Lauantai 21.7.2018

Professorilta jyrkkä ei Katalonian itsenäisyydelle: ”Harvoin, jos koskaan, törmää yhtä virheelliseen analyysiin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.10.2017 11:19
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Katalonian itsenäistymisäänestyksen yhteydessä puhkesi väkivaltaisuuksia, joissa loukkaantui satoja ihmisiä.
|

Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen tyrmää täysin Katalonian itsenäistymisaikeet. Kekkonen ihmettelee Puheenvuoron blogissaan syntynyttä keskustelua ja katalonialaisten saamaa laajaa ja varauksetonta tukea.

Katalonian presidentti Carles Puigdemont pitää tänään puheen itsehallintoalueen parlamentille ja hänen uskotaan aikovan julistaa Katalonia itsenäiseksi valtioksi. Jos julistus tulee, seuraukset voivat olla arvaamattomat. Julkisuudessa on spekuloitu jopa sisällissodan mahdollisuudella.

Kekkosen mukaan etenkin sosiaalisessa mediassa Katalonian tilanne nähdään virheellisesti samanlaisena kuin Suomen itsenäistymiskamppailu 1900-luvun alussa.

–Pieni sorrettu kansakunta taistelee väkivallattomasti itsenäisyytensä puolesta suurta repressiivistä valtiota vastaan, joka on vuosisatoja alistanut kansaa, joka on tavoitellut itsenäisyyttä siinä onnistumatta, Kekkonen kuvailee some-kansan mielipidettä Kataloniasta ja ampuu sen sitten alas.

–Harvoin, jos koskaan, olen törmännyt yhtä virheelliseen ja anakronistiseen analyysiin ajankohtaisesta yhteiskunnallisesta kriisistä. Eikä ole kovin tavallista sekään, että oikeistopopulistit ja vasemmistolaiset kaikkea ”hyvää” kannattavat vallankumousromantikot löytävät toisensa. Todella epäpyhä allianssi. Niin Suomessa kuin Euroopassa laajemminkin, Kekkonen kuittaa.

Katalonia on saanut huomiota myös suomalaispoliitikkojen keskuudessa. Perussuomalainen eduskuntaryhmä on ilmoittanut olevansa Katalonian tukena ja keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on profiloitunut Katalonian puolustajaksi ja vaatinut Suomelta jopa alueen itsenäisyyden tunnustamista tuloksesta riippuen ennen varsinaista kansanäänestystä. Suomen poliittisen johdon äänenpainoja Katalonian suhteen on arvosteltu liian myötämielisiksi Espanjaa kohtaan.

”Moninkertaisesti laiton kansanäänestys”

Kekkonen huomauttaa, että Katalonian aluehallinnon yritys järjestää kansanäänestys oli moninkertaisesti laiton. Se oli Kekkosen mukaan vastoin Espanjan demokraattista perustuslakia (1978), ja perustuslakituomioistuin oli kieltänyt sen. Lisäksi se vietiin Kekkosen mukaan läpi Katalonian alueparlamentissa laittomia menettelyjä käyttäen. Laittomuusnäkökulmaa ovat korostaneet myös Suomen poliittinen johto sekä EU-johtajat.

–Erityisesti on huomattava, että tämä poliittinen projekti ei nauti Katalonian asukkaiden enemmistön kannatusta. Näin hankkeelta puutuu myös yleinen legitimiteetti. Paradoksaalista kyllä hanketta ajaa Kataloniassa (ääri)oikeiston ja äärivasemmiston koalitio, joka sekin on outo ilmiö.

Monet ovat arvioineet, että jos Espanja olisi antanut Katalonian äänestää itsenäisyydestään rauhanomaisesti, tulos olisi voinut olla myös ei itsenäisyydelle. Katalonian aluehallinnon mukaan 90 prosenttia katalaaneista äänesti itsenäisyyden puolesta, kun äänestysprosentti oli reilut 40. Tilanne on kuitenkin epäselvä, sillä äänestys sujui sekasorron keskellä ja äänestyslippuja on kadonnut.

Kataloniassa puhkesi väkivaltaisuuksia kansanäänestyspäivänä sunnuntaina 1. lokakuuta. Maailmalle levisi verisiä kuvia, joista välittyivät poliisin kovat otteet äänestäjiä kohtaan. Satoja ihmisiä loukkaantui. Väkivalta on tuomittu laajasti, mutta esimerkiksi EU-johtajat ovat saaneet kritiikkiä siitä, että tuomio olisi pitänyt tulla nopeammin ja kovemmin sanoin. Lue tarkemmin: EU:lta odotettiin tiukempaa linjaa Katalonian väkivallasta: ”Häpeällistä”

–Itsestään selvää on tietenkin se, että Espanjan hallitus on toiminut taitamattomasti asiassa, eikä väkivalta sovi politiikan keinoksi (1.10 tapahtumat), Kekkonenkin myöntää kirjoituksessaan.

–Mediassa Katalonian separatistien uhriutumista korostava viesti on mennyt hyvin perille, vaikka heidän tulkintansa tilanteesta on lähes kaikessa faktojen vastainen. Separatistien historiankuvaus muistuttaa maailmansotien välisen valkoisen Suomen historiankuvaa, jossa itsenäisyyden juuria haettiin 1500-luvun lopun nuijasodasta ja sitä kauempaakin.

Kekkonen huomauttaa, että ”tällainen politisoitunut historiakuva unohtaa tosiasiat ja projisoi perusteettomasti vuosisataisen historian palvelemaan päivänpoliittisia tavoitteita”. Hän muistuttaa, että Katalonian itsenäisyys on noussut esille lähinnä vuonna 1934 tasavallan aikana ja viime vuosina vähemmistön hankkeena.

– Niin Espanjan kuin Suomenkin historia on ennen kaikkea ollut säätyjen ja myöhemmin eri poliittisten suuntausten valtakamppailua, jossa itsenäisyyden näkökulma on ollut toissijainen. Vasta syksyllä 1917 Suomessa itsenäisyyden tavoite sai todellista merkitystä ja laajaa kannatusta, Kekkonen vertaa.

Lue myös:

Julistautuuko Katalonia nyt itsenäiseksi? Espanja viritti perustuslain ”atomipommipykälän”

Suomalaistutkija Katalonian tilanteesta: ”Jäljellä on vähän hyviä vaihtoehtoja”

Professori haukkuu EU:n Katalonia-linjan: ”Onko EU kansalaisia vai valtioita varten?”

Katalonia julistautumassa itsenäiseksi – Espanjalle varoitus ”virheestä joka muuttaa kaiken”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Roomalaisen oikeuden professori,jolla varmaan vanha kunnon keisari Nero on esikuvana.
En yhtään hämmästyisi jos Eu taputtaisi käsiään innostuksesta,kun Katalonia poltetaan maantasalle.
Tämähän on ennenkuulumaton uhka Eu-roomalaista keisarillista eliittiä vastaan,ja mitä röyhkeyttä he osoittavat,vaatimalla oikeuksiaan itsenäisyydestä.

Matti Auer

Arvon professori on unohtanut vuosisataisen kiistan Katalonian ja Espanjan välillä. Perinteisesti kysymys on ollut kielestä ja kansakunnan identiteetistä (katalaani), joka on puhjennut uudelleen koko Eu:ta koskevassa identiteettikriisissä.

Arvatenkin samanlainen kieli- ja identiteettikiista on myös meillä Suomessa ja täällä valtaeliitti ei tietenkään haluaisi saman toistuvan täällä, vaikka aihetta olisi.

Jouni Borgman

No hyvä. Laitonta Kurdistania ei tule perustaa ja Venäjällä toimivat separatistit ansaitsevat äärimmäisen huonon kohtelunsa, koska rikkovat "lakia". Myös USA:n joidenkin osavaltioiden hankkeet liittovaltiosta eroamiseen on tuomittava täysin. Tiibetiläisten pyrkimys palauttaa itsenäisyytensä oli järkyttävää laittomuutta ja sitä seuranneet ihmisoikeusrikkomukset olivat aivan tiibetiläisten itse itselleen aiheuttamia.

Suomalaisille "asiantuntijoille" on kehkeytynyt ikävä tapa oikein piehtaroida kyynisyydessä ja julistaa kaikki muu kuin laskelmiin perustuva elämänasenteet ja pyrkimykset mitättömäksi. 500 miljoonan ihmisen yhtenäistä markkina-aluetta ei saa vaarantaa liehuvilla lipuilla ja muulla vallankumousromanttisella krääsällä.

Jukka Lampinen

Vain yläluokan säätyläisillä on oikeus vapaus taisteluun ja kansan luomiseen, sitähän tämä proffa yrittää väittää.
Hän hakee perusteita Suomen historiasta ja päätyy hurrien historialliseen valheeeen, että Suomen kansaa ei ollut ennen vuotta 1917.
Suomen kansan nuijasota vapaustaistelun, hän tuomitsee populistiseksi rahvaan laittomaksi kapinaksi.

Suomen kansan muodosti kieli ja kultuuri sen olemassa olo oli fakta, vaikka miehittäjä Ruotsin miehitys politiikka oli erittäin tehokasta.
Ruotsi esti suomalaisen sivistyneistön syntymisen estämällä kielen opetuksen ja koulutuksen.
Sillä viivytettiin kansan identiteetin, valtio hallinnon ja vapaus taistelun alkamista sadoilla vuosilla.

Suomen kansalla on ollut oikeus itsenäisyyteen jo tuhansia vuosia, vaikka valtio muoto ja sivistyneistö onkin puuttunut.
On jo aika päästä eroon tästä hurrien historiallisesta valheellisesta väitöksesta, että Suomen kansaa ei ollut.
Suomen kansa kyllä oli, mutta valtio hallinto puuttui, koska Ruotsalaiset miehittäjät estivät kansan sivistys tason noston.

Onko Kataloniassa kyse samasta asiasta kuin Suomessa aikoinaan, kansa on sivistyneistön otteessa eikä pääse vapautumaan.
Eihän Suomikaan ole vielä vapautunut, olemme edelleen sivistyneistön pakkoruotsi otteessa.

Jukka Lampinen

Itsenäinen valtio tarvitsee hallintoon sivistys luokkaa, mutta hyvin usein historiassa toistunut tratekia on ollut, että vallan makuun päästyään tätä sivitysluokkaa ei enää kansa ja vapaus kiinnosta.
Suomalainen sivistys luokka onkin aina ollut, säälittävän raukkamaista, sitä tarvittiin välttämättä mutta koskaan se ei ole ollut suomalaista, vaan on mieluusti alistunut ruotsalaiselle valtaa käyttävälle luokalle.
Siksi meillä on edelleen erikoisoikeuksia omaava, ruotsalaisten miehittäjien luokka.

Katalonian itsenäisyydenkin suurin este on, vapautensa vallasta ja rahasta myyvä sivistyneistö.
Tämä professori on oikein malli esimerkki, suomalaisen sivistyneistön raukkamaisuudesta.
Hän kiistää että Suomen kansalla olisi ollut oikeudet valtioon ja itsenäisyyteen ja antaa mieluumin nämä oikeudet ruotsalaisten miehittäjän sivistyneille virkamiehille.

Ruotsalaiset yllytti suomalaisia vapaustaisteluun venäläisiä vastaan, saadakseen pitää hallinta otteensa Suomen kansaan.
Suomalaisen raukkamaisen sivistyneistön vapaus aate, sitoutuu siis ruotsalaisuuteen ja aivan, sitä se edelleen on.
Nämä raukat ei ole vapaita suomalaisia vieläkään, vaan taistelee edelleen ruotsalaisten vallanpuolesta Venäjää vastaan ja pakkoruotsin puolesta.

Oiva Luosujarvi

Kun on kansa, jolla ei ole omaa valtiota, ei ole omaa kieltä, ei ole omaa parlamenttia, ei omia poliisivoimia tai armeijaa, ei johtoa joka uskaltaa tuoda asioita esille.
On silloin kyse orjalaumasta, jota hallitaan ilman kansan suostumusta.

Melkein voisi sanoa Suomen olevan sellainen, kun noin 40 % kansalaisista, joilla on äänioikeus, mutta eivät käytä vaaleissa äänioikeuttaan ovat orjuutettuja kansalaisia yhteiskunnassa jolla on näennäinen demokratia, kuten Suomessa on.
Suomessa on vähemmistölait, joiden mukaan 5 % osuus väestöstä oikeuttaisi vähemmistön saavan yhteiskunnan palveluja oman kulttuurin ja kielen mukaisesti.
Siksi pian alkaa arabian, somalian, irakin, afganistanin opetukset kouluissa, koska 5% määrä sen kielen puhujina on täyttymässä Suomessa.
Mutta 40 % osuus Suomen kansasta, joka kuuluu valkoiseen heteroseksuaaliseen valtaväestöön ei saa mielipiteitään kuuluville, koska ovat rasisteja ja vihapuhujia ja eivät kuulu homoseksuaaleihin.