Maanantai 16.7.2018

Suomalaisprofessori radiossa: Espanjalla mahdollisuus tehdä ”raaka temppu” Katalonialle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.10.2017 09:51
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Katalonian presidentti Carles Puigdemont allekirjoitti eilen itsenäisyysjulistuksen. Sitä ei pantu vielä täytäntöön.
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Katalonian allekirjoitettu itsenäisyysjulistus.
|

Katalonian itsehallinnon peruminen on nyt ”mahdollisuuksien listalla”, katsoo Pyreneiden niemimaan asiantuntija ja iberoromaanisten kielten emeritusprofessori Timo Riiho Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

–Vaihtoehtoja on aika monta ja kaikkein rankin vaihtoehto olisi tämä Katalonian autonomisen aseman peruuttaminen. Se on Espanjan perustuslain mukaan mahdollista ja Espanja voi sen tehdä, Riiho sanoo viitaten perustuslain 155 pykälään.

–Tämä olisi aika raaka temppu, koska Katalonian itsehallinto on ikivanha. Se on peräisin 1100-luvun lopulta ja ehkä jopa varhaisemmalta ajalta. 

Katalonian itsehallinnon presidentti Carlos Puigdemont antoi tiistai-iltana eräänlaisen viivästetyn itsenäisyysjulistuksen. Katalonian alueparlamentti allekirjoitti julistuksen, mutta sitä ei pantu vielä täytäntöön. Puigdemont vetosi Espanjaan, jotta neuvottelut Kataloanian asemasta jatkuisivat.

–Minusta se oli ainoa viisas ratkaisu tässä tapauksessa, että ei panna ovia kiinni kokonaan. Nyt ovi jäi raolleen joillekin neuvotteluille Espanjan keskushallinnon kanssa, Riiho sanoo täsmentäen, että Puigdemont oli ajanut itsensä umpikujaan itsenäistymisvaatimuksilla ja että neuvottelut ovat ainoa keino päästä tilanteesta ulos.

–Mutta kun itsenäisyysjulistus on olemassa, niin vaikka sitä ei ole pantu täytäntöön, niin katalonialaiset haluaisivat neuvotella itsenäisyydestä. Minä pahoin pelkään, että Espanjan hallitus ei siihen suostu, hän jatkaa.

Riiho korostaa myös, että Espanjalla ei edes ole mandaattia neuvotella Katalonian itsenäistymisestä. Espanjan perustuslaissa – aivan kuten Suomenkin – todetaan, että valtio on alueeltaan jakamaton. Riihon tulkinnan mukaan kaikki neuvottelut Katalonian itsenäistymisestä ovat poissuljettuja vaihtoehtoja.

–Muista asioista voidaan neuvotella, jos Madridissa halua riittää, sanoo täsmentäen autonomian laajentamisesta Espanjan kuningaskunnan osana.

Riiho epäilee Ylellä, että Espanjan ja Katalonian neuvotteluissa voitaisiin edetä ilman ulkopuolista välittäjää. Hän arvioi, että Puigdemontin ja Espanjan pääministeri Mariano Rajoyn välit ovat niin tulehtuneet, että käytännössä neuvottelujen tulisi alkaa alemmalta tasolta.

Espanjalainen ekonomisti, professori Jordi Angusto on aiemmin esittänyt ratkaisuksi uusia vaaleja, joissa olisi muitakin vaihtoehtoja kuin pelkästään itsenäisyyttä puoltava tai vastustava ääni. Hän huomauttaa, että Katalonia on aiemmin esittänyt liittovaltiomallia, missä Katalonia voisi olla Espanjan osavaltio.

LUE MYÖS: 

Professori haukkuu EU:n Katalonia-linjan: ”Teeskentelyä – Nyt täytyy päättää, onko EU kansalaisia vai valtioita varten”

 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Kautto

Eiköhän tilanne ala jo olla totuuden hetki EUlle. Ennenkuin satujen unelmatalo on edes valmis, rakennuspalikat alkavat hajota palasiksi. Eurokraatit vetoavat pakkosaneltuihin vanhoihin lakipykäliin samalla, kun ihmiset yhä enenemässä määrin haluavat omia kansallisvaltioita. Jos keskusbyrokratia haluaa jatkaa samaa linjaa, siitä on syntymässä paha nokkapokka. 1917 Suomen tilanteessa professori itse tietysti olisi jäänyt ensisijaisesti odottamaan Venäjän Duman suopeaa päätöstä Suomen itsenäistyydestä tai odottanut mahdollisesti myöhemmin järjestettämän yleisvenäläisen kansanäänestystyksen tulosta, jossa äänestysprosentin olisi täytynyt olla vähintään 66.7%, jotta mahdollinen suopea tulos voisi täyttää lain vaatimukset. Kolmas vaihtoehto olisi tietysti ollut jäädä odottaman vielä Venäjän vallakumouksen/ sisällisodan tuloksia ja toivoa Stalinin myöntävän 1923 Suomelle itsenäisyyden, jotta itsenäistymisemme olisi tapahtunut Venäjän/ Neuvostoliiton lakien vaatimusten mukaan, eikö niin.

Oiva Luosujarvi

Antaa espanjalaisten olla raakoja. Tuo mieleen Francon ajat ja sisällis-sota on todennäköinen tai ainakin mahdollinen.
Uskon Suomestaja monista eu-valtioista löytyvän vapaaehtoisia sotimaan Katalonialaisten puolelle espanjan sortovaltaa vastaan.

Mitä EU sitten sanoo, kun on Ukrainan tilanne ja Katalonian tilanne, jossa molemmissa EU kieltää äänestyksen tuloksen ja muutenkin koko EU:n toiminta on eliitin toimintaa kantaväestöjä vastaan eri valtioissa.
Vai meneekö kaikki Populismin, nationalismin, rasismin ja viharikosten nimiin.
Saa rakastaa vain eliittiä, homoja ja muslimeja, mutta ei saa rakastaa omaa kieltä, kulttuuria, valtaväestöä eri eu-valtioissa eri paikkakunnilla, vaan on alistututtava eliitin monikulttuurisiin islamkeskeisiin homojen asioihin ainoastaan.
Jos on valkoinen hetero ja ei puolusta islamia, eliittiä ja homoseksuaaleja on rikollinen natinalisti, populisti ja vihainen rasisti ainoastaan.

Samy Arling

Onhan se kauheaa etteivät halua kustantaa Espanian ja Brysselin hallintoa.Siellä sentään uskallettiin äänestää, toisin kun Suomessa.No, äänesti suomalaisetkin -95 täysin väärän ja valheellisen probakandan mukaisesti, siksi äänestystulos pitäisi kumota ja Suomen itsenäisyys palauttaa.Onkohan Katalonialaiset yhtä nössöjä kuin suomalaiset ?