Tiistai 11.12.2018

Katalonian jälkeen Italia? Professori: ”Näyttää tavalta nostaa kannatusta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.10.2017 12:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Veneton maakunnan johtaja Luca Zaia äänesti itsehallinnon lisäämisen puolesta sunnuntaina.
|

Kahdessa Pohjois-Italian maakunnassa Lombardiassa ja Venetossa äänestetään tänään sunnuntaina maakuntien itsehallinnon lisäämisestä. Kyseessä on neuvoa-antava, ei-sitova kansanäänestys. Molemmissa maakunnissa toivotaan enemmän päätösvaltaa muun muassa verorahojen käyttöön sekä infrastruktuuri-, ympäristö-, terveys- ja koulutusasioihin. 

Moni liittää kansanäänestykset Italian ensi vuoden parlamenttivaaleihin.

Italian keskusta-vasemmistolaista PD:tä edustava lombardialainen maatalousministeri Maurizio Martina on jo huomauttanut, että maakunnilla on jo ollut mahdollisuus itsehallintoon, mutta ne eivät ole sitä halunneet.

–Liikeellä on liikaa väärää propagandaa. Lombardialla on jo vuosia ollut mahdollisuus autonomiaan. Nyt he keksivät tämän vain muutama kuukausi ennen (parlamentti)vaaleja, hän kirjoittaa Facebookissa.

Myös Bolognan yliopiston professori Filippo Tronconi sanoo kansanäänestysten olevan euro- ja maahanmuuttokriittisen Lega Nord -puolueen keino kasvattaa kannatustaan ennen ensi vuoden alkupuolen parlamenttivaaleja. Lega Nord on valtapuolue sekä Lombardiassa että Venetossa. Myös Tronconi huomauttaa, että maakunnilla on ollut jo aikaisemmin mahdollisuus laajempaan itsehallintoon ja ottaa esimerkiksi kotimaakuntansa Emilia-Romagnan, joka jo neuvottelee Italian hallituksen kanssa laajemmasta itsehallinnosta ilman kansanäänestystä tai laajaa julkisuutta.

–Emilia-Romagnassa laajempaan itsehallintoon ollaan jo siirtymässä ilman kansanäänestyksiä. Nyt tämä näyttää Lega Nordin tavalta nostaa kannatusta vaaleja silmälläpitäen, hän kommentoi Financial Timesille.

Roomalaisen Luiss Guido Carli -yliopiston valtiotieteen professori Roberto D’Alimonte arvioi, että kansanäänestykset saattavat myös vahingoittaa Lega Nordia.

–Puolue antaa muulle Italialle selkeän viestin: haluamme pitää enemmän rahaa pohjoisessa. Eteläitalialaiset eivät tule ottamaan tätä hyvin, hän kommentoi New York Timesille.

Lega Nordin kannatus on viime kuukausina ollut laskussa muun muassa lahjusskandaalin vuoksi. Tuoreimman gallupin mukaan puolueen kannatus on vajaat 15 prosenttia, kun pääministeripuolue PD:n kannatus on noin 27 prosenttia. Myös populistisen Viiden tähden liikkeen kannatus on gallupien mukaan tällä hetkellä 27 prosentissa.

Veneton ja Lombardian johtajat pitävät äänestyksiä historiallisina, mutta eivät kuitenkaan puhu itsenäistymisestä.

–Nyt kirjoitetaan historiaa, Veneto ei ole tämän jälkeen sama maakunta kuin ennen, Veneton maakunnan johtaja Luca Zaia kommentoi Corriere della Seralle.

Lombardian maakunnan johtaja, Italian entinen sisäministeri Roberto Maroni puolestaan korostaa, että maakunnat haluavat lisää itsehallintoa, mutta Italian yhtenäisyyttä vaarantamatta.

–Haluan vain, että voimme pitää puolet eli 27 miljardia euroa verovaroista, jotka nyt lähetämme Etelä-Italiaan. Jos saisin nämä varat käyttööni, voisin ratkaista kaikki Lombardian ongelmat, hän kommentoi Financial Timesille.

Maroni huomauttaa New York Timesille, ettei Italian kansanäänestyksiä voi verrata Kataloniaan.

–Kuten Kataloniassa, mekin olemme päättäneet antaa kansalle mahdollisuuden sanoa mielipiteensä. Ero on kuitenkin siitä, että meidän kansanäänestyksemme on Italian perustuslain mukainen.

Lue myös: ”Donald Trumpin jälkeen suurin poliittinen riski on Euroopassa”

 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Ehkäpä tulevaisuudessa Suomenkin uudet maakunnat haluavat itsenäisiksi. Voisin kuvitella että rikkaimmat maakunnat täälläkin haluaa irtaantua muusta Suomesta. Ehkei maakuntauudistus siksi olekaan kovinkaan järkevä vaihtoehto?

Ehkäpä kannattaa jatkaa kaksiportaisella järjestelmällä? Nykyiset pienkunnat eivät toki yksin pärjää velvoitteistaan, mutta uskon kuitenkin kuntaliitosten voittavan maakuntajärjestelmän? On selvää että tulevaisuuden suomalaiset asuvat enenevissä määrin maakuntiensa kaupungeissa. Nyt on menossa välivaihe, jolloin me vanhat vielä asumme monesti hajallaan metsän keskellä.

Eero Pekonen

Suomen maakunnille ei olla antamassa verotusoikeutta, joten kyse ei ole itsehallintoyksiköistä eikä maakuntaitsehallinnosta. Kepu ymmärtää, että maaseuduilta ei kertyisi tarpeeksi veroja sote-myllyn pyöritykseen. Rahat otetaan kaupunkiseuduilta valtion verotuksella ja jaetaan pitkin pusikoita Kepun reviirialueille.

Hannu Saarenmaa

Meneillään on megatrendi, jossa siirrytään kansallisvaltioista alueiden Eurooppaan.

Sen on mahdollistanut Euroopan Unioni. Alueilla on käsitetty, että ei ole enää pakko seurata kansallista agendaa, vaan voidaan olla osa Eurooppaa aivan itsellisinäkin.

Tulemme näkemään vielä kovin erilaisen Euroopan Unionin, joka ei koostu 27 kansallisvaltiosta, vaan suuremmasta joukosta Alueita.

Haaste on kansallisvaltioilla, kuinka muuntua alueellisten pikkuvaltioiden yhteenliittymiksi? Espanja, Italia, Britannia ovat jo etulinjassa. Saksa on jo kauan sitten järjestänyt asian.

Missä viipyy Pohjolan liittovaltio?

Heikki Paananen

Jokaisessa Eurooppalaisessa maassa pohjoinen näyttää olevan kaikkein kriittisin asentein varustettu.

Miksi pohjoinen? Miksei etelä, tai länsi, tai joku muu?
Ovatko nuo muut hidasjärkisiä tai liian tyytväisiä nykyelämäänsä näkemättä eteenpäin? Miksi planeetan pinnalla vaikuttava kiihtyvyysvektori ja magneettinen napaisuus vaikuttaa näin vahvasti planeetan hallitsevan eliölajin älylliseen potentiaaliin?

Pekka J. Mäkinen

Tulevissa presidentinvaaleissa on monta hyvää ehdokasta ja Paavo Väyrynen on yksi heistä. Mutta se olisi jo voitto Suomelle ettei Pekka Haavistosta tule presidenttiä. Kansalaiset alkavat olla jo kurkkuaan myöten täynnä tätä vihreiden liberaalia politiikkaa, joka ilmenee Suomessa jo nyt ennennäkemättömänä arvomurroksena. Vapaan kasvatuksen lapset ovat nyt aikuisia ja päättämässä asioista, ja se ei hyvää tiedä.

Paavo Väyrynen hoitaisi Venäjäsuhteet kuntoon ja irroittaisi meidät EU:n holhouksesta, ja Natosta. Suomi saisi näin itsenäisyytensä takaisin. Esim viimeksi EU alkoi määräilemään meitä metsiemme kohdalta, josta ennen sanottiin että se on Suomen kulta. Meidän tulee nähdä eteenpäin. EU:lla ei ole tulevaisuutta, jos siitä tulee, kuten nyt näyttäisi tulevan, kovan kurin liittovaltio.
EU:n kohtalo on vaakalaudalla monestakin syystä. Nyt kysytään suomalaisten arvoista. Kumpi meille on tärkeämpää raha vai vapaus. Taloudelliset tekijät vai se että saamme itse päättää omista asioistamme. Veikkaan että Suomi tulee vielä eroamaan EU:sta ja markka tulee takaisin. Sensijaan EUsta tulee sen jäsenmaita tyrannisoiva liittovaltio, jossa sen jäseniltä ei enää kysytä mitään mistään.