Tiistai 25.9.2018

Junckerin hiljaisuus Kataloniasta hämmentää – Lehti: ”Puolueettomuus ei ole enää puolueettomuutta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.10.2017 12:34
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin vähät sanat Katalonian tilanteesta ärsyttävät katalaaneja.
|

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin vähäsanaisuus Katalonia-kriisissä herättää kritiikkiä.

Katalonian itsehallinnon presidentti Carles Puigdemont vetosi aiemmin Euroopan komissioon, jotta kannustaisi Espanjaa kansainväliseen sovitteluun Katalonian kanssa. Sunnuntaisessa äänestyksessä ja siihen liittyvissä yhteenotoissa loukkaantui yli 800 ihmistä.

Maanantaina komissio lähetti lyhyen tiedotteen Katalonian tapahtumiin liittyen. Se toisti, että äänestys oli laiton mutta vetosi osapuolia siirtymään pikaisesti ”konfrontaatiosta dialogiin”.

–Väkivalta ei koskaan voi olla politiikan väline. Luotamme siihen, että pääministeri Mariano Rajoyhin pystyy hallitsemaan tämän vaikean prosessin kunnioittaen täysin Espanjan perustuslakia ja maan kansalaisten perusoikeuksia, komissio toteaa.

Katalaaneissa närkästystä on herättänyt se, ettei komissio tai Juncker yksiselitteisesti tuominnut Espanjan keskushallinnon poliisijoukkojen käyttämää väkivaltaa. Katalonian itsehallinnon EU-edustaja Amadeu Altafaj kertoo Politicon mukaan, että komission sanat murentavat EU:n uskottavuutta ja mainetta.

–Puolueettomuus ei ole enää puolueettomuutta, Altafaj toteaa.

Euroopan parlamentti maanantaina päätti järjestää Katalonian tilanteesta väittelyn keskiviikkona. EU-jäsenmaiden päämiehistä koostuvan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi käyneensä puhelinkeskustelun Rajoyn kanssa ja vedonneensa väkivallattomuuteen.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

En voi kun ihmetellä keskushallinnon tyhmyyttä ja psykologisen silmän puuttumista. Mutta ei pitäisi ihmetellä, alkoihan Syyriankin sota sillä kun Syyrian hallinto väkivalloin yritti tukahduttaa ihmisten mielenilmauksia. Valta sokaisee ja heikentää järkeä sekä empatiakykyä ja siksi myös sotia ja sisällissotia syntyy.

Risto Salonen

Komppaan täysin. Jos Rajoy olisi vain katsellut rauhassa äänestysleikkiä, olisi nähty todellinen ehkä 20-30%:n kannatus.
Nyt kannatus saattaa nousta ties vaikka yli puoleen. Sitten vaan itsenäisyysjulistus.
Cameronkin vain leikki tulella, ja tuli karkasi.

Helena Vitikainen

Demokratia on hyvä asia vain silloin kun se käy herroille .
Vain YK ON TUOMINNUT POLIISIVÄKIVALLAN
TÄTÄKÖ MEKIN HALUAMME , MUTTA ONHAN MEILLÄ JO NÄYTTÖÄ MITEN MEIDÄN POLIISI PIDÄTTI VÄKIVALTAISESTI RAUHANOMAISIA IHMISIÄ RAUYATIEN TOTILLA

Harri Tapani

Paitsi tietysti EU-maat eivät ole täysivaltaisia maita monessakaan asiassa, joskin tuossa väkivalta-asiassa EU-maat ovat kyllä täysivaltaisia ja voivat pamputtaa kansalaisiaan miten tahtovat erilaisten kansanousujen tai kapinoiden aikana, jopa ampuminen on sallittua, se on sovittu Lissabonin sopimuksessa jonka Suomikin on mennyt hyväksymään.

Tero Alho

Suomi ulos barbaarisesta eu:sta. He luovat eu:armeijaa joka tulee myös Suomeen hakkaamaan naisia ja vanhuksia. Juncker kuluu samaan Euro ryhmään Espanjan pääministerin kanssa. He haluavat hallita väkivallalla.

Gun-May Arffman

Totta Tero. Suomessa ollaan lisäksi luomassa poliisivaltiota kiirehtimällä tiedustelulakeja, joilla voidaan hallita paremmin kansalaisia. Nykyhallinto tekee politiikkaa, joka on erittäin vastakkaista kansalaisoikeuksien kanssa ja pelkäävät näin ollen kansan nousuja. Tulevat toimet tähtäävät ainoastaan siihen, että kokoavat ympärilleen turvaverkon jossa ovat kansalta suojassa.

Jari Kaisla

Espanja on erittäin hyvä maa monelle varakkaalle taholle jotka harjoittavat aggressiivista "verosuunnittelua". Melkein veikkaisin, että nykyiset päättäjät ovat hiljaa sen vuoksi ettei Espanja vahingossa "vuodeta" arkaluonteisia tietoja julkisuuteen mikäli heitä liiaksi ahdistellaan Katalonian tapahtumista.

Markku Savikivi

"–Väkivalta ei koskaan voi olla politiikan väline. Luotamme siihen, että pääministeri Mariano Rajoyhin pystyy hallitsemaan tämän vaikean prosessin kunnioittaen täysin Espanjan perustuslakia ja maan kansalaisten perusoikeuksia, komissio toteaa."

----------------------
Komissio suvaitsee valehdella päin naamaa. Kukahan olisi niin yksinkertainen, että menisi ja ostaisi auton joltakin komission jäseneltä?

Väkivaltahan on aina ollut politiikan keskeinen väline. Jos komissio joskus saisi juonittua kasaan liittovaltion, niin väkivalta olisi komissiolle erittäin keskeinen työkalu sen hillitessä kapinallisia liikkeitä ympäri unionia.

Kuinka komissio kehtaa mokeltaa todellisuudelle täysin vieraita lausumia?

Oiva Luosujarvi

Väkivalta ei ole politiikan väline?

Sota ja taistelut ei siis ole politiikkaa?
Libya ei ollut politiikkaa?
Syyria, irak, afganistan, jemen, somalia, sudan ja monet muut valtiot ovat keskellä taisteluja / sotaa, mutta väkivalta ei ole politiikan väline?
Miksi siis Ukrainassa on taisteluja, kun Krimin asukkaista yli 90 % halusi erota Ukrainasta ja liittyä Venäjään. Mutta taistelut siellä vuosien ajan ei ole politiikan väline.
Ovatko ne pakotteet Venäjää kohtaan ainoa politiikan välineeksi luokiteltava asia, vaikka tuhannet molemmilla puolilla ovat kuolleet ukrainassa?

Rauno Järvenpää

Haisee markalle,hyvä niin,tää eu touhu päättäjineen aivan järjetöntä matuilua.Omat sekaset sipilä vakuutus kuorineen,orpo islamistinen Suomi,berneri koittaa putsata ihan kaiken,paras soini paskan puhumisen mestari.Toivottavasti saadaan omat päättäjät oikeuteen ja eroon eu hömpästä.