Tiistai 18.9.2018

FP: Donald Trump voi tehdä Iranin kanssa suuremman virheen kuin ydinsopimuksen purkaminen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.10.2017 10:24
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin uskotaan vetävän tukensa pois Iranin ydinsopimuksesta. Trump pitää puheen perjantai-iltana, jossa hänen odotetaan linjaavan tiukempaa Iran-politiikkaa.

Foreign Policy -lehti kertoo, että Trump olisi mahdollisesti julistamassa Iranin vallankumouskaartin terroristiseksi järjestöksi. Lehden mukaan kyse olisi miltei sodanjulistuksesta.

Ydinsopimus on solmittu vuonna 2015 ja sen osapuolia ovat Iran, YK:n turvaneuvoston pysyväisjäsenet sekä Saksa ja EU. Käytännössä sopimus jäädytti Iranin ydinohjelman ja poisti länsimaiden maalle asettamia pakotteita.

Trump on arvostellut sopimusta ja nyt hänen uskotaan ehdottavan Yhdysvaltain kongressille, että se seuraavan 60 päivän aikana käsittelisi sitä, pitäisikö pakotteet panna uudelleen voimaan.

Sopimus rajoittaa BBC kertoo, että Trump ei olisi kokonaan hylkäämässä Iranin ja YK:n turvaneuvoston pysyväisjäsenten sekä EU:n ja Saksan kanssa solmittua sopimusta, vaan ottamassa 2015.

Sopimuksen hylkäämistä vahingollisempana FP pitää kuitenkin sitä, että lehden tietojen mukaan Trump haluaisi julistaa Iranin vallankumouskaartin terroristiseksi järjestöksi. Tätä ovat vaatineet Yhdysvaltain turvallisuuspolitiikan kärkkäimmät haukat.

Vallankumouskaarti on käytännössä Iranin toinen armeija. Sillä on omat maa-, ilma- ja merivoimat, sekä omat tiedustelu- ja erikoisjoukot. Lisäksi sen alla toimii puolisotilaallinen, moraalipoliiseinakin tunnetut Basij-joukot. Yhdysvallat katsoo, että vallankumouskaartin kautta Iran on rahoittanut terrorijärjestöjä. Iranilaiset puolestaan näkevät, että kaarti on onnistunut torjumaan Isisin uhkan maan rajojen ulkopuolella.

–Jos tämä organisaatio, joka suojelee iranilaisia ja sen naapureita terroristijärjestöiltä, ja sen sotilaallinen siipi, joka jakaa samat tavoitteet Yhdysvaltojen kanssa Isisin ja muiden taistelijaryhmien kukistamisesta Syyriassa ja Irakissa, julistetaan ei pelkästään vihollisjoukoksi, vaan terroristiseksi, osa iranilaisista voi hyvin pitää sitä viittä vaille sodanjulistuksena, FP kirjoittaa.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Abdullah Nassir

Yksi sana kertoo kaiken: Netanyahu. Siinä mies joka haluaa purkaa sopimuksen jota Iran on noudattanut. Trump tottelee näköjään isäntäänsä Netanyahua joka käänteessä mikä on sääli. Useimmat länsimaat haluaisivat tehdä Iranin kanssa taas kauppaa mutta se ei sovi Israelille joka on aina halunnut tuhota keinoja kaihtamatta vihollisiksi määrittelemänsä maat Oded Yinon-suunnitelman tieltä.

Mikko Toivonen

Abdullah Nasir on nyt kirjoittanut aivan Trumpmaisesti valikoimalla totuudesta vain itseään ja ideologiaansa edustavan osan.
Hän jättää täysin mainitsematta kaikille objektiivista tietoa harrastaville täysin kiistämättömän faktan, että Iran ja koko joukko sen proxyjä yhtä lailla pyrkivät Israelin tuhoamiseen.
Israel on tietysti hoitanut itseensä ja olemassaoloonsa kohdennetut uhkat hallittaviksi monilla rintamilla. Se on kieltämättä aiheuttanut närää erinäisillä tahoilla. Lähinnä kuitenkin niillä jotka ovat tosiasiallisesti pyrkineet Israelin tuhoamiseen.

Muuten pitää paikkansa, että Trump kuuntelee Netanyahun aivoituksia koska tyttärensä ja Tyttären mies ovat ortodoxi juutalaisia uskomukseltaan.

Pata kattilaa soimaa sanoisin Nassirille.

Esko Kotilainen

Niin,pitäisikö kaikkia taas kuunella omista uskonnolista mielipiteistään.
Juutaisuus perustuu toran harhaoppinaisuuteen,aivan kuten islamikin.Juutalaisuus on kuitenkin johdonmukainen,verrattuna islamiin,joka on todellakin ,pedofiilin lentämistä itämaisella matolla.
Juutalaisuutta,minulla ei sinäänsä ole mitään vastaan,kunhan kertovat historiansa oikein.
Muutoin olen sitä mieltä,että atomiaseita voisi aivan hyvin käyttää lähi-idän tilanteen ratkaisemiseen.

Abdullah Nassir

Mikko Toivoselle: Minulla ei ole mitään erityistä ideologiaa Lähi-Idän suhteen vaan toivon että alueelle saadaan pysyvä rauha. En ole osallinen kyseisessä kriisissä.
Iranista kun puhutaan maa ei ole koskaan uhannut hävittää Israelia. Kyseinen myyttinen väite perustuu mediassa julkaistuun väärin käännettyyn sitaattiin Iranin Ahmadinejadin puheesta. Sanatarkka oikeakin käännös löytyy niille jotka osaavat etsiä.
Tässä oli kyse Iranin tekemästä sopimuksesta jota se on noudattanut. Yhdysvallat haluaa yksipuolisesti purkaa sopimuksen jonka se on allekirjoittanut.
Iran ei muuten ole hyökännyt mihinkään maahan yli kahteensataan vuoteen.

Mikko Toivonen

On kuitenkin korjattava, että Iran hyökkäsi muun muassa Irakin alueella vähemmän kuin 200 vuotta sitten. Olkootkin sitten Saddamín aloittaman sodan seurausta.

Iran sotii ulkomailla proxyjensa kuten Hizbollahin ja aikaisemmin Hamasin kautta sekä Israelia vastaan, Libanonissa ja Syyriassa.

Ahmadinejadin epätarkka käännöskin on vain yksi tapaus. Iran on lukuisia kertoja ilmoittanut pyrkivänsä Israelin täystuhoon. Siihen pyrkii perus kirjansa mukaan myös Hamas ja Hizbollah.

Kukapa meistä ei rauhaa haluaisi, mutta sitä ei synny niin kauan kuin joku osapuolista joutuu olemaan eksistentiaalisen uhan alla toisten toimesta.

Eksistentiaalisen uhan poistamisen ensimmäinen like on kaikkien muslimivaltioiden irtisanoutuminen Israelin tuohoamisesta ja Israelin valtion oikeuden olemassaoloon rauhassa tunnustaminen.

Kun tuo ensi askel on otettu voidaan ryhtyä katsomaan ja purkamaan jokaisen osapuolen laittomia toimia tai rajoja sekä tapoja.