Keskiviikko 19.12.2018

”Atomipommipykälästä” päätös tänään: ”Katalonian itsenäisyysjulistus on huuto pimeään”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.10.2017 09:08
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont uhkasi torstaina viedä toistaiseksi jäädytetyn itsenäisyysjulistuksen parlamentin äänestettäväksi, mikäli Espanjan hallitus ottaa käyttöön perustuslain artiklan 155, jonka nojalla se voi ottaa Katalonian määräysvaltaansa.
|

Katalonian yksipuolinen itsenäisyysjulistus on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin. Julistus alkaa näyttää jopa todennäköiseltä, mutta varma se ei vielä ole.

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont uhkasi torstaina viedä toistaiseksi jäädytetyn itsenäisyysjulistuksen parlamentin äänestettäväksi, mikäli Espanjan hallitus ottaa käyttöön perustuslain artiklan 155, jonka nojalla se voi ottaa Katalonian määräysvaltaansa. Artiklaa kutsutaan atomipommipykäläksi.

Espanjan hallitus kokoontuu tänään lauantaina päättäämään artiklan käyttöönotosta ja siihen liittyvistä toimista.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Teemu Tammikon mukaan Katalonian olisi parasta perääntyä paineen alla.

–Katalonian olisi järkevämpää nyt sanoa selväsanaisesti luopuvansa itsenäisyyshankkeesta ainakin seuraaviin vaaleihin asti ja säästellä paukkuja tulevaisuuteen, Tammikko sanoo.

Tammikko muistuttaa, ettei Katalonian enemmistö ole antanut tukeaan itsenäisyysprojektille. Kolmen viikon takaisessa kansanäänestyksessä äänensä antoi 43 prosenttia äänioikeutetuista. Äänestäneistä itsenäisyyttä kannatti noin 90 prosenttia.

Niin kauan kuin enemmistön tuki uupuu, tukea ei sovi odottaa myöskään kansainväliseltä yhteisöltä. 

–Ilman sitä itsenäisyysjulistus on huuto pimeään. Kukaan ei vastaa. Väkivalloin se taas ei voi saavuttaa muuta kuin sekasortoa, kärsimystä ja koko itsehallinnon menettämisen, Tammikko jatkaa.

Itsenäisyystoiveet tuskin katoavat pakottamalla

Katalonian julkisuusdiplomatiasta vastaavassa Diplocatissa Barcelonassa työskentelevä Janne Riitakorpi ei pidä Katalonian pyrkimystä pakolla tukahduttamista kestävänä ratkaisuna.

Riitakorpi muistuttaa, että vaikka itsenäisyydelle antoi äänestyksessä tukensa vain noin 38 prosenttia äänioikeutetuista, sen lähettämä viesti on entistä vahvempi.

–Itsenäisyyden kannattajien äänimäärä ei ole kertaakaan aikaisemmin noussut yli kahden miljoonan, Riitakorpi kertoo.

Jos äänestysaktiivisuus olisi ollut yhtä korkea kuin vuoden 2015 parlamenttivaaleissa eli noin 75 prosenttia, itsenäisyyttä kannattaneet olisivat olleet enemmistössä nyt saadulla äänimäärällä. Parlamenttivaaleissa itsenäisyyttä kannattava blokki keräsi 48 prosenttia äänistä.

Lähde: Kauppalehti

Lisää aiheesta:

”Atomipommipykälä” aktivoitiin – Espanja ottaa Katalonian hallintaansa tilapäisesti

Suomalaistutkijoilta täystyrmäys Katalonialle: ”Suorastaan häikäilemätöntä”

 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Oletettavasti diktatuuri palaa Francon ajan tyyliin ja väkivalta palaa kaduille.

Oletettavasti syntyy jonkinlaisia taisteluja ja eu on diktatuurin puolella kansaa vastaan.

EU:n koko luonne on puolustaa rikkaita, jotka kuuluvat eliittiin muodossa tai toisessa ja Suomen eu-mielinen eliitti rikkaat ja poliitikot puolustavat diktatuuria.

Toivottavasti syntyy kunnon kansanliike ja noin 7 miljoonaa katalonialaista puolustavat omaa kulttuuriaan, asuinaluettaan, kieltään sellaisella voimalla, ettei kenellekkään jää epäselväksi diktatuurin koettavan alistaa kansaa.

Ennnen oli Balkanin sota, johon matkusti satoja Suomalaisia ja tuhansittain vapaaehtoisia muualta euroopasta ja maailmalta.
Nyt jo Ukrainan tilanne ja sinne myös matkustanut tuhansittain vapaaehtoisia puolensa valiten.
Kurdistanin kohdalla taistelut jatkuneet vuosikymmeniä ja taistelut uhkaa kasvaa vain.
Nyt aika Katalonian nousta vaikeuksien kautta voittoon.

Dan Scull

Toivottavasti näin ei käy. Monien arvioiden mukaan yli puolet eivät halua itsenäisyyttä, vaan koko agenda on populistipuolueiden suuruudenhulluutta. Tähän on vaikea saada faktaa, sillä äänestyksen luotettavuus oli lähinnä vitsi.

EU ja Espanjan hallinto ovat asiassa olleet typerän ylimielisiä. Silti läntisessä demokratiassa vähemmistöt eivät päätä itsehallintoalueiden itsenäisyydestä. Nyt tuo on alkanut vaikuttaa uhriutumiselta mediassa. Haetaan vertauksia historiassa tapahtuneisiin itsenäistaisteluihin ja tämä ei voisi paljoa kauempaa olla haettu. Melkoisen sopan ovat sangriahuuruissaan saaneet sotkettua.

Olli-Pauli Sarvaranta

EU: valheellinen sotkeminen Katalonian itsenäisyyshankkeeseen on tarkoitushakuista soopaa, jonka taustalla on kirjoittajien oma Suomen etujen vastainen agenda. Asialla ovat lisäksi usein tahot, jotka tuskin ovat Kataloniassa edes käyneet.

Katalonian väestön enemmistö ei ole äänestänyt itsenäisyyden puolesta ja siellä on alueita ja kaupunkeja, jotka eivät missään tapauksessa hyväksyisi itsenäisyysjulistusta ainakaan nyt tarjotussa muodossa. Katalonian hyvinvoinnin takana on lisäksi suurelta osin espanjalainen ja kansainvälinen pääoma, ei kataloonien. Jos Espanjan hallitus vaikka tukisikin Katalonian itsenäisyyttä, ei se sitä voisi voimassa olevan perustuslain mukaan ajaa. Tässä prosessissa on kaikkien noudatettava lakeja ja hyväksyttyjä pelisääntöjä, periaatteella hitaasti hyvää tulee. Näin tekee myös EU!

Veijo Paasonen

Katalonian nationalistit pelaavat kovaa uhkapeliä. Yleislakkojakin on järjestetty, mutta niissä onnistumatta, kun kansa ei ole itsenäisyyden takana.

Äänestys oli järjestetty, niin että siellä oli saanut käydä useammin, joten sen tulokseen ei pitäisi vedota.

Sitten Riidankorvesta, hän on harjoittelijana, ei työntekijänä. Haluaisin niin nähdä tämän artikkelin kirjoittajan ja Riidankorven yhteyden, jotenkin nämä tämän lehden Katalonia uutiset haiskahtavat. Luodaan Riidankorvesta asiantuntijaa, muistamatta kertoa hänen mielipiteensä olevan reilusti värittynyttä.

Timo-Pekka Mustakallio

Teemu Tammikko jää meille UPI:n linjauskolliseen tyyliin selityksen velkaa mitä tarkalleen Katalonialla olisi voitettavissa, jos se lykkäisi itsenäisyyshankettaan tulevaisuuteen, ja miksi. Tuoreen uutisen mukaan Madrid ei yritä hurmata maakuntaa takaisin taakseen, vaan on valinnut tympeän - ja arvatenkin väkivaltaisen - pomottamisen ja pakottamisen. Itsenäisyysliike tekisi hölmösti jos se haaskaisi tämänhetkisen momentuminsa, ja antaisi Madridin kaventaa liikkumavaraansa. Luulenpa, että tuore, ennen kuulumaton pykälän 155 soveltaminen on epäviisas, liikehdintää ja konfrontaatioita kiihdyttävä ratkaisu.

Tammikko antaa myös väärän todistuksen kansanäänestyksestä 1.10.: Katalonian äänestyksessä annettujen 2,3 miljoonan äänen lisäksi keskushallinnon poliisivoimat ovat tiettävästi takavarikoineet 0,7 miljoonaa annettua ääntä, eli nämä mukaan lukien yli puolet äänioikeutetuista on tosiasiassa ilmaissut kantansa (melko tavanomainen äänestysprosentti), ja - olettamuksella, että jakauma on niissäkin vahvasti itsenäisyyden puolesta - todennäköisesti yli puolet äänioikeutetuista siten kannattanut itsenäistymistä. Äänestys antaa siten selvän mandaatin ajaa itsenäisyysasiaa eteenpäin. Madridille jäisi siten velvollisuus yrittää osoittaa uudella, häiritsemättömällä ja rehellisellä äänestyksellä, että äänestystulos 1.10.2017 olisi virheellinen.

Näinhän keskusvalta ei kuitenkaan enää voi tehdä, sillä kansanäänestyksen brutaali häirintä, neuvotteluhaluttomuus, ja nyt pykälän 155 soveltaminen muuttavat asetelmaa ja mielipiteitä Kataloniassa, puskevat sovintoratkaisun jo hyvän matkaa mahdottomuuden suuntaan. Madridin ratkaisut polarisoivat mielipiteitä, pistävät paitsi katalonialaiset myös muiden EU-maiden kansalaiset valitsemaan puolensa: keskusvalta profiloituu teoillaan "pimeäksi voimaksi", tartunta voi hyvinkin levitä laajaa epäluottamusta ja hyvin niukkaa rakkautta herättävään Brysselin keskusvaltaan (mikä vellihousu-reaktioillaan hassasi yhä lisää kansansuosiotaan), kun taas Katalonia nousee jaloksi vapaustaistelijaksi, jota jopa vähemmän idealistiset EU-kansalaiset alkavat tukea.

Tunneseikkoja ei sovi aliarvioida. Vanhan kaskun mukaan kettu ja vahtikoira tapasivat: koira kertoi miten hyvin isäntä sitä ruokki, ja miten mukavaa oli päästä sadetta suojaan kauniiseen koirankoppiin. Mutta kettupa huomasi korkean verkkoaitauksen, sen poikki pingotetun teräksisen juoksunarun ja siihen kiinnitetyn raskaan kettingin, minkä toinen pää oli kiinni vahtikoiran kaulan vereslihalle hiertämässä pannassa. "Die Moral von der Geschicht`": mieluummin vapaus liikkua ja tehdä mielensä mukaan, vaikka siitä vaikeuksia koituisi, kuin turvallinen mutta rajattu maailma. Vapauden kaipuu, vaikkakin köyhemmän ja vaikeamman vapauden, on erinomaisen vahva motiivi. Se on myös tarttuva: on siis hyvinkin mahdollista, että vapauden kaipuu tarttuu EU-maihin laajemminkin, eli että Kataloniasta tuleekin symboli pienen ihmisen kapinasta tympeää valtakoneistoa vastaan.

Mielestäni kehityksen historiallinen kaari (vuosituhansien ajalta niin liike-elämässä kuin poliittisessa hallinnossakin kukistumista enteilevät piirteet ja virheet) on jo vuosien ajan osoittanut kohti EU:n suurkriisiä: saatamme siis juuri nyt todistaa tapahtumia, jotka johtavat viimein "Euroopan kevääseen", unionin hajomiseen.

Mikko Toivonen

Miksi toimittajilla ei ole mitään kielitaito ja päättelykykyvaatimuksia.
Miksi otsikoidaan "Atomipommi" pykälästä kun nuclear tarkoittaa ydin eli ydinsääntöä tai keskeistä sääntöä.
Atomipommi puolestaan on Nuclear Bomb eli ydin pommi. Pommji se on vasta kun ytimeen liitetään sana pommia, mitä ei suinkaan ole liitetty alkuperäisissä englanninkielisissä ydinilmaisuissa kuten nuclear option tai nuclear rule jollainne jokainen perustuslain säännös on.