Lauantai 21.7.2018

Katalonia julistautuu itsenäiseksi ensi viikolla? - Suomalaistutkija: ”Jäljellä on vähän hyviä vaihtoehtoja”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.10.2017 12:26
Päivitetty: 
8.10.2017 12:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Katalonia saattaa julistautua itsenäiseksi tiistaina.
|

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on varoittanut Kataloniaa julistautumasta itsenäiseksi. Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont puhuu alueparlamentille tiistaina ja yleisesti arvioidaan, että hän saattaa silloin antaa maakunnan itsenäistymisjulistuksen. 

–Katalonian itsenäistymisjulistuksella ei ole mitään vaikutusta mihinkään. Espanja ei tule hajoamaan ja kansallisesta yhtenäisyydestämme tullaan pitämään kiinni. En sulje pois mahdollisuutta, että Katalonian itsehallinto lakkautetaan, Rajoy sanoi El Pais -lehdelle myöhään lauantaina.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko kuvailee tilannetta haastavaksi ja sanoo Katalonian itsenäisyyden olevan kaukainen haave.

–Polarisoitunut tilanne on haastava ja jäljellä on vähän hyviä vaihtoehtoja. Yksipuolinen itsenäisyysjulistus tekisi Kataloniasta hylkiövaltion. Espanjan hallituksen olisi tällöin käytettävä perustuslaillista valtaansa kumotakseen Katalonian autonomian. Se kuitenkin johtaisi entistä jyrkempään polarisaatioon ja mahdolliseen väkivallan eskaloitumiseen. Separatistit saattaisivat voittaa tällä sympatiaa, mutta sen hinta olisi kova. Tällä tiellä joko keskushallinto tai Katalonian alueellinen hallinto voivat kaatua, hän kirjoittaa kommentissaan.

Tammikon mukaan tärkein kysymys on, kuinka saada osapuolet samaan neuvottelupöytään. 

–Espanjan hallitus haluaa varmasti takuun siitä, että itsenäisyyttä ei julisteta, ja Katalonia osoittaa kunnioittavansa Espanjan perustuslakia ja oikeusvaltiota, joihin viime kädessä myös Katalonian järjestys perustuu. Madrid ei taivu mielenosoitusten ja uhkailun edessä. Toisaalta Katalonia tarvitsee jotain rahoittaakseen kiihtyneitä itsenäisyyden kannattajia, hän sanoo. 

Tammikko pitäisi hyvänä alkuna uusia itsehallinnon rahoitusmalleja, kuten Baskimaan kaltaista verotusoikeutta.

–Kompromissien tekeminen ei kuitenkaan ole tähän mennessä ollut kummankaan osapuolen vahvuus. Pidemmällä aikavälillä kunnolla organisoidun ja sitovan äänestyksen järjestämisen pitää olla neuvottelupöydällä. Katalaaneille se on ainoa tapa saada itsenäisyyshankkeelle riittävä poliittinen legitimiteetti ja mahdollisesti kansainvälinen tunnustus. Keskushallinnolle se olisi tapa osoittaa kansainväliselle yhteisölle, että Katalonian näkökulma on paitsi oikeudellisesti, myös poliittisesti ja moraalisesti oikeutettu.

Katalonian julkisuusdiplomatianeuvostossa työharjoitteluaan tekevä valtio-opin opiskelija Janne Riitakorpi arvioi, että Katalonian ja Espanjan välinen tilanne on todella vakava poliittinen konflikti. 

–Se ei ole vielä varsinaisesti kansainvälistynyt koska Katalonia ei ole julistautunut itsenäiseksi, mutta se on jo konflikti, jonka ratkaisemiseksi vaaditaan sovittelua, mielellään kansainvälisen välittäjän avulla, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan

Jos Katalonia julistautuu itsenäiseksi, Espanja tulee Riitakorven mukaan käyttämään ”varsin kovia” keinoja. 

–Tilanne voi kärjistyä aika pahaksi, jos Espanjan poliisivoimat toimivat Katalonian hallintorakennuksia vastaan tilanteessa, jossa valtavat mielenosoitukset on kutsuttu niitä suojelemaan. 

Riitakorpi sanoo, että yleinen näkemys Kataloniassa on se, että ainoa tapa päästä neuvottelupöytään Espanjan kanssa on julistautua kansanäänestyksen mandaatilla itsenäiseksi tasavallaksi, vastustaa ja hyödyntää Espanjan vastareaktioita parhaan mukaan ja toivoa kansainvälisen yhteisön painostavan ja auttavan sovittelun aikaansaamiseksi. 

–Siinä tilanteessa Espanja ei ainakaan voisi kieltäytyä neuvottelemasta vedoten siihen, että Katalonia uhkaa yksipuolisella itsenäistymisjulistuksella, kun se olisi jo annettu. Lopputulema pitkällä aikavälillä voi sitten olla mitä tahansa täyden katastrofin ja Katalonian todellisen itsenäistymisen välillä mutta on hyvin mahdollista, että neuvoteltu oikea kansanäänestys nousisi tätä reittiä kulkien jossain kohtaa realistiseksi kompromissiskenaarioksi, vaikka itsenäistymishanke epäonnistuisikin lyhyellä aikavälillä laajan kansainvälisen tunnustuksen puutteeseen. Ja jos jonain päivänä tällainen kansanäänestys järjestettäisiin ja ”kyllä”-voittaisi senkin, uusi yritys saavuttaisi todennäköisesti kansainvälisen tunnustuksen, vaikka Espanja kieltäytyisikin alkuun tuloksen toimeenpanemisen neuvottelemista.

Katalonian itsenäistymisen vastustajat ovat tänään osoittaneet mieltään Barcelonassa. 

Maakunnassa järjestettiin viikko sitten kansanäänestys itsenäistymisestä. Siinä 90 prosenttia äänestäjistä kannatti Espanjasta irtautumista. Äänestysvilkkaus oli kuitenkin vain 43 prosenttia. Espanja yritti estää äänestyksen osin väkivalloin katsottuaan sen laittomaksi.

Lue myös:

”Häpeällistä” – EU:n Katalonia-puheet hämmentävät, tukea jopa poliisin laajasti järkyttäneille otteille

Suomalaiskansanedustaja todisti väkivaltaa Kataloniassa: Verisiä äänestäjiä ja poliisin muoviluoteja

Junckerin hiljaisuus Kataloniasta hämmentää – Lehti: ”Puolueettomuus ei ole enää puolueettomuutta”

Katalonia julistautumassa itsenäiseksi – Espanjalle varoitus ”virheestä joka muuttaa kaiken”

Professori haukkuu EU:n Katalonia-linjan: ”Onko EU kansalaisia vai valtioita varten?”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Lehtonen

Katalaaneille Madridin korruptoitunut keskushallinto edustaa Francon perillisiä. 3/4 katalaaneista kannattaa itsenäisyyttä. Vauras Barcelona on vetänyt väestöä muualta Espanjasta niin, että itsenäisyyden kannatus alueella on sitten lähes tasan.

Espanjan sisällissodassa juuri Katalonian kommunistit pisti kovasti hanttiin.Mm. vuonna 1976 tunsin kansallishenkisyyden vahvasti ja minua kiikutettiin eri pakkoihin, jossa näkyi vanhat luodin reiät ja pommitukset. Silloin vielä piti kuiskata 'Franco facista".

On se nyt p...kele ettei tällainen euroopan suurin kieli/kulttuuri, jolla ei ole omaa valtiota ei saisi päättää itsenäisyydestään. Eu:lla lienee pelko persiissä, että tämä aiheuttaisi dominoreaktion.

Tarmo Ruosteenoja

Aika puutteellinen artikkeli! Siitä olen samaa mieltä, että pääministeri Rajoy teki emämunauksen yrittäessään estää itsenäisyysäänestyksen, ja vielä voimakeinoin! Todellisuudessa hän esti ensi sijassa itsenäisyyttä vastustavien äänestämisen! Samalla hän kai sitten antoi oikeutuksen kaiken maailman asiantuntuntijoille kirjoittaa äänestystuloksesta mitä sattuu! Yksikään toimittaja Suomessa ei ole kyseenalaistanut tulosta! TV- kuvasta Espanjassa saattoi todeta mm. uurnien täyttämistä kadulla erilaisilla lippusilla. Äänestys oli mahdollista kaikilla äänestyspaikoilla, joilla ei ollut sähköistä yhteyttä. Riippumaton tarkkailujärjestö esitti raportin, jossa kuvien kanssa todistettiin monien äänestäjien käyneen äänestämässä lukuisia kertoja. Tämä oli kaikin tavoin äänestysfarssi - sekä äänestyksen järjestäjien, että sitä vastustavan poliisivoiman osalta. Siitä ei voi päätellä mitään muuta, kuin että Katalonian kansallispuolue on mennyt vasemmistolaisten ääriryhmien ansaan.

Jaakko Karki

Katalonian kansalla on moraalinen oikeus omaan itsehallintoon ja itsenäisyyteen niinkuin muillakin kansoilla, kuten entisen Jugoslavian ja Neuvostoliiton eri kansoilla ja Suomella 100 vuotta sitten. Heillä on oma kielensä, kulttuurinsa, perinteensä, historiansa ja tahto olla itsenäinen, muista ja muualla olevista hallitsijoista riippumaton. Madridin poliisi hyökkäykset ja siihen liittyneet järjettömät Madridin hallintokoneiston väkivaltatoimet rauhanomaisia siviilejä ja äänestäjiä vastaan olivat täysin kohtuuttomia, demokratian hengen vastaisia. Nämä väkivaltatoimet vahvistivat Katalonian itsenäisyystahtoa edelleen. Voimakasta tahtoa seuraa usein toteutus, joko demokraattisin ja rauhanomaisin keinoin tai suoremmin keinoin. Suomen ja koko EUn johdon on syytä keskustella asiasta avoimesti ja valmistautua tunnustamaan Katalonian itsenäisyys jos he sen tien itse valitsevat, sekä myös Kurdien ja muiden vastaavien itsenäisyys.
Britannia on nyt jo kahdesti osoittanut olevansa aito demokratia: Skotlannin sai äänestää itsenäisyydestä mutta valitsi jäädä UKhon. Pääministeri Cameron lupasi äänestyksen EUn jäsenyydestä ja enemmistö äänesti Brexitin puolesta. Tällä tavalla rauhanomainen demokratia toimii. Toivottavasti myös Kataloniassa ja Espamjassa.

Jaakko Paasonen

Eli 43℅ ehti äänestää ennenkuin Madridin väkivaltakoneisto ehti paikalle hakkaamaan 800 kansanäänestäjää ja puolesta mieltään osoittavaa sairaala kuntoon. Toinen mokoma Ilmeisesti nuolee haavaojaan kotona.. ja puristaa kättä nyrkkiin entistä kovemmin...ja syystäkin.

Samanlainen väkivalta ei ole pois suljettu Suomessakaan, jos tulevien vaalien tulokset ovat €U kriittisiä ja osoittavat kansan enemmistön haluavan muuta kuin syvempää integraatiota, lisää terroriuhkaa/
mamutusta a'la Jyrki Katainen/€U.komissio.joka ajaa Suomea iittovaltion suuntaan. Kuten myös Sipilän hallitus .
Varmaan Turust ja Tampereelta nääs sitten tulee ne pamputtajat, esim , Helsingin polpon avuksi jos Täällä homma menee toisin kuin EU suvakit vaatii.
Kokolailla mielenkiintoinen asetelma,joka jää nähtäväksi .