Maanantai 17.6.2019

Pohjois-Korea uhkasi ydinsodalla – Arvio Ylellä: Jo kirurginen isku johtaisi satojentuhansien kuolemaan 24 tunnissa

Luotu: 
17.10.2017 10:45
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Sanasota Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välillä kiihtyy. Kuvassa Kim Jong-un ja Donald Trump, jonka presidenttikaudella tilanne on kärjistynyt.
|

Pohjois-Korean YK-varalähettiläs varoittaa välittömästä ydinsodan uhasta. Lausunto liittyy kärjistyneeseen sanasotaan Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä. Suomalaisasiantuntijat arvioivat tilannetta maanantaina Ylen Politiikkaradiossa.

Pohjois-Korean YK-varalähettiläs Kim In-ryong on sanonut tänään tiistaina, että tilanne Korean niemimaalla on niin räjähdysaltis, että ydinsota voi puhjeta milloin tahansa. Hänen mukaansa Pohjois-Korea ei suostu neuvottelemaan aseistuksestaan ollenkaan, ennen kuin uhka Yhdysvaltain taholta on poistunut. Pohjois-Korea ei kuitenkaan hänen mukaansa uhkaa ydinaseilla maita, jotka eivät ole sotilaallisessa yhteistyössä Yhdysvaltain kanssa.

Yhdysvaltain varaulkoministeri John J. Sullivan kiirehti tämän jälkeen kommentoimaan, että Yhdysvallat ei sulje pois suoria neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa. Jo aiemmin sovittelevaa linjaa on pitänyt esillä ulkoministeri Rex Tillerson, jonka mukaan mailla on suoria keskusteluyhteyksiä.

Tutkijat Elina Sinkkonen ja Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista arvioivat Politiikkaradiossa jo maanantai-iltapäivänä kärjistynyttä tilannetta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ollut omissa puheissaan riitaisampi ja uhannut tuhota Pohjois-Korean täysin, jos maa hyökkäisi Yhdysvaltoihin tai sen liittolaisten kimppuun. Trump on myös haukkunut Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia pieneksi rakettimieheksi ja väläytellyt jonkinlaista sotilaallista voimannäyttöä. Sanankäänteet ovat olleet toraisammat ja kovemmat kuin Trumpin edeltäjillä. Elina Sinkkonen huomauttaakin, että merkittävin viimeaikainen muutos Pohjois-Korean tilanteessa on ollut juuri Trumpin astuminen valtaan.

Tutkijat eivät kuitenkaan usko varsinaisen iskun mahdollisuuteen, sillä Pohjois-Korea reagoisi väistämättä ja kostaisi Etelä-Korealle ja muille toimijoille. Elina Sinkkonen huomauttaa, että Pohjois-Korealla on konventionaalista aseistusta todella lähellä Etelä-Korean rajaa. Hän arvioi, että seurauksena olisi laajempikin sota. Hän ei usko, että ”edes Trumpin kaudella päädytään tällaiseen”.

Ville Sinkkonen on kommentissaan vielä jyrkempi. Hän ei näe kirurgisen iskun mahdollisuutta ollenkaan.

–Ajatus siitä, että tässä tilanteessa lähdettäisiin sotimaan ja se humanitaarinen katastrofi, mikä siitä seuraisi, niin se olisi aivan hirvittävä, Ville Sinkkonen sanoi radiossa.

Hän huomauttaa, että sellaista ei olisi nähty sitten toisen maailmansodan. Hän ei näe lainkaan sellaista vaihtoehtoa, että Yhdysvallat päätyisi esimerkiksi viimekeväisen kaltaiseen ohjusiskuun, joka tehtiin Syyriaan. Hänen mukaansa Pohjois-Korea reagoisi nurkkaan ahdistettuna todennäköisesti ensin konventionaalisin asein, mutta Etelä-Korean pääkaupunki Soul on tykinkantaman päässä maiden rajasta ja laskelmat mahdollisista seurauksista ovat kammottavat.

–Ensimmäisen 24 tunnin aikana kuolisi satojatuhansia siviilejä, eli se on aivan kauhistuttava ajatus, Ville Sinkkonen sanoi.

Uhittelun Korean niemimaalla on odotettu lisääntyvän, sillä Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteiset sotaharjoitukset alkoivat eilen maanantaina. Myös uusi ohjuskoe saattaa olla suunnitteilla, sillä satelliittikuvissa on haivattu liikehdintää Pohjois-Korean alueella.

Tutkijakaksikko huomauttaa myös, että käytännössä toiveet siitä, että Pohjois-Korea lakkauttaisi ydinohjelmastaan täysin, on mahdoton. Elina Sinkkonen painottaa, että Pohjois-Korea ei missään nimessä lähde edes neuvottelemaan tällaisesta, vaan mahdollisempi vaihtoehto olisi jonkinlainen aseohjelmien jäädyttäminen, mikä jo sekin olisi hänen mukaansa kansainvälisen yhteisön kannalta todella suuri voitto. Hän huomauttaa, että suurvaltojen tulisi ymmärtää, että nyt käynnissä oleva odottaminen on erittäin huono strategia.

LUE MYÖS: Pohjois-Korea myy huumeita, aseita ja kansalaisiaan – sen ydinaseessa vaarallisinta on myynti, sanoo suomalaistutkija

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Antaa mennä vaan vetypommeilla kirurginen isku.

Kohteina saudi-arabia, Mekka ja muut terroristien moskeijat, somalia, irak, syyria, libya, iran, kuwait, dubai, pohjois-korea, filippiinien muslimialueet.
Kuolleita tunneissa satoja tuhansia ja viikoissa satoja miljoonia.

Dan Scull

Jos on noin paha olla että ihmishenkien arvostus on tuolla tasolla, niin kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Ja jos kansanmurhilla trollaaminen on kivaa niin harrasta sitä vaikka notepadillä ilman verkkoyhteyttä niin teet maailmasta paljon paremman paikan.

Pasi Anttila

Heh...juu jenkit iskee liittolaisiinsa kun p-korea uhkaa sitä. Löytyyköhän suomesta enemmänkin ton tason ulkopoliittista osaamista...ton kirurgisen iskun jälkeen länsimaissakaan ei juuri autoiltas, venäläiset tykkäis kun öljytynnyri maksais 500 taalaa.

Jukka Mattsson

Vaikea nähdä että sodalta vältyttäisiin. Useista neuvottelu yrityksistä huolimatta pohjois-korea on vain saanut enemmän aikaa ydinaseiden kehittämiseen. Haluammeko yhden suuren mielipuolisen ydinasevallan keskuutemme. Se on ajan kanssa tulossa hitaasti mutta varmasti.

Pasi Anttila

Itse asiassa CIA:n johtaja arvio Kimin (en puhu räikkösestä) erittäin rationaaliseksi toimijaksi. Samaa ei voi sanoa vastapelurista "rumpista", oma ulkoministeri taisi kuvata häntä sanalla ÄÄLIÖ. Mut mielipiteitä on paljon:)

Tommi Virtanen

"Hän huomauttaa, että suurvaltojen tulisi ymmärtää, että nyt käynnissä oleva odottaminen on erittäin huono strategia."

Käytännössä tässä viitataan Kiinaan. Ratkaisu on ollut ja tulee aina olemaaan Kiinan käsissä. Pohjois-Koreassa ei olisi mitään Ilman Kiinan tuontia ja tukea. Ei ydinaseita, eikä mitään muutakaan. Ei tarvitse miettiä, mihin syyttävällä sormella osoittaisi, jos Pohjois-Korea tulisi joskus oikeasti tekemään iskun jonnekin.

Jarmo Lius

"Pohjois-Korea ei kuitenkaan hänen mukaansa uhkaa ydinaseilla maita, jotka eivät ole sotilaallisessa yhteistyössä Yhdysvaltain kanssa."

USA on sotahullu valtio joka riehuu ympäri maapallon tappaen pommittaen tulittaen tuhoten. Miten yksikään sen tähtäimeen joutunut valtio voisi riisua aseistustaan sen jälkeen mitä Irakissa ja Libyassa tapahtui näiden tuhottuaan joukkotuhoaseistuksensa? USA hyökkäsi.

Yhdysvaltojen kumppanuus on vaarallista. Myös Suomelle. Toivottavasti emme ikinä joudu tilanteeseen jossa Venäjä ilmoittaa saman sisältöisen viestin meille.

Joonas Ranta

Vallan kumoamiseen tähtäävä isku olisi tehtävä nyt, ennen kuin p-korea saavuttaa aseman ydinaseittensa kanssa jossa se on käytännössä koskematon. Sitten maan käytös varmasti vasta pahentuu ja siviilit kärsivät entistä enemmän. Jo nyt p-koreassa on valtava ongelma kovien huumeiden kanssa joilla kansa pakenee epäinhimillisiä elinolosuhteita. Uskomatonta että nykymuotoinen pelon kulttuuri on sallittu sivistysvaltioiden toimesta.

Matti Henttunen

"Sanasota Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välillä kiihtyy. Kuvassa Kim Jong-un ja Donald Trump, jonka presidenttikaudella tilanne on kärjistynyt..".
...
Tässä riidassa on tyhjä koittaa Trumpia syytellä... Kyllähän P-korean diktaattori on uhka maailmanrauhalle. Ja jos tilanne pahenee, niin kyseinen uhka täytyy poistaa.

Olivatpa Trumpin vastustajat tästä mitä mieltä haluavat...

On hyvä että Trump laittaa hulluudelle kampoihin, toisin kuin esimerkiksi EU:n johtajat, jotka eivät osaa tehdä missään asiassa minkäänlaisia päätöksiä.

Harri Kovala

Pohjois-Korea on uhannut muita maita mitä erilaisimmilla iskuilla jo kauan ennen Trumpia, ja kauan ennen Obamaa, joten eskaloitunutta tilannetta ei voida laittaa millään tavalla Trumpin syyksi.

Olemme menettäneet tilanteen hallinnan jo kauan sitten kahden suurimman diktatuurin myötävaikutuksella, valitetaavasti.

Jari Mikkola

P. Korea nyt vaan pääsee isojen poikien/ pyssyjen kerhoon haluttiin sitä tai ei. Jenkkejä on jännästi alkanut haluttaa neuvottelu,kun on alkanut olla sata varma homma,että tänne ei enää tullakkaan kuin Libyaan,Irakiin ym.

Markku Lehto

"Hän huomauttaa, että sellaista ei olisi nähty sitten toisen maailmansodan."

Onko Sinkkoselta unohtunut Korean edellinen sota ja Vietnamin sota ?

Todettakoon, että vaikka P-Korea toisi tykistönsä aivan Koreoiden rajalle joen vastarannalle, niin vain kaikkein pisimmälle kantavien tykkien äärikantamat ulottuisivat Soulin esikaupunkialueelle. Tällaisia tykkejä ja niiden erikoisampumatarvikkeita rutiköyhällä P-Korealla tuskin on mittavasti. Kaupunkien tykistöpiiritykset kuuluvat keskiajalle.

Tarkemmin asiaa kannattaa kysyä suomalaisilta tykistön asiantuntijoilta, joita Suomessa löytyy riittävästi.

Kuka muuten toisi tykistönsä tuliasemat aivan etulinjaan ? Siellä ne eivät kauaa olisi toiminnassa.