Maanantai 10.12.2018

”Atomipommipykälä” aktivoitiin – Espanja ottaa Katalonian hallintaansa tilapäisesti

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.10.2017 11:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Espanja aikoo ottaa autonomisen Katalonian hallintaansa tilapäisesti, kertovat muun muassa uutistoimisto Bloomberg ja BBC. Espanjan pääministerin kanslia on julkaissut asiasta tiedotteen.

Espanjan perustuslaissa on atomipommipykäläksikin kutsuttu pykälä, jonka avulla Espanja voi ottaa Katalonian itsehallintoalueen suoraan hallintaansa. Pykälä on laadittu vain poikkeustapauksia varten ja yhdeksi nimetään tilanne, missä alue vaarantaa Espanjan yleisen edun.

–Hallitus etenee toimissaan perustuslain 155 pykälän mukaisesti palauttaakseen laillisen itsehallinnon Kataloniaan, Espanjan hallitus kertoo tiedotteessaan.

Tiedotteessaan Espanjan hallitus kertoo, että se kokoontuu lauantaina käymään läpi asiaa. Lisäksi hallitus ilmoittaa tekevänsä kaiken voitavansa palauttaakseen perustuslaillisen järjestyksen ja taloudellisen vakauden Kataloniaan.

Espanja vaati Katalonialta selvitystä siitä, aikooko se julistautua itsenäiseksi. Espanjan antama aikaraja kului umpeen tänään. Katalonian presidentti Carles Puigdemont vastasi, että viivästetty itsenäisyysjulistus on yhä voimassa. Katalonia äänesti itsenäisyydestä 1. lokakuuta ja Espanja on vastustanut itsenäistymispyrkimyksiä kiihkeästi.

Kirjeessään pääministeri Mariano Rajoylle Puigdemont uhkaa virallisella itsenäisyysäänestyksellä Katalonian parlamentissa.

Lue myös: Suomalaistutkijoilta täystyrmäys Katalonialle: ”Suorastaan häikäilemätöntä”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Hyvä hyvä! Ajatelkaa miten hankala olisi ajaa Autopista del Mediterraneota jos Katalonia olisi saanut itsenäistyä. Ranskasta Valenciaan ajettaessa joutuu väkisinkin Barcelonan kehätielle ja näin olisi tullut EU-raja vastaan kahdesti.

Timo-Pekka Mustakallio

Rayon ja keskushallinnon kömpelö ja kovakourainen toimintatapa on omiaan polarisoimaan kansalaisten mielipiteitä paitsi Espanjassa myös muualla vapautta kaipaavassa EU:ssa, missä Brysselin keskushallintoa ei suuremmin rakasteta. Madrid vetoaa lakiteknisiin seikkoihin, mutta kansapa reagoi sydämellä, tunteella: hallitsijoiden ja kansan välinen kommunikointi ei enää toimi, ja kuten historia opettaa, hallitsija menee vaihtoon - eikä suinkaan kansa.

Katsotaanpa nyt menettääkö joku osapuolista malttinsa: jos menettää, se tietää uhreja ja vahinkoa, mikä vuorostaan voi sysätä liikkeelle levottomuuksia muuallakin, kenties jopa "Euroopan kevään" (tarkoittaen siis aivan muuta kuin Brysselin liittovaltiofantasiaa). Oliskohan ollut fiksumpaa Rajoyn antaa Katalonialle siimaa, tyytyä kompromissiin, sillä panssarit EU-maan kaduilla laukaisevat aivan uutta, nyt vielä uinuvaa liikehdintää myös muissa EU-maissa illuusionsa "rauhan unionista" menettäneiden parissa.

Talouskriisi -> sosiaalinen kriisi -> poliittinen kriisi -> mullistus?

Oiva Luosujarvi

KUMMALLE PUOLELLE VAPAAEHTOISENA TAISTELEMAAN

Sellainen ajatus on monen nuoren miehen ja naisen ajatuksissa monissa eu-maassa.
Balkan kutsui aikanaan. Ukraina kutsui.
Katalonia on hyvä seuraava paikka.
Kansan puolesta diktaattoreita vastaan.