Keskiviikko 19.9.2018

Pohjois-Koreassa vierailleilta venäläisiltä tyly viesti: ”He ovat valmiita yhteenottoon”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.10.2017 12:43
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Pohjois-Korea teki syyskuun alussa kokeen vetypommilla ja uhannut tehdä saman kokeen uudelleen.
|

Pohjois-Koreassa vierailleiden venäläisten parlamenttiedustajien mukaan Pohjois-Korea saattaa tehdä uuden kokeen mannertenvälisillä ohjuksilla pian. 

–He kertoivat valmistelevansa koetta ohjuksella, jonka kantama olisi Yhdysvaltain länsirannikolle asti. Pohjoiskorealaisten mukaan koe tehdään pian, Venäjän parlamentin alahuoneen duuman edustaja Anton Morozov kertoo uutistoimisto Bloombergille.

–He tekivät erittäin selväksi, että ovat valmiita yhteenottoon, hän jatkoi.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA väitti perjantaina, että Yhdysvallat on yrittänyt tappaa maan johtajan Kim Jong-unin toukokuussa. Asiasta uutisoi muun muassa Newsweek, jonka mukaan pohjoiskorealaiset syyttävät Yhdysvaltoja terrorismista. Pohjois-Korea on esittänyt samoja syytöksiä aikaisemminkin.

Pohjois-Korea teki syyskuun alussa kokeen vetypommilla ja uhannut tehdä saman kokeen uudelleen.

Lisää aiheesta:

Pohjois-Korean ulkoministeri jylisi Trumpin twiitistä: Yhdysvallat on julistanut sodan

Kim Jong-un uhkaa Donald Trumpia – varoitus vetypommista Tyynellämerellä

Pohjois-Korea vahvisti testanneensa vetypommia: ”Vie kriisin huomattavasti vaarallisemmalle tasolle”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markus Weyland

Onneksi Venäjän ja Kiinan intressit P-Koreassa eivät ole enää niin voimakkaat kuin heti Korean sodan 1953 jälkeen. Silloin itä yritti voimaasti levittää kommunismia ja länsi kapitalismia ja tämä kilpailu oli agressiivista. Nykyään ei kommunismin aatetta itsessään puolusteta Venäjällä ja Kiinassa, lähinnä myötätuntoa ja kauppayhteyttä Kimiin enää.

Esko Riikonen

Miettikääpä mitä tapahtuu, kun kokeiltava mannertenvälinen ohjus harhautuu suunnasta ja yhteys katkeaa siihen ja se putoaa johonkin naapurimaahan. Sekin riski on olemassa ja kun ottaa nykytilanteen huomioon, niin vähällä ei selvitä.

Markku Lehto

Kieltämättä Venäjä saattaa nähdä Tanskan salmet, Itämeren ja Suomenlahden reitin uhan alaisena, kun Itämeren yhdeksästä rantavaltiosta kuusi kuuluu Natoon ja kaksi on Naton kumppaneita. Varsinkin kun Venäjä on omilla viime vuosien toimillaan tulehduttanut tilanteen herkäksi. Sitten aletaan puhumaan Venäjän "legitiimeistä oikeuksista" Itämerellä. "Maantieteelle emme voi mitään."

Mikko Toivonen

Kannattaa myös muistaa että Kimin raketteja radalle linkoavat venäläiset RD-250 metyylihydratsiinia käyttävät rakettimoottorit ja että Kimin alukset käyvät Vladin Itä (Vladi vostok) satamassa "bunkraamassa" dieseliä ja raskasta polttoöljyä

Venäjällä on siis Kimiin paljon suurempi ohjausote kuin ulkopuolelta pikasilmäyksellä näyttää.