Lauantai 21.7.2018

Espanjalta suora uhkaus ”atomipommipykälästä” Katalonialle: ”Tämä on saatava välittömästi päättymään”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.10.2017 14:07
Päivitetty: 
11.10.2017 14:49
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Espanjan pääministeri Mariano Rajoy vaatii Katalonialta virallista selvitystä siitä, antoiko maakunnan johtaja Carles Puigdemont tiistai-iltana Katalonian itsenäisyysjulkistuksen vai ei.
|

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy vaatii Katalonialta virallista selvitystä siitä, antoiko maakunnan johtaja Carles Puigdemont tiistai-iltana Katalonian itsenäisyysjulkistuksen vai ei.

–Tällä pyynnölllä haluamme mahdollisuuden tarjota Espanjan kansalaisille selvyyden ja varmuuden näin tärkeässä asiassa. Pyyntö edeltää sitä, että hallitus turvautuu Espanjan perustuslain pykälään 155, Rajoy sanoi lyhyessä tiedotustilaisuudessaan Espanjan hallituksen hätäkokouksen jälkeen muun muassa BBC:n ja Bloombergin mukaan.

Kyseisen pykälän mukaan Espanjan keskushallinto voi peruuttaa tilapäisesti jonkin alueen itsehallinnon, jos aluehallinto esimerkiksi toimii perustuslain vastaisesti. Pykälää ei ole käytetty koskaan aikaisemmin. Espanjan entinen ulkoministeri José Manuel García-Margallo on kuvannut pykälää Espanjan perustuslain ”atomipommiksi”.

BBC:n tietojen mukaan Espanja on aloittanut valmistelut Katalonian itsehallinnon peruuttamiseksi pykälän 155 perusteella.

Puigdemont sanoi tiistai-iltana pyytävänsä alueparlamentilta mandaattia Katalonian julistamiseksi itsenäiseksi valtioksi. Virallista itsenäisyysjulistusta hän ei vielä antanut, vaan sanoi, että neuvotteluja Espanjan kanssa pyritään jatkamaan.

Puheesta on esitetty erilaisia tulkintoja julkisuudessa, se on tulkittu itsenäisyysjulistukseksi, mutta toisaalta myös kompromissihakuiseksi neuvotteluehdotukseksi Espanjan keskushallinnolle.

Rajoy syytti Puigdemontia keskiviikkona tarkoituksellisesta epätietoisuuden luomisesta.

–Tämä tilanne, jota Katalonia käy läpi on saatava välittömästi päättymään. Katalonian on palattava turvalliseen, selkeään ja rauhalliseen tilanteeseen niin pian kuin mahdollista, Rajoy sanoi.

Lue lisää:

Suomalaisprofessori radiossa: Espanjalla mahdollisuus tehdä ”raaka temppu” Katalonialle

Katalonia julistautumassa itsenäiseksi - Puigdemont: ”Kansa on jo vuosia vaatinut itselleen vapautta”

Espanjan vastaus Katalonialle tuli heti: ”Hallitus aikoo ryhtyä toimenpiteisiin”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Atomipommi.

Sellaista olisi pitänyt käyttää somaliassa, irakissa, afganistanissa, viime vuosina libyassa, syyriassa... Monien valtioiden ongelmat olisivat poistuneet pysyvästi atomipommien avulla, mutta nato ja eu halusivat ottaa ongelmat asumaan eurooppaan totaalisen tuhoamisen sijasta.

Nyt nato ja eu vastaavasti haluaa keskellä eurooppaa olevan kansan tuhoamista, koska ne ovat nationalisteja, populisteja, oman kansan ja kielen edustajia omalla vuosisataisella asuinalueellaan.
Perusteluna vain kansanosan alistaminen eliitin etuja ajamaan.

Toivotan onnea kansallismielisille katalaaneille ja espanjan häviämistä tässä arvovalta taistelussa.
Toivotan samoin onnea kaikille valkoisille heteroille Suomessa, koska olemme pian vähemmistö Suomessa, vaikka nyt vielä valtaväestöä ilman oikeuksia muuhun kuin veronmaksuun.

Esko Kotilainen

He,he,ja mitenköhän tämä Espanjan "atomipommi" sitten laukaistaisiin,kun heillä ei sellaisia aseita ole.Pitäisikö Eu:lta tilata täsmäisku Barceloonaan.
Kataloniassa on noin 7 miljoonaa kataloonia,ja noin 2 miljoonaa on valmis tukemaan itsenäisyyttään,vaikka asevoimin.
Toinen 2 miljoonaa peloiteiteltiin ,väkivaltaa käyttämällä ,pysymään kodeissaan.
Nyt kun Rajoylla ei kuitenkaan ole sitä oikeaa pommia,niin hänen täytyy laittaa panssarit kaduille Kataloniassa.
Kaikki tietää miten siinä käy.Osaavat kataliinitkin panssarin tuhota.Ja apuvoimia heille kyllä löytyy,ihan euroopastakin,ettei tarvitse Venäjää apuun pyytää.
Tämä on lähtölaskenta Eu hajoamiselle,joko,väkivallalla tai neuvottelemalla.Lopputulos on kuitenkin sama,se häviää,nykyisillä arvoillaan.
Britit hierovat käsiään ,osasivat oikealla aikaa hypätä pois veneestä turvalliselle rannalle,maata jalkojen alle.
Moni muukin haluaisi näi tehdä,mutta pelko persuuksissa estää.Suomi on muuten viimeinen valtio joka pitää peräisintä,kun koskessa putoukseen lasketaan.

Noac Noacson

Espanja on vaikea kieli. Madridissa ei vieläkään tiedetä mitä Barcelonassa sanottiin. Osittain se oli tietysti katalaania, mutta kyllä yhteenveto oli myös castellanoksi.
No, nyt viiden päivän ajan tulkkaavat. Ovat myös pyytäneet lisäselvityksiä.

Aki Terentjeff

Katalaanit itsenäistyy jos on tarpeeksi "rautaa" rajalla. Aivan samalla tavalla kuin Suomi aikoinaan, Viro...Joskus siihen tarvitaan asevoimaa joskus menee neuvotteluteitse. Itsenäisyys taistellaan aina tavalla tai toisella, sen halun "sammuttaminen" on aika työläs prosessi, kannattaa miettiä kuka on niin "iso jeesus" Espanjassa että sen pystyy kieltämään, ja millä hinnalla.