Maanantai 20.5.2019

Professori haukkuu EU:n Katalonia-linjan: ”Teeskentelyä – Nyt täytyy päättää, onko EU kansalaisia vai valtioita varten”

Luotu: 
4.10.2017 14:01
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
|

”Euroopan täytyy päättää, palveleeko se kansalaisia vai valtioita, onko se talouskartelli vai sosiaalinen rakennelma.” Näin kirjoittaa Katalonian itsenäisyysäänestyksestä espanjalainen ekonomisti, professori Jordi Angusto Social Europe -verkkosivulla julkaistussa kirjoituksessa.

Angusto on barcelonalainen ja siis itsekin katalaani. Katalonia äänesti viime sunnuntaina itsenäisyydestä. Espanjan keskushallinto oli tuominnut äänestyksen laittomaksi jo etukäteen ja sen edustamat poliisit puuttuivat kovin ottein äänestykseen. Yli 800 ihmisen kerrottiin loukkaantuneen väkivaltaisuuksissa.

–Kriittinen kysymys sunnuntain äänestyksen ja (Espanjan) poliisin väkivaltaisen puuttumisen jälkeen on: kuinka kauan Katalonian kansa vastustaa poliisin hyökkäyksiä rauhanomaisesti? Joku Madridissa voi haaveilla terrorismin heräämisestä Kataloniassa, jolloin poliittinen ongelma muuttuisi yleisen järjestyksen ongelmaksi, Angusto pohtii.

Kirjoituksessaan Angusto viittaa muun muassa Euroopan komission puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille esitettyyn kritiikkiin siitä, ettei tämä tuominnut espanjalaispoliisien toimintaa, vaan korosti, että kyse on Espanjan sisäisestä asiasta, ja että äänestys oli laiton.

–Sen teeskenteleminen, ettäkö Katalonian vaatimukset olisivat Espanjan sisäinen asia ja vaieta taas asiasta, ei ole demokraattinen vaihtoehto. Kansallisvaltioiden asettaminen kansalaisten edelle ei ole eurooppalainen vaihtoehto. EU:n on puututtava ja toimittava konfliktin välittäjänä, Angusto vaatii.

Nykyisessä tilanteessa ei Anguston mukaan ole muuta ulospääsyä kuin uuden, laillisen kansanäänestyksen järjestäminen. Hänen mukaansa äänestyslipussa tulee olla itsenäistymisen lisäksi muitakin vaihtoehtoja kuten Espanjan ja Katalonian nykyisen suhteen muuttaminen.

Euroopan parlamentissakin taloudellisena neuvonantajana toiminut Angusto arvioi, että nykyinen konflikti Espanjan ja Katalonian välillä alkoi vuonna 2010. Tuolloin Espanjan perustuslakituomioistuin hylkäsi Katalonian ehdotuksesta espanjalaisesta liittovaltiosta, missä maakunta voisi itse toimia osavaltiona.

–Saman perustuslain muuttamiseen kului alle viikko, kun EU hyväksyi taloussopimuksen velanmaksun priorisoinnista [vuonna 2012 tehty Sopimus talous- ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta], Angusto kirjoittaa.

–Vain demokratiaa pelkäävät voivat vastustaa tällaista ratkaisua. Katalonian ja Espanjan suhteet eivät ole aina olleet rakkaustarinaa, vaikkakin ne saivat alkunsa 500 vuotta sitten kuninkaallisessa avioliitossa. Onko nyt aika avioerolle? Sen ei pitäisi olla draama: EU on palapeli valtioista, joista moni on itsenäistynyt vasta äskettäin, toteaa Angusto.

LUE LISÄÄ: 

Katalonia julistautuu itsenäiseksi pikavauhtia – Espanjalle varoitus ”virheestä joka muuttaa kaiken”

Junckerin hiljaisuus Kataloniasta hämmentää – Lehti: ”Puolueettomuus ei ole enää puolueettomuutta”

Suomalainen kansanedustaja todisti väkivaltaa Kataloniassa: Verisiä äänestäjiä ja poliisin muoviluoteja, katalaanien aseena leluharhautus

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jairi Palonen

Espanjassa kataaninkielinen vähemmistö on noussut Espanjan hallitusta vastaan.
Suomen malli voisi toimia sielläkin! Presidentti Ahtisaari voisi käydä neuvomassa Espanjan hallitusta muuttamaan maan perustuslakia niin, että kataanin kieli säädettäisiin Espanjassa toiseksi kansalliskieleksi. Suomessa v. 2011 säädetty Kansalliskielistrategia voisi toimia mallina uudistukselle!

Kataaninkielisille pitää tietysti olla omankieliset koulut ja yliopistot. Kaikille espanjalaisille säädettäisiin kataanin kieli pakolliseksi oppiaineeksi alakoulusta ammatti- ja yliopistokoulutuksen loppuun asti. Kaikkiin Espanjan valtion ja kuntien virkoihin säädettäisiin velvollisuus osata sekä maan pääkieltä espanjaa että kataanin kieltä. Kataaninkieliset voisivat näin saada etuoikeuden kaikkiin virkatehtäviin Espanjassa. Näin kataaninkieliset saisivat myös viranomaispalvelut omalla kielellään kaikkialla Espanjassa.

EU:n laki kielivähemmistöjen oikeuksista puolustaisi varmasti katalonialaisia tässä uudistuksessa!.

Kai Schleutker

Taitaa Kataloniassa tunteet olla pinnassa enemmän kuin järki, mistä osoituksena myös oheisen professorin puheet. On karkeaa asioiden yksinkertaistusta ja populismia olettaa että Euroopan unioni tai yksittäinen valtio on JOKO taloutta/hallintoa TAI ihmisiä varten. Yhteiskunta ajatuksena lähti tarpeesta saada suojaa ulkopuolisia vihollisia vastaan. Sitä mukaa kun väestö on (yli)kasvanut, myös yhteiskuntien ongelmat kasvavat. EU:lla on kasvavassa määrin ulkoisia uhkia joten nyt olisi syytä pistää hiukan äitä hattuun Kataloniassakin. Visio Euroopasta jossa jokaisen valtion sisällä on 10-20 kiihkeätä kuumakallealuetta ajamassa omaa itsenäisyyttään on tosin oikein houkutteleva- ikävä kyllä se on sitä kaikille muille paitsi meille eurooppalaisille.

Olavi Solano

Jairi Palonen: Ei ole olemassa kataaninkieltä. Kataloniassa on kataloniankieli, niinkuin Espanjassa on espanjankieli.
Älä usko Googlen kääntäjään,voi tulla mitä hyvänsä nimityksiä.
Katalonialaisilla on kuitenkin paljon muista asioista kysymys kuin kielestä.

Markku Lehto

Että EU valjastettaisiin osan katalonialaisten itsenäisyyshaaveiden toteuttajaksi ? Ei taida mennä ihan noin vain lävitse. Espanja on EU:n jäsenmaa ja Katalonia kuuluu siihen. Jos Katalonia haluaa lähteä omille teilleen, niin siitä sitten vaan, mutta se ei kuulu EU:lle, se on Espanjan ja siihen vielä kuuluvan Katalonian välinen asia. EU:n ei tule tässä tilanteessa mitenkään provosoitua järjestetyistä mielenosoituksista sekä niihin kohdistuneista voimatoimista. Toki on todettava, että Espanjan hallitus olisi voinut toimia toisinkin. Moinen voimakas reaktio osoittaa myös, että Espanjan hallituksella ei kaikki taida olla hanskassa.

Jos Kataloniassa aloitetaan terroristitoiminta Espanjan hallitusta vastaan, se ei todellakaan sada EU:n silmissä Katalonian itsenäistymisen laariin. Päin vastoin se koetaan epävakauden luomiseksi EU:ssa ja niiden toiminnan tukemiseksi, jotka toimivat EU:n hajottamiseksi. Jokainen voi miettiä keitä EU:n hajottamiseksi toimijat ovat. Toiminta EU:n hajottamiseksi on katsottava vihamieliseksi teoksi EU:ta vastaan.

Toki Katalonian tulee sitten muistaa, että Espanjan mandaatilla siitä ei tule automaattisesti EU:n jäsenmaata. Se prosessi vie vuosia.

Jaakko Paasonen

Sipilä vieköön..kepulien maakunta himmeli/mallin Espanjaan. Sillä tuo kin selviäisi ja kaikki olisivat tyytyväisiä.
Tai sitten ei.

Meillähän on myös oma kataloniamme,
,Ahvenanmaa jossa mannersuomalaisia potkitaan munille eikä heillä ole siellä mitään oikeuksia.. eikä kukaan siitä haloota nosta .
Fyrkkaa mätetään maakuntaan kaksin käsin,että voivat jatkaa ruotdittumista,ja
mannerSuomalaisten hyljeksimistä.
Kornilta tuntuu ,että meillä Suomessa on alue,/lääni jossa edes poliisin ei tarvitse osata Suomea ja jossa sen osaamista hävetään.
Ei lähtisi paikallinen poliisi hakkaamaan äänestäjiä enkä usko että moni emämaastakaan siihen alkaisi..
No,Nämä kansallis/isänmaalliset ovat kuitenkin eri asia.. Heitä sopii piestä ja syytteitä nostella , mantereella,kun ovat EUta ja liittovaltiota vastaan.

Vaan Kello käy ja kansalaisten silmät alkavat pikkuhiljaa aueta.. viimeinkin.

Mielenkiintoista..

Jukka Lampinen

Miksi asia on näin vaikea, siksi että Ukrainassa ja Venäjä pakoitteissa EU vetoaa juuri samoihin perusteisiin.
Valtio on tärkeämpi, kuin Krimin venäläisten ihmisoikeudet, vaikka sielläkin asetelma on selkeä.
Venäläiset on olleet satoja vuosia, Krimin ja Itä-Ukrainan alueiden hallitseva kulttuuri.
Ukrainaan alueet on kuuluneet vasta muutaman vuoden, silti EU ei kunnioita venäläisen enemmistön ihmisoikeuksia, vaan vetoaa tekopyhästi valtio lakiin.

Vallasta tässä kyse on, ensiksi valtion vallasta ja sitten USA-EU Imperiumin vallasta.
Ylivalta on pahaa, sitä käyttää valtiot ja Imperiumit omaksi edukseen, meidänkin on aika myöntää että myös EU edustaa pahaa Imperialista valtaa.
Katalonian kapina, paljastaa sen valheen missä elämme.

Timo-Pekka Mustakallio

EU/USA:n epäpyhän liiton valikoiva oikeuskäsitys todellakin on aika erikoinen: ensin he sponssaavat vähemmistökapinan, mikä tuskin on Ukrainan perustuslain mukainen tapa vaihtaa valtaa (ja kansainvälisen lain mukainen rikos, sillä kaksikko lupaili vallan anastajiksi kaavailemilleen politiikan kaikkein kuvottavimmille laarinpohjille vieläpä taloudellista hyötyä tukirahoina - julkisesti ellei julkeasti). Krimin osalta perustuslaki, mikä juuri oli kumottu, olisi kaksikon mielestä sitten äkisti vironnut ja tehnyt comebackin... juuri sopivasti jotta krimiläisten jo vuoden 1992 NL-isojaosta asti tunnettu itsenäistymishalu olisikin muuttunut taas laittomaksi! Amazing, isn't it?!

Noh, tiedämme toki taustan: ilman Krimin runsaita luonnonvaroja (joita lie Pikku-Persianlahden verran) koko Ukraina-keikka oli mieletön, sillä sen talousvoima ei pystynyt hoitamaan maan jättivelkoja ennenkään... eikä etenkään post-Maidanin talousromahduksen jälkeen. Keikka on muuttunut paitsi tuhansien ukrainalaisten, myös miljardien haudaksi... joita meidän wannabe-maailmanvalloittajilla ei oikeasti ollut. Odotamme vaan koska tuo tuhoon tuomittu projekti tulee silmille, jolloin valtavat tappiot realisoituvat. Napoleon ja Hitler epäonnistuivat Lebensraum-retkillään (ja huolella, voisi lisätä!), ja niin tulee iso kasa tikkuja EU-ontelopäidenkin keikasta.

Tämä siis ilman ilkkumista, kuvauksena miten harkitsemattomia hasardöörejä USA ja sen EU-perävaunu olivatkaan: vastuulliset kuten kamala van Rompuy ansaitsevat vielä paljon jyrkemmän tuomion kuin kehtaan kirjoittaa. Tällaisilleko vielä luovuttaisimme lisää valtaa, luovuttaisimme itsenäisyytemme?

Katalonia liikkuu jo vastavirtaan, ja se saa ilman epäilystä seuraajia - niitä, joilla on järki vielä tallella ja Euroopan aito monikulttuurisuus, aito henkevyys syvästi sielussaan. Byrokraattiviisaus (joka sekin on siis jo päässyt hukkumaan EU:lta) on heikko korvike aidolle asialle. Katalaanien hakkaaminen lakikirjalla (EU:n jo tyhjäksi tekemällä, sillä mitäpä lakeja tai sääntöjä se itse enää viitsii noudattaa) ei loukkaa vain professorin vain laajojen EU-kansalaispiirien oikeudentajua.

Hus eurokraatti, hus, historian roskakoriin siitä!

Oiva Luosujarvi

Jos kyseessä olisi islamilainen valtio ja katalaanit suosisivat yhdysvaltoja ja natoa, niin heti olisi tarjolla aseita ja tarvikkeita vallankumouksen suorittamista varten.

Ukrainassa oli tukea tarjolla heti hallitusta vastaan kapinoiville, koska toisella puolella oli hallituksen sopimus venäjän kanssa.
Syyriassa oli tukea tarjolla heti, kun ihanat sunnit halusivat taistella shiioja vastaan.
Jemenin tilanne ei kiinosta, kun sunnit tuhoavat shiioja, joten natomaille asia on ok, Kun he eivät muista 9/11 terroristien olleen sunneja, eivät muista isis-terroristien olevan sunneja, eivät muista osama bin ladenin olleen sunni-muslimi, eivät muista kaikkien euroopassa tapettujen terroristien olleen sunni-muslimeja ja nato-maat unohtavat tarkoituksella sadat tuhannet raiskatut naiset ja tuhannet kuolleet länsimaissa, koska raiskaajat ovat pakolais-statuksella olevia.
Libya tuhottiin totaalisesti, kun tarjolla oli suuret öjyvarat ja seurauksia luetaan uutisista edelleen melkein päivittäin.

Katalaanit eivät oikeutta tule saamaan ilman taisteluja.

Timo-Pekka Mustakallio

Näinhän se on nähtävä. Espanja tai EU:kaan ei voi sallia kenenkään karata "ikuisesta" liitosta, eli Katalonian itsenäistyminen - jos enemmistö sitä haluaisi, mitä sunnuntaisen äänestyksen pohjalta ei voi vielä todeta - edellyttäisi jonkinlaista levotonta aikaa. Katalonialla on toki muinaisena kuningaskuntana jonkinlaiset perusteet, ja joitain erottavia tekijöitä kastiljia puhuvaan jäännös-Espanjaan verrattuna.

Jos tästä synnytetään voi olla, että muinaisen Suur-Katalonian muitakin alueita liittyisi tähän secessioon: vaikkapa Baleaarit, kenties jopa Ranskan Roussillonin muinaiskatalonialaiset alueet? Muutos muuttuu, mikään ihmisen luomus ei ole "ikuinen ja peruuttamaton" kuten jotkut vallastaan humaltuneet EU-höntit kehtasivat kajauttaa. Vauras Suur-Katalonia olisi merkittävä tekijä Välimeren alueella.

EU:n ja sen yhteisvaluutan posahtaminen tietää jättikriisiä, mutta se lie "survivable", ja parempi vaihtoehto kuin "Neljäs valtakunta", tiukassa germaanikomennossa kulkeva, jo nyt totalitäärisiä keinoja käyttävä EU, humanistisen Euroopan surma.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Nyt täytyy päättää, onko EU kansalaisia vai valtioita varten”

Vai Pankkeja varten?
Kun EU/IMF pisti Kreikan kansan Saksan ja Ranskan pankkien velkojen takia osoitti kansa mieltään kaduilla.
Panssarit,vesitykit,pamput oli vastassa.
Yksi nuori kuoli poliisien luoteihin ja mielenosoitukset levisi ympäri Kreikkaa.
Turhaa "taivastelua". Jokainen valtio on varautunut kansan mielenosoituksiin asein,poliisien,armeijan käyttämänä.
Eikä Suomikaan ole poikkeus siinä. Onhan poliiseillekin hankittu uudet aseet "terrorismia" vastaan.

Rauno Kujala

Suomen perustuslain mukaan ylintä päätäntävaltaa käyttää kansa. Suomalaiset eivät ole antaneet mandaattia liittovaltiolle (Eu), sehän sitäpaitsi on mahdotonta perustuslain mukaan. Eiköhän samansuuntaiset ole lait muissakin maissa, joten asia on selvä, kansalaiset päättävät, Eu seuraa (jos se ei siihen kykene, siitä irtaannutaan)

Jaakko Karki

EU näyttää olevan ensisijaisesti Brysselin ei-demokraattisesti valittuja byrokraatteja varten (kuten Junker, lukuisat palkkiotyössä olevat komissaarit kuten Katainen, ja 11 000 korkeasti palkattua virkamiestä), toissijaisesti muiden elitisti poliitiikkojen palkkio- ja itsensä esiintuomisen foorumi, kolmanneksi jäsenmaiden alistamisen ja yhdenmukaistamisen väline, jossa vielä eroon pyrkiviä valtioita yritetään rankaista kuten Britannian kohdalla, neljänneksi EUssa armoitettujen (MEP, byrokraatit) varojen keruu ja vallan käytön väline (kuten Saksan ja Ranskan pankkien pelastaminen Kreikan kriisin varjolla), ja tämän jälkeen Saksan ja pienemmässä määrin myös Ranskan Euroopan dominanssi pyrkimyksen väline. Missään tapauksessa EU ei ole osoittanut olevansa kansalaisia varten.