Torstai 20.9.2018

Katalonia julistautuu itsenäiseksi pikavauhtia – Espanjalle varoitus ”virheestä joka muuttaa kaiken”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.10.2017 08:27
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Carles Puigdemont.
|

Espanjan itsehallintoalue Katalonia aikoo julistautua itsenäiseksi jo lähipäivien aikana, ilmoittaa aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont BBC:n haastattelussa.

Puigdemontin mukaan Katalonian hallitus tulee toimimaan ”tämän viikon lopussa tai ensi viikon alussa”. Kun häneltä kysyttiin, mitä hän tekee jos Espanjan keskushallitus puuttuu tilanteeseen ja ottaa Katalonian hallituksen ja hallinnon haltuunsa, Puigdemont sanoi tätä mahdollisuutta virheeksi, ”joka muuttaisi kaiken”.

Katalonian itsenäisyysjulistus tulee olemaan yksipuolinen, sillä Espanja pitää kansanäänestystä laittomana. Näin ollen myös julistuksen käytännön vaikutukset ja seuraukset ovat hämärän peitossa.

Carles Puigdemontin mukaan Madridin ja Katalonian hallituksen välit ovat tällä hetkellä poikki eikä yhteyttä ole. Hän on kuitenkin aiemmin puhunut neuvotteluratkaisun puolesta.

Espanjan kuningas Felipe VI puolestaan tuomitsi Katalonian kansanäänestyksen ja totesi järjestäjien asettaneen itsensä lain yläpuolelle. Kuningas pitää tilannetta vakavana.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

Jeps, kaikki viralliset tahot ja hyvin pitkälle myös myötäkarvamedia tuomitsee Katalonian itsenäisyysjulistuksen "laittomana".

Kuinka monta maata olisi itsenäistynyt, jos se olisi tehty "laillisesti"?

Esim Suomi julistautui aivan yhtä laittomasti itsenäiseksi vuonna 1917.

Jairi Palonen

Espanjassa kataaninkielinen vähemmistö on noussut Espanjan hallitusta vastaan. Suomen malli voisi toimia sielläkin!

Presidentti Ahtisaari voisi käydä neuvomassa Espanjan hallitusta muuttamaan maan perustuslakia niin, että kataanin kieli säädettäisiin Espanjassa toiseksi kansalliskieleksi. Suomessa v. 2011 säädetty Kansalliskielistrategia voisi toimia mallina uudistukselle!

Kataaninkielisille pitää tietysti olla omankieliset koulut ja yliopistot. Kaikille espanjalaisille säädettäisiin kataanin kieli pakolliseksi oppiaineeksi alakoulusta ammatti- ja yliopistokoulutuksen loppuun asti. Kaikkiin Espanjan valtion ja kuntien virkoihin säädettäisiin velvollisuus osata sekä maan pääkieltä espanjaa että kataanin kieltä. Kataaninkieliset voisivat näin saada etuoikeuden kaikkiin virkatehtäviin Espanjassa. Näin kataaninkieliset saisivat myös viranomaispalvelut omalla kielellään kaikkialla Espanjassa.

EU:n laki kielivähemmistöjen oikeuksista puolustaisi varmasti katalonialaisia tässä uudistuksessa!.

Petri Heiniemi

Katalaanin lisäksi, tulisi pakollisiksi määrätä myös galego ja baski. Suomestakin puuttuu vielä ainakin pakkovenäjä, pakkosaame, pakkosomali, pakkoarabia ja pakkopersia. Suomen osaamista ei näin tarvitsisi vaatia mihinkään tehtävään. Tämä onkin hirveän vaikea kieli ja tiedetään etteivät kaikki opi suomea koko elämänsä aikana, vaikka viettäisivätkin sen täällä asuen.