Keskiviikko 19.12.2018

Katalonian tilanne uhkaa kärjistyä: ”Tosiasiassa tämä on vallankumous”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.10.2017 10:25
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Jopa 450 000 ihmistä protestoi Espanjan hallitusta vastaan lauantai-iltana Barcelonassa.
|

Espanjan hallituksen lauantaina ilmoittamat toimet muun muassa Katalonian alueparlamentin hajottamisesta on otettu Kataloniassa vastaan tyrmistyneinä.

–Tosiasiassa tämä on vallankumous, autoritaarinen vallankaappaus Euroopan unionin jäsenvaltion sisällä, Katalonian alueparlamentin puhemies Carme Forcadell kommentoi BBC:n mukaan.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti maan hallituksen hätäistunnon jälkeen lauantaina iltapäivällä, että Katalonian alueparlamentti hajotetaan. Rajoyn mukaan Kataloniassa pidetään aluevaalit mahdollisimman pian. Myös aluejohtaja Carles Puigdemont erotetaan.

Myös Puigdemont kommentoi tilannetta kovin sanoin.

–Katalonian instituutiot ja katalaanit eivät voi hyväksyä tätä. Tämä on suora hyökkäys demokratiaa vastaan. Jos EU:n perusarvot ovat vaarassa Kataloniassa, ne ovat vaarassa koko Euroopassa, hän sanoo lausunnossaan.

Jopa 450 000 ihmistä protestoi Espanjan hallitusta vastaan lauantai-iltana Barcelonassa.

Uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan Puigdemont on kutsunut alueparlamentin koolle maanantaiksi keskustelemaan tilanteesta. Bloombergin lähteiden mukaan asialistalla on myös itsenäisyysjulistuksen päivämäärästä päättäminen.

Espanjan yleinen syyttäjä Jose Manuel Maza on Bloombergin mukaan jo ilmoittanut, että Puigdemont pidätetään, jos itsenäisyysjulistus annetaan.

Lisää aiheesta: Suomalaisarvio Kataloniasta: ”Espanja on tehnyt ratkaisevan virheen”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Saarenmaa

Asiaan on mielestäni yksinkertainen ratkaisu.

Katalonia julistaa itsenäisyyden ja Katalonian valtio perustetaan. Joka kuitenkin ilmoittaa liittyvänsä Espanjan liittovaltioon, kun sellainen ajallaan saadaan aikaan.

Todos ganan. Tothom guanya. Everybody wins.