, missä käytiin, niin kerrottiin, että oli ollut vaikeaa saada yhteyttä heidän tällaiseen keskussovellukseen muun muassa äänestäjien tiedoista. Ruuduille tuli viestiä, että ip-osoite on estetty Espanjan poliisin toimesta. Eli kaikkialla ei laitettu miehiä liikkeelle, vaan nettiyhteyksiä estettiin, Elo kertoo.

–Tietojärjestelmä oli blokattu ja ne kaatuivat kaikkialla. Kaikki äänestyslipukkeet käsiteltiin käsin henkilötodistusten avulla, Järvinen vahvistaa.

Sekä Järvinen että Elo tuomitsevat Kataloniassa koetun väkivallan jyrkästi. Elo katsoo Espanjan poliisin otteiden kertovan siitä, että se ei ole kunnioittanut kansalaistensa kokoontumis- ja ilmaisunvapautta.

Molemmilla kansanedustajilla on eri näkemys siitä, miten sunnuntain tapahtumat vaikuttivat katalaaneihin ja heidän itsenäisyysvaatimuksiinsa sekä siitä, miten tilanne voitaisiin ratkaista.

–Jos tilanne olisi hoidettu toisin, niin olisi vielä hyvä mahdollisuus saada Katalonia mukaan yhteiseen Espanjaan, koska suuri osa katalaaneista ei vaatinut itsenäistymistä. Mutta nyt kuului eilen todella paljon sitä puhetta heiltä, ketkä olivat ajatelleet äänestävänsä ei, että kun he näkivät poliisin toiminnan, heillä ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin äänestää kyllä, Järvinen toteaa.

Elo ei vastaavia äänenpainoja kuullut, vaan arvioi, että mielipidemuutos näkyi selvemmin sosiaalisessa mediassa niin suomalaisissa kuin muissakin ulkomaalaisissa.

–Luulen, että täällä Kataloniassa asetelma ei ole ratkaisevasti muuttunut tavallisten katalaanien osalta. Mutta huomasin sosiaalisesta mediasta, että mielipide muuttui selvästi suosiollisemmaksi tälle itsenäisyyshankkeelle. Sekä Suomesta ja muualta maailmasta oli järkyttyneitä kommentteja, Elo sanoo.

Järvinen toivoo myös, että Euroopan unioni voisi toimia Espanjan ja Katalonian välisessä kiistassa jonkinlaisena neuvottelujen välittäjän. Elo taas arvioi, että EU tuskin tulee asiaan puuttumaan, sillä EU:n johtohahmot komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerista, Euroopan parlamentin puheenjohtaja Donald Tuskiin ja Saksan liittokansleri Angela Merkeliin kuuluvat kaikki samaan EPP-puolueryhmään kuin Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn Kansanpuolue (Partido Popular).

Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

EU on kusessa nyt.
Skotlanti sai äänestää, koska on eu-mielinen.
Krimi ei olisi saanut äänestää ja äänestyksen tulos ei EU:lle kelpaa.
Britit sai äänestää ja nyt EU koettaa tehdä eu-erosta mahdollisimman kalliin ja hankalan.
Kurdit sai äänestää, vaikka syyria, irak ja iran vastustivat.
Baltian sodan eri osapuolet saivat erota toisistaan ja äänestää, jos olivat eu-mielisiä, muuten ei saa äänestää.

Suomi ei saa järjestää kansanäänestystä eurosta tai eu-erosta.
Tulevaisuudessa EU tulee hajoamaan ja eu-herrakerho joutuu hakemaan turvapaikkoja ympäri maailmaa, mutta he saavat turvapaikat miljardien eurojen maksuilla ja ne rahat on varastettu euroopan kansoilta.

Oiva Luosujarvi

Nyt onkin sitten nuorten miesten ja naisten ajateltava kummalle puolelle matkustavat taistelemaan vapaaehtoisina, kun syntyy taistelut katalonian ja espanjan välillä.

Oli aiemmin Balkanin sota, jonne matkusti paljon Suomalaisia vapaaehtoisia.
On Ukrainan tilanne, jossa paljon vapaaehtoisia ulkomaalaisia ollut ja on edelleen taistelemassa.
Kummalle puolelle nuori haluat mennä?
Katalonian puolelle taistelemaan orjuutta vastaan, jolloin taistelet myös EU:n herroja vastaan vai orjuuttajien puolelle ja alistamaan kansanosaa, kuten eu-herrat haluavat alistaa kaikkia kansanosia eri eu-maissa ottamalla pakoloiset herrakansanosaksi ja työntekijöiksi kanta-asukkaiden sijaan. Kuten on nähtävissä kaikissa kaupungeissa, kun turvapaikanhakijat saa työpaikat ja kantasuomalaisetkin saa paikan leipäjonoissa ainoastaan.