Maanantai 17.12.2018

Espanjalta tyrmäys Katalonialle: Ei kelpaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.10.2017 12:47
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Espanjan oikeusministeri Rafael Catalá.
|

Espanja katsoo, että Katalonian toimittama selvitys sen itsenäistymisaikeista eivät ole vakuuttavia ja riittäviä. Espanjan oikeusministeri Rafael Catalá kertoo espanjalaiselle uutistoimisto EFE:lle, että selvitys ei ole kelvollinen.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy vaati, että Katalonian itsehallinnon presidentti Carles Puigdemont selvittää, aikooko Katalonia itsenäistyä. Samalla Rajoy korosti, että Espanja aikoo ottaa autonomisen alueen hallintaansa perustuslain mukaisesti, jos Katalonia aikoo itsenäistyä.

LUE MYÖS: Katalonialta tuli vastaus: Pyyntönä 2 kk lisäaikaa – ei itsenäisyysjulistusta

Katalonia äänesti itsenäisyydestä sunnuntaina 1. lokakuuta. Espanjan keskushallinto häiritsi äänestystä ja äänestysprosentti jäi alle 50 prosenttiin. Katalonian mukaan äänestäneistä 90 prosenttia kuitenkin tuki itsenäistymistä.

Myöhemmin pitämässään puheessa Puigdemont antoi viivästetyn itsenäisyysjulistuksen, jonka allekirjoitti myös muut aluejohtajat.

LUE MYÖS: Julistautuuko Katalonia nyt itsenäiseksi? Espanja viritti perustuslain ”atomipommipykälän”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Tämähän alkaa muistuttaa härkätaistelua, missä pieni rohkea toreador Puigdemont jallittaa raivohullua Madridin sonnilaumaa valkohehkuiseksi - kunnes se tekee virheen? Rohkea härkätaistelija saa paljon sympatioita kun hän yrittää väistellä, säästää katalonialaisia uusilta väkivaltaisuuksilta, etsiä ratkaisuja. Sen sijaan juristi Rajoy onnistuu paitsi näyttämään pöhköltä myös häpäisee ammattikuntansa: juristinhan pitäisi osata ratkaista ongelmia, eikä suinkaan vetää tilannetta umpisolmuun.