Maanantai 27.5.2019

Maahanmuuttokriittiset jyräsivät Itävallan vaaleissa – saamassa liki 60 % äänistä

Luotu: 
16.10.2017 08:25
  • Kuva: EPA
    Kuva
    31-vuotiaan Sebastian Kurzin johtama kansanpuolue ÖVP voitti vaalit. Häntä on kutsuttu maailman nuorimmaksi valtiojohtajaksi.
|

Maahanmuuttokriittisyys vie Itävallan liittopäivävaaleissa: suurimmaksi puolueeksi on nousemassa tiukkaa maahanmuuttolinjaa ajaneen ulkoministeri Sebastian Kurzin johtama kansanpuolue ÖVP. Toisen sijan saattaa viedä äärioikeisto.

Äärioikeistolainen vapauspuolue FPÖ on vahvoilla hallituskumppaniksi, joskin tässä vaiheessa toisesta sijasta kilpailee vielä vahvasti sosialidemokraatit. Tiukka maahanmuuttolinja menestyi joka tapauksessa hyvin, sillä äärioikeiston ja kansanpuolueen yhteiskannatus nousee liki 60 prosenttiin.

Euroopan poliittisen historian dosentti Johanna Rainio-Niemi arvioi Ylen Aamu-tv:ssä Kurzin vaalivoittoa hämmästyttäväksi.

–Hyvin todennäköiseltä näyttää, että iso poliittinen tuki on tulossa konservatiivien ja vapauspuolueen koalitiohallitukselle, hän sanoi lähetyksessä.

Niemi huomauttaa, että Itävalta on jo kiristänyt merkittävällä tavalla maahanmuuttolinjaansa ja tiukentanut muun muassa maahanmuuttajien sosiaalitukisäännöksiä. Maassa on myös hyväksytty kasvot peittävän hunnun käyttökielto.

–Uskon, että sama linja tulee jatkumaan seuraavallakin kaudella.

Niemen mukaan Kurzin suosion taustalla on se, että hän on ottanut haltuun ne teemat, jotka ovat äänestäjiä mietityttäneet. Hänellä on myös ministerikokemusta ja näyttöjä: hän on toiminut maahanmuuttokriitikkona hallituksesta käsin, mikä on näyttäytynyt ihmisille tehokkaana toimintana. Toisaalta Niemen mukaan taustalla on myös onnistunut sukupolvenvaihdos.

Äärioikeistolaista puoluetta Niemi kuvailee melko radikaaliksi etenkin, kun sitä verrataan Kurzin ja toisaalta demareiden linjaan.

Niemi huomauttaa, että vaaleissa uutinen on sekin, että demarit eivät menettäneet juurikaan ääniään, vaan veivät kannatusta vihreiltä, joka kärsi merkittävän tappion. Vielä viime vuonna puhuttiin vihreiden noususta, mutta sittemmin puolue on Niemen mukaan jakaantunut kolmeen osaan ja heikentynyt hyvin nopeasti.

Hallitusneuvotteluihin lähtevät Niemen arvion mukaan todennäköisimmin äärioikeistolainen vapauspuolue ja kansanpuolue. Mahdollinen yhdistelmä on myös demarit ja kansanpuolue, mikä olisi hänen mukaansa erikoisempi ratkaisu. Toisaalta vapauspuoluetta ja kansanpuoluetta saattaa erottaa suhtautuminen Euroopan unioniin, mihin on vapauspuolueessa hyvin kriittinen kanta.

Kurz on BBC:n mukaan sanonut odottavansa vaalien lopullisia tuloksia ennen kuin kommentoi suunnitelmiaan tarkemmin.

Lue myös: ”Maailman nuorin valtiojohtaja” - Ensimmäiset tiedot Itävallan vaaleista julki

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Sakkisen höpö höpö juttuja. Logiikka on väärä ja perustelut puuttuvat.
Yhtä hyvin voitaisiin sanoa, että Ruotsista ja Saksasta on tullut huonoja asioita ja valtionjohtajia. Onkohan historia taas toistamassa itseään.

Mitä Itävaltaan tulee, heidän valintansa taitaa edustaa lähinnä kokemukseen perustuvaa realismia. Heillä kun on kokemusta siitä, mitä ongelmia huonosti yhteensopivien kulttuurien pakkaaminen yksien rajojen sisälle aiheuttaa.

Oiva Luosujarvi

Onnea vaan.

Nationalismi, populismi, kansallismielisyys, kotimaan rakkaus on voitolla.

Suomessa on kantaväestö alistettuna eu-eliitille ja niiden suosimille pakoloisille, joista sikiää uusi islamilainen valtiomuoto kaupunkeihin tulevaisuudessa.
Mustat ja ruskeat uus-suomalaiset pääsevät valtaan ja valkoisille jää maksajan rooli veronmaksajina ja seksiorjina, kuten on uutisoitu lukuisia kertoja.
On joukkoraiskauksia, raiskauksia, lapsimorsiamia, lapsien silpomisia, ja kun tekijänä on eri kulttuurista ja eri uskonnon omaava musta tai ruskea toimiessa rikollisena ja uhrina valkoinen, niin tuomiot on pieniä tai muuten oikeuslaitos on rasistinen.
En ole lukenut yhtään uutista, jossa joukko valkoisia kantasuomalaisia kristittyjä tai ateisteja olisi sormiraiskannut tai raiskannut mustan / ruskean musmilin Suomessa.
Jos on tietoa sellaisesta rikoksesta, niin oikean uutisen asiasta voisin lukea edes kerran.

Tommi Nieminen

Toisin kuin Saksa, Itävalta ei koskaan ole oikein tehnyt pesänselvitystä natsimenneisyydestään. Toisaalta maahanmuuttorasistinen siipi sai näissä vaaleissa tuekseen myös ÖVP:tä jo aiemminkin äänestäneiden ei-rasistien äänet.

Pentti Westerholm

Itävalta siirtyy linjalle koti,uskonto,isänmaa.Monikulttuurisuus kuopataan koska se tuo vain harmia tullessaan.Tämä ei ole rasismia vaan tapa jolla pidetään oman maan kansalaiset arvossaan ja heidän kulttuurinsa korkealla.Toivon,että joku puolue meilläkin liputtaisi näiden arvojen puolesta.

Markku Nieminen

Pentti! "Toivon, että joku puolue meilläkin liputtaisi näiden arvojen puolesta."

Meillä on ollut ja on sellainen puolue jo vuosia. Perussuomalaiset!
Perussuomalaisia ei vain ole kuunneltu, heidän sanomisiaan on vääristelty ja heidän päälleen suorastaan valehdeltu, pilkattu ja vähätelty. Kaikki tämä valehtelu ja mitätöinti ei silti tee puolueen työtä totuuden ja realismin julkituomiseksi yhtään vähäisemmäksi! Ne jotka eivät tätä asiaa tiedä, eivätkä tunnusta, ovat aivopestyjä! Simppeliä päättelyä ja helposti tajuttavissa, jos on itselleen rehellinen!

Mikko Räsänen

Itävalta eroaa Suomesta siinä, että sillä on historiaa, kulttuuria ja halu pitää paikat järjestyksessä. Meiltä puuttuu nämä kaikki. Sen vuoksi me ei myöskään tajuta sitä sekasortoa, jota meille ollaan väkisin tuomassa suvakkien toimesta.