Torstai 23.5.2019

EU:n pääneuvottelija: Brexit-neuvottelut nyt umpikujassa – Theresa Maylla sekaannus käsissä

Luotu: 
13.10.2017 08:30
  • Kuva: EPA
    Kuva
|

Euroopan unionin Brexit-pääneuvottelija Michel Barnier katsoo, että neuvottelut Ison-Britannian irtautumiseksi EU:sta ovat nyt umpikujassa. Asiasta kertoo muun muassa Politico.

Kiistakapulana on raha. Barnier kertoo, että neuvotteluissa Britannian kanssa ei ole päästy yhteisymmärrykseen siitä, mihin taloudellisiin velvoitteisiin britit ovat sitoutuneet EU:ssa. Barnier toteaa, ettei hän voi suositella Eurooppa-neuvostoa etenemään ensi viikolla Brexit-neuvotteluissa seuraavaan vaiheeseen.

Isossa-Britanniassa pääministeri Theresa May puolestaan joutui viivyttämään omaa Brexit-esitystään, jonka hän esittelee parlamentille. Syynä on hänen oman puolueensa, konservatiivien, rivien repeäminen.

Brittilehti Telegraph kertoo, että Mayn piti tuoda oma Brexit-esityksensä jo ensi viikolla maan parlamenttiin. Esitykseen on tehty lukuisia muutosesityksiä, joiden tarkoituksena on muuttaa sen linja. Kun konservatiivien rivit rakoilevat, ei esitys olisi mennyt Mayn haluamassa muodossa läpi. Brexit-esitys onkin nyt poistettu toistaiseksi parlamentin kalenterista.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Aivan oikein,brexit etenee oikealla tavalla.Eu ei sanele ehtoja,eikä latiakaan tule britit maksamaan.
Vai vielä maksamaan,kun sontaläjästä irrottautuu.
Odotellaan vain,kunhan aikamäärä menee umpeen,ja irtautuminen ilman sopimuksia tulee voimaan,niin sitten voi Eu kysellä sopimuksia.
Vaan ,pieni epäilys,onko Eu vielä voimissaan,kysellä jotain.Epäilen suuresti.

Jaakko Karki

Kyseiset maksuvaatimukset eivät perustu mihinkään sopimuksiin tai minkään maan tai edes EUn omiin lakeihin tai sopimuksiin. Kun Britannia lähtee EUsta, mikään laki tai sitoumus ei velvoita Britanniaa maksamaan ainnoatakaan Euroa EUlle. Juuri sen vuoksi EUn edustajat puhuvatkin "moraalisesta velvollisuudesta maksaa" ja Brittien edustajat sanovat että jos muista asioista sovitaan, niin niitä "moraalisia velvoitteita" voidaan harkita ja niistä voidaan sopia siinä yhteydessä. Tätä voi tiedustella EUn lainoppineilta tarvittaessa.
Koska kyseiset maksuvaatimukset eivät perustu mihinkään sopimuksiin tai minkään lakiin, Michel Bernard Barnier yrittää sitoa tällaisen maksuvaateen muihin mahdollisiin sopimusasioihin, erityisesti kauppasopimuksiin eron jälkeen. Tämä on erikoista "kiristämistä" joka ei kuitenkaan tule johtamaan mihinkään.
Kuten Dr Merwyn King (ex Englannin Keskuspankin Kuvernööri) esittää, parasta on olla neuvottelematta mitään, erota vain EUsta ja valmistautua kaupankäyntiin erityisesti sen 92% maailman väestöstä joka on EUn ulkopuolella, EUn sisämarkkinat kattavat vain 8% maailman väestöstä, juuri sen ikääntyneen ja byrokraattisen osan. Britannialla on suuri, EUR 60 miljardin kauppataseeen alijäämä EUn kanssa. EU on klubi - ja jokaisen klubin pää ajatuksena on poissulkea muut. Sisämarkkinoiden "Klubin"jäsenyys sulkisi Britannian suorat muut kauppasopimukset muun maailman kanssa, sen joka kattaa 92% väestöstä ja joka on nuorehko ja kasvaa kovasti.

Esko Kotilainen
Vastaus kommenttiin #12

Niin ,täällä Norjassa ainakin hykerellään käsiään,kunhan britit pääsevät Eu idiooteista irti.
Suomella näyttää olevan sellaisia ajatuksia mielessään,jotta Norjassakin on tullut aika suosituksi ajatus,lopettaa Eös sopimus,eikä pohjoismaiden vanha yhtenäisyys-sopimus ole enää mikään fakto.
Eihän Suomi kuulu Skandinaviaan,vaan EU alueen ,Venäläiseen piiriin kuuluvaksi perähikiäksi.

Risto Nikander

Olet oikeassa. Ajattelin kirjoittaa saman suuntaisesti.

EU on ollut 10 - 20 vuotta sekaisin. Enriset Itä-blokin maat sietävät sitä, koska saavat tukia, joilla viedään läntisen Euroopan työpaikkoja. Lisäksi EU on aiheuttanut valuutta-
ja Ukrainan kriisin ja tuonut Eurooppaan elätettäviä loiseläjiä, rikollisia ja terroristeja. Aiheuttanut valtavan korruption, josta hyötyvät politiikot laajalta. Suoimen kuuluisin isänmaan petturi EU:n ansiosta on Jyrki Kaqtainen. Moraalista ei puhettakaan.

Jopa briitit, isänmaallinen järkikansa ja huomaisivat liian myöhään. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Tämä on pelkkää EU propagandaa ja syyttömän syyllistämistä.

Jaakko Karki

Ei EUn byrokraattien kanssa voi mitään järkevää neuvotella, EUn pääneuvottelija Michel Barnierilla on sanelupoliittinen, lähes kiristykseltä tuntuva EUsta eroavan maan rankaisemistapainen lähestystapa ja hyvin rajoittava mandaatti tällä hetkellä. Sitäpaitsi, jäljelläolevat 27 EU valtiota eivät tule milloinkaan olemaan yhtä mieltä mistään, tuloksesta riippumatta, jokaisella valtiolla on liberum-veto oikeus ja oma lehmä syvällä ojassa.
Britannian kannalta parasta olisi noudattaa Mervyn Kingin (Englannin keskuspankin kuvernööri 2003-013) ohjetta ja lopettaa neuvottelut heti alkuunsa ja keskittyä valmistautumaan maaliskuun 2019 jälkeiseen tilanteeseen ja sen vaatimuksiin. Viimeiaikaisen tutkimuksen mukaan 27 EU maata tulee häviämään kaksi kertaa sen verran kuin Britannia häviää kun otetaan käyttöön WTOn standardi tullit. Onneksi Britannia on siirtymässä kokonaan tullittomiin järjestelyihin kaikkien maailman kaupan osapuolien kanssa. Tämä olisi erinomaista kaikille vappakaupan ja kilpailun kannattajille.

Kaarlo Erjala

Armas isänmaamme ei ole lähdössä EU:sta, mutta maksuosuutemme tulee kasvamaan ja takaisin saamamme rahat tulevat vähenemään Britannian lähdettyä EU:sta. Juncker käytti juuri kuvaannollisen puheenvuoron Britannian velvollisuudesta hoitaa maksuvelvollisuutensa EU:lle. Meidän suomalaistenkin on mielestäni syytä pitää puoliamme muiden EU-maiden mukana.

Risto Nikander

EU on pelkästään joukko maita, jotka kutkin yrittävät pettää toisiaan parhaansa mukaan. Tämä siis SEN JÄLKEEN, kun omista eduista on huolehdittu. Omat edut eivät ole vain tähtietieteellinen palkka vaan lisäksi korution ja isänmaan petturuuden tuomat edust, (malli KAtainen).
Ja tyhmyyksiä saa tehdä. "pakolaiskriisi", Ukrainan kriisi, Eurokriisi pahimpia mainitakseni.

Olavi Nieminen

Britit olivat EU:ssa erikoisehdoin, vedätyksen tuloksena.
Nyt he haluavat erota vedätyksellä erikoisehdoin!
EUn on oltava tiukka ja vaatia omat rahansa pois.
Miksi muiden maiden pitää syytää rahaa sinne ja Englanti olisi muiden maiden yläpuolella?
Englanti on saatava ruotuun muiden tasalle!