Lauantai 21.7.2018

Tilanne kiristyy - Lähteet: Espanjan poliisi valmis pidättämään Katalonian johtajan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.10.2017 16:25
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Katalonian itsehallintoalueen johtajan Carles Puigdemontin on määrä pitää tänään puhe lainsäätäjille Barcelonassa kello 19 Suomen aikaa koskien Katalonian itsenäisyysäänestystä.
|

Katalonian itsehallintoalueen johtajan Carles Puigdemontin on määrä pitää tänään puhe lainsäätäjille Barcelonassa kello 19 Suomen aikaa koskien Katalonian itsenäisyysäänestystä.

Katalonian parlamentti kokoontuu keskustelemaan alueen julistautumisesta itsenäiseksi, samalla kun Espanjan keskushallinto haluaa estää sen kaikin keinoin.

Espanjan poliisi on valmiina pidättämään Puigdemontin heti, jos hän julistaa alueparlamentissa itsenäisyyden, kertoo uutistoimisto Bloomberg, joka pohjaa tiedon kahteen nimettömään lähteeseen.

–Espanja ei ilmeisesti ole tehnyt lopullista päätöstä Puigdemontin kiinniottamisesta, mutta Espanjan poliisilla on Kataloniassa valmiina poliiseja, jotka ovat valmiita liittymään ratsiaan, jos Katalonian poliisi yrittää suojata Puigdemontia, toinen lähteistä kertoo.

Puigdemont on jo valmiiksi tiukassa paikassa, kun hänen ydintukijoukkonsa vaatii häntä kunnioittamaan itsenäisyysäänestyksen tulosta, jota Espanja pitää laittomana. Samaan aikaan viranomaiset Madridissa kehottavat pääministeri Mariano Rajoyta lopultakin iskemään itsenäistymiskampanjaan.

Rajoy on painottanut käyttävänsä voimakeinoja vain suhteessa Barcelonan hallinnon käyttämiin keinoihin. Syyttäjät ovat kuitenkin jo tutkineet mahdollisia syytteitä kansankiihotuksesta, joita Katalonian separatistijohtajille voitaisiin antaa.

Kansankiihotuksesta voi Espanjassa saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Lähde: Talouselämä

Lue lisää:

Professorilta jyrkkä ei Katalonian itsenäisyydelle: ”Harvoin, jos koskaan, törmää yhtä virheelliseen analyysiin”

Julistautuuko Katalonia nyt itsenäiseksi? Espanja viritti perustuslain ”atomipommipykälän”

Suomalaistutkija Katalonian tilanteesta: ”Jäljellä on vähän hyviä vaihtoehtoja”

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit