Keskiviikko 19.12.2018

Lähde Bloombergille: Brexit-neuvottelut päättymässä katastrofiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.10.2017 17:21
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Brexit-neuvottelijat David Davis ja Michel Barnier kertoivat torstaina neuvottelujen ajautuneen umpikujaan.
|

Uutistoimisto Bloombergin haastattelema brittiläinen hallituslähde pitää Brexit-neuvotteluiden kariutumista täysin mahdollisena.

–Neuvottelijat ovat päättymässä katastrofaaliseen kariutumiseen, jos Euroopan unioni ei tällä viikolla päätä siirtymisestä neuvottelujen seuraavaan vaiheeseen. Koko Brexit-prosessi on vaarassa romahtaa, nimettömänä pysyttelevä lähde.

Brexit-neuvotteluissa ajauduttiin viime viikolla umpikujaan, kun Britannian kanssa ei päästy yhteisymmärrykseen siitä, mihin taloudellisiin velvoitteisiin britit ovat sitoutuneet EU:ssa.

Brexitiä oli alun perin tarkoitus käsitellä EU-maiden huippukokouksessa, joka alkaa tämän viikon torstaina. EU:n ja Britannian oli määrä aloittaa neuvottelut Brexitin jälkeisistä kauppasuhteista.

Britannian pääministeri Theresa May illallistaa BBC:n tietojen mukaan tänään EU-johtajien kanssa Brysselissä ja pyrkii ratkomaan tilannetta.

Financial Timesin (FT) tietojen mukaan Saksa ja Ranska ovat kuitenkin tiukentaneet kantaansa, eivätkä aio edetä neuvotteluissa ennen kuin rahasta on päästy sopuun.

Ajatuspaja Eurasia Groupin tutkijan Mujtaba Rahmanin mukaan EU:ssa on jo alettu epäillä, millaiset valtuudet Theresa Maylla ylipäänsä on.

–Onko hänellä valtuudet edes sopia raha-asioista? Saksassa ja Ranskassa ihmetellään nyt, mikä tässä asiassa on niin vaikeaa briteille. Eurooppalaisten on hyvin vaikea tulkita, mitä brittipolitiikissa juuri nyt tapahtuu, hän kommentoi FT:lle. 

Mayn on arvioitu olevan vaikeuksissa myös Britanniassa. Hän menetti konservatiivien parlamenttienemmistön kesäkuun vaaleissa, hänen puolueensa sisällä on myös Brexitin vastustajien siipi. Lisäksi brittiparlamentissa on lykätty EU:sta lähtöön liittyvän lakipaketin käsittelyä.

Lue myös:

Brexit-neuvottelut pahassa umpikujassa: ”Kaikki on mahdollista”

Yllättävä arvio radiossa: Britit joutunevat maksamaan lähelle 100 miljardia €

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tom brunila

Ja Uusi Suomi "unohtaa" mainita EU:n johdon osuuden neuvottelujen kariutumiseen. EU:n johto on alusta lähtien uhannut pistävänsä Britannian kärsimään siitä hyvästä, että rohkeni erota EU:sta.
Suomen media on lähes täysin vaiennut EU:n johdon sanomisista ja tekemisistä. Kansalle on kerrottu vähin mahdollinen. Minkäänlaista analyysia puheista ja teoista ja vaikuttimista niiden takana ei ole edes yritetty tehdä. Miksi?
Kenties siksi, että pelkäävät tulla syytetyiksi Venäjän informaatiosodan tukijoiksi?

Markku Lehto

Mutta nyt viimeistään kannattaa Sinisten Simon Elon ja Sampo Terhon sekä PS:n Jussi Halla-ahon sekä Laura Huhtasaaren seurata tarkasti sitä, miten britit vetävät mallikkaasti Brexit -neuvottelut.

Brittien toimintamallista on varmaan paljon hyötyä, jos meidän siniset ja ps:t lähtevät vetämään Fixit -neuvotteluita. Siinä kuviossahan 5,5 miljoonan asukkaan Suomi on varmaankin vahvoilla muuta 430 miljoonan EU:ta vastaan.

Ja sittenhän Suomi alkaa tullimuurien takaa neuvottelemaan muun maailman kanssa vapaakauppasopimuksista. Siinä siintää "loistava" tulevaisuus Sampo Terhon mainitsemille pk -sektorin yrittäjille.

Oiva Luosujarvi

Britannia ei kuitenkaan tarvitse Euroopan maita oman taloutensa ylläpitoon.

Britannialla on hyvä ajatus, ettei EU-kansalaisten oikeus ole kulkea vapaasti Britanniassa ja tehdä rikoksia miten haluavat, vaan Britannia voi valita ne ihmiset, jotka valtioonsa päästävät.

Australia valitsee tulijansa ja veneillä saapuvat pakolaiset sijoitetaan muualle, kuin Australian maaperälle.
Yhdysvallat tiukentaa maahanmuuttopolitiikkaansa, vaikka jättääkin suurimman uhan ihmiskunnalle pakoitteista vapaaksi, koska saudi-arabia on muiden sunni-valtioiden kanssa suurin terroristien rahoittaja ja toteuttaja.
Itävalta alkaa tiukentamaan politiikkaansa, Puola, Slovakia, Unkari ja moni muu valtio suitsii pakoloisia ja niiden etuja.
Jopa Tanska ja Ruotsi ylläpitävät rajatarkistuksia rajoillaan, mutta Suomen poliitikot eivät halua tarkistaa pakolaisten, rikollisten touhuja jo rajalla.

Suomi ei vain ymmärrä, ettei pakolaiset ole varallisuus vaan ainoastaan kuluerä, jonka salliminen Suomessa asua on riski kaikille kantasuomalaisille.
Vapaaehtoiset voisivat hyvin matkustaa ja vaikka muuttaa ikuisesti ulkomaille pakolaisia auttamaan, jolloin Suomen osuus pakolaisten hoidosta hoidettaisiin jo niiden kotimaissa vapaaehtoistenvoimin talkootyönä. Naiset voi halutessaan olla patjoina partalapsille, pedofiilit saisi ulkomaisia lapsia niin paljon kuin haluavat, miehet voivat olla palvelijoita, kuten Suomessa ovat nyt pakolaisten palvelijoina.